Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem OEM vs. GGK

zdravím poradňáky,
rád bych si složil nový stolní pc - budu kupovat vše (desku, procák, grafiku, paměti, case, zdroj...) až na pevný disk - jeden 500GB se mi doma válí bez užitku, tak ho chci v sestavě využít. Komponenty mám sice vybrané, ale nějak si nejsem jistý s licencí OS Windows 7 Home Premium: Jak to funguje s prodejem a legálností OEM licence, když si nekupuji všechny části počítače požadované MS pro legálnost? Mám v tomto případě šáhnout po o 500kč dražší licenci Legalizační sady GGK?

Předmět Autor Datum
Je jedno, ktoru si kupis, obe budu fungovat rovnako. Ja davam vsetkym zakaznikom OEMka. MS moze byt…
fleg 16.03.2012 21:15
fleg
Kupuješ nové prkno, tedy zvol OEM.
mif 16.03.2012 21:15
mif
kupuji sice "mové prkno", ale bez disku, který MS pro legálnost OS na faktuře vyžaduje. Otázka je, j…
vojtinac.prace 16.03.2012 21:37
vojtinac.prace
Nepleteš si to s celou sestavou (notesem) a OEM na separátní partišně? Kupuju OEM k deskám a nikdy j…
mif 16.03.2012 21:46
mif
ok, asi to nebudu řešit a prostě to objednám s OEM a uvidím, jestli mi jí prodají nebo ne. přinejhor…
vojtinac 16.03.2012 22:55
vojtinac
S tým sa netráp... Jedná sa akurát o podporu a nemožnosť nainštalovať OEM na iný PC.
pme 16.03.2012 21:49
pme
A to je právě to kouzlo OEM :-).
mif 16.03.2012 21:50
mif
Jediné kouzlo vidím tu: Technickou podporu k produktům OEM zajišťuje zákazníkovi výhradně dodavatel…
pme 16.03.2012 21:54
pme
OEM licenci není možné získat jinak než jako součást počítače nebo spolu s novým počítačem (musí být…
pme 16.03.2012 21:19
pme
Je otázkou, zda vydrží s jedním HW (prknem) deset let, či bude upovat jak nadržený baran. Svým userů…
mif 16.03.2012 21:22
mif
OEM licence je vázána na počítač jako celek. V případě, že dojde v počítači ke změně některých kompo…
pme 16.03.2012 21:23
pme
Jistěže. Co konkrétního tam spatřuješ špatně?
mif 16.03.2012 21:48
mif
Nič, len som doplnil info, ako je to s výmenou dosky...
pme 16.03.2012 21:50
pme
Odkial stale cerpate to stare info, ze licencia musi byt na fakture spolu s hw? To uz predsa davno n…
fleg 16.03.2012 21:25
fleg
www.microsoft.com
pme 16.03.2012 21:29
pme
to,čo tu uvádzaš platí len pre individuálnre získanie LIP/MUI balíkov a zmeny jazxykových verzií,na…
audax 16.03.2012 22:28
audax
To je prave ta logicka chyba co vsetci robite. Pred par rokmi naozaj nebolo mozne zakupit OEMko bez…
fleg 17.03.2012 08:00
fleg
http://pcworld.cz/software/windows-7-rozhovor-s-mi crosoftem-na-tema-licenci-8190 Ale je docela možn…
nononot 17.03.2012 11:19
nononot
2. Otázka: Modelová situace - HW koupím u prodejce A a OEM licenci OS koupím u prodejce B v ten samý… poslední
fleg 23.03.2012 09:06
fleg

kupuji sice "mové prkno", ale bez disku, který MS pro legálnost OS na faktuře vyžaduje. Otázka je, jestli by mi OEM licenci vůbec prodali, když podle MS nesplňuji podmínky nákupu nového pc:

Produkt dále můžete zakoupit společně s novým počítačem nebo s následujícími komponenty, které tvoří funkční počítač (základní deska, procesor, operační paměť, pevný disk a skříň počítače včetně zdroje napájení). OEM produkt a počítač nebo komponenty musí být uvedeny na společném nákupním dokladu.

A mě do té legálnosti chybí právě nákup pevného disku...

ok, asi to nebudu řešit a prostě to objednám s OEM a uvidím, jestli mi jí prodají nebo ne. přinejhorším koupím tu GGK licenci, pět stovek mě nezabije :) a OEM - pochybuji, že po mě bude MS chtít, abych jim ukazoval fakturu.
díky všem za odpovědi!

