Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem OM Sparta 26 porucha motoru

Před nějakou dobou se mi rozbila původní strunová hlava ke křovinořezu Oleo-Mac Sparta 26 (původní uchycení matice). Stejná hlava se dneska asi neprodává, tak jsem sáhnul po té nejpodobnější, kterou jsem našel (http://www.mountfield.cz/strunova-hlava-pro-strunu -3-0-mm---sroub-1krz2004) (uchycení šroub). Strunu jsem v ní nechal 3 mm. Hlavu jsem namontoval bez problému. Křovinořez do té doby fungoval v pořádku (jedině snad držadla při chodu vibrovala, což značí problémy, jak jsem se později dočetl v manuálu).

Motor jsem bez problému nastartoval a asi 10 minut jsem sekal - od původní sestavy se chod odlišoval tím, že se hlava nepřestala úplně točit při volnoběhu. Bylo taky poznat, že má motor větší problém hlavu roztočit (respektive při plném plynu při sekání dlouhé trávy se hlava neroztočila tak jako obvykle (což však nemělo praktický vliv na sekání)). Jiné abnormality jsem nezpozoroval.

Potom motor zhasnul a už se mi ho nepodařilo nahodit. Nejde nahodit ani odpojený od tyče, problém je tedy v motoru. Vzduchový filtr je jako nový. Svíčka taky nevypadá vadně. Dál jsem motor zatím nerozebíral.

Mám podezření, že to způsobila nová hlava. Podle manuálu se má používat pouze 2 mm struna. Jaké jsou nejčastější poruchy těchto motorů z důvodu jejich přílišného zatížení? Mohla to hlava způsobit tím, že byla při volnoběhu pořád roztočená? Díky.

Motor:
dvoutaktní jednoválec EMAK, 25.4 cm3, max. otáčky 9500/min, vol. otáčky 2800/min, max. výkon 0.75 kW při 7500 ot.

Předmět Autor Datum
že se hlava nepřestala úplně točit při volnoběhu stacilo sestelovat T tryskou pri zahratem motoru.…
kamzl 25.06.2014 16:09
kamzl
Tak jsem polorozebraný motor opět sešrouboval, a šel nastartovat! Nejdřív jsem si troufl nasadit pou…
tazatel1 26.06.2014 19:10
tazatel1
Potřeboval bych poradit, kam se mám do motoru přesně podívat.
tazatel1 26.06.2014 19:12
tazatel1
Nevim jak se tomu presne rika ale prstudovat techniku seceni by nebylo taky na zavadu. Vite proc se…
kamzl 27.06.2014 20:56
kamzl
Ten vyžínač máš s ohnutou ohebnou hřídelí, nebo s rovnou tyčí, s převodem u hlavy? Byly obě varianty…
Zerozero 26.06.2014 23:04
Zerozero
Křovinořezy od OleoMacu jsou neskutečný vergly. Otec měl 740T a už jako nový strašně špatně startova…
Martin79 27.06.2014 12:00
Martin79
Zdravím, Moutfield je obecně strašně předražený. Až modely vyšších kategorií a kubatur za něco stojí…
trtr 27.06.2014 20:36
trtr
Hele s tim ze tahle oranzova koprodukce Bedy travnicka jsou shity s tim souhlasim...Budu se mozna fa…
kamzl 27.06.2014 20:48
kamzl
Vyžínač je s rovnou tyčí, převody má až dole u hlavy. Tak ještě jednou, přehřátý motor nenastartuje…
tazatel1 28.06.2014 11:12
tazatel1
Když jsi zkoušel jiskření svíčky, nezapoměl jsi zapnout zapalování? Jinak jiskra za plného světla op…
Zerozero 28.06.2014 11:56
Zerozero
Chystám se změřit napětí vedené na svíčku. Referenční svíčka je CHAMPION RCJ-7Y. Nemá někdo ponětí,…
tazatel1 28.06.2014 14:59
tazatel1
Napětí se nepokoušej měřit, je tam asi 10000V, pochybuji že by si na to měl měřák. Jen zkus, jestli…
Zerozero 28.06.2014 16:25
Zerozero
Zkusil jsem to opět u přehřátého motoru, přes kabel se už jiskry vidím (rozhraní kabel - válec). Pře…
tazatel1 28.06.2014 17:44
tazatel1
Pokud jiskru hází kabel, měla by házet i svíčka, musí se ale dotýkat válce. Pokud nejiskří, je vadná…
Zerozero 29.06.2014 00:17
Zerozero
To je asi pravda. Navíc, na webu ani nejsou nějaké "homemade" vysokonapěťové osciloskopy pro měření…
tazatel1 02.07.2014 10:01
tazatel1
Měření funkčnosti není potřeba žádný měřící přístroj. Stačí přiblížit kabelem od zapalovaní k hliník…
thovt 19.12.2014 19:55
thovt
Jen drobné upřesnění - jiskra dlouhá 2mm za normálního tlaku rozhodně nezaručí, že při kompresi přes…
czcharlie 19.12.2014 20:27
czcharlie
Nejčastěji s vysokou teplotou motoru souvisí bohatost směsi. Pokud je směs příliš chudá, hoří moc ry… poslední
antibalda 19.12.2014 21:16
antibalda

že se hlava nepřestala úplně točit při volnoběhu

stacilo sestelovat T tryskou pri zahratem motoru.

větší problém hlavu roztočit

co chcete po prditku kdyz na nej date hlavu ktera je urcena pro jednou tak silnejsi motorove kosy?Budte rad ze to vydrzel nahon, nebo ze jste neodpravil spojku nebo uchyceni bovdenu.

Ciste teoreticky by to melo vydrzet ale nez jste se s touhle sestavou chtel pustit do vysoke travy tak jste mel to siditko roztocit na maximalni otacky a sekat po malych pruzich jako kosou(Pridat/ubrat) a ne drzet plnej plyn a cekat ze se to roztoci a jeste to bude kosit.

Potom motor zhasnul a už se mi ho nepodařilo nahodit. Nejde nahodit ani odpojený od tyče

Proste jednoduse receno jste to uvaril.a jak to chladlo tak to muze klidne byt propalena membrana v karbecu, zkrouceny blok, pecka na svicce, svicka v trapu ,a dalsich tisice