Jediné kouzlo vidím tu:

Technickou podporu k produktům OEM zajišťuje zákazníkovi výhradně dodavatel kompletně sestaveného počítače, případně ten, kdo instaluje software OEM do počítače. Všichni dodavatelé a prodejci OEM softwaru jsou v tomto směru vázáni smlouvou (System Builder smlouva), kterou akceptují při rozbalení OEM produktů.

OEM licenci není možné získat jinak než jako součást počítače nebo spolu s novým počítačem (musí být uvedeno společně na jedné faktuře).

Licence OEM − jedná se o variantu nákupu s novým počítačem. Licence je vázána na hardware, se kterým byla zakoupena nebo na který byla nainstalována, a je platná pouze po dobu existence/funkčnosti hardwaru, s nimž jste ji zakoupili.

OEM licence je vázána na počítač jako celek. V případě, že dojde v počítači ke změně některých komponent, například přidání operační paměti, výměně pevného disku, přidání rozšiřujících karet, je možné provést reaktivaci OEM licence Windows. V případě, že dojde k výměně základní desky, není možné provést reaktivaci OEM licence Windows a zákazník si musí zakoupit novou licenci Windows. Zákazníci, kteří musí provést výměnu základní desky z důvodu jejího poškození a nemožnosti výměny za identickou, mohou provést telefonickou reaktivaci licence prostřednictvím aktivační linky společnosti Microsoft. V těchto případech je vyžadován důkaz o výměně základní desky, například potvrzení servisního střediska nebo jiné doložení poruchy základní desky a nutnosti její výměny. Zákazníci, kteří provádějí často obměnu jednotlivých komponent počítače by měli využít krabicovou licenci Windows, která je pro tyto účely vhodnější a je možné ji přenášet na nový počítač.

Odkial stale cerpate to stare info, ze licencia musi byt na fakture spolu s hw? To uz predsa davno neplati.
V sekcii obmedzenia sa totizto priamo na stranke MS pise len toto:

Obmedzené oprávnenie na využitie inej jazykovej verzie produktov•
Licencie produktov zakúpených v rámci programu OEM neumožňujú použitie v inej jazykovej verzii, než je verzia zakúpená.

OEM licencia operačného systému Windows Vista Ultimate umožňuje prepnutie jazykového rozhrania systému s využitím jazykových balíčkov v rámci doplnkov Windows Ultimate Extra

to,čo tu uvádzaš platí len pre individuálnre získanie LIP/MUI balíkov a zmeny jazxykových verzií,na tom,že oficiálne koncový užívatel môže získať OEM verziu operačných systémov microsoftu len s plne asemblovanou pc/nb zostavou sa nezmenilo nič...a pokial to môže získať len s kompletnou zostavou,tak je logické,že to bude obvykle na jednom doklade o kúpe,hw zostava a OEM licencia musí tvoriť jeden neodelitelný celok....

To je prave ta logicka chyba co vsetci robite.
Pred par rokmi naozaj nebolo mozne zakupit OEMko bez hw na jednej fakture a to dokonca ani distributorom, MS proste na tom trval.
Potom tento nezmysel zrusil a nechal tam len ovela menej zavadzajucu formulku, ze OEM verzia je urcena k novym pc (o nutnosti, aby OEM bolo na fakturu spolu s novym hw uz nebola ani zmienka) a zaviedol legalizacne verzie (podla mna zbytocne).
Takisto fakt o plne asemblovanej zostave je blbost, ak menis na pc len dosku mas narok na zakupenie OEMka uplne rovnaky ako pri kupe celej zostavy.

2. Otázka: Modelová situace - HW koupím u prodejce A a OEM licenci OS koupím u prodejce B v ten samý den. Je platná tato licence?

Lukáš Křovák: Jedná se o málo častý případ, ale v případě, že bude počítač i OEM licence zakoupena v ten samý den a v případě fyzické osoby podnikatele nebo právnické osoby přijata do účetnictví jako celek, pak je to možné. Nutným úkonem je také vylepit na počítač, na který je OEM licence nainstalována a s kterým je zaktivována, certifikát pravosti (COA štítek).

Ked toto vypustil ten clovek asi bol zhuleny, pretoze toto jeho tvrdenie nema oporu dokonca ani v OEM licencnych podmienkach. Zakupenie v ten isty den? Kde to ma MS uvedene v nejakom oficialnom dokumente? Prijatie 2 rozlicnych faktur ako celku? To, co je za uctovnu blbost?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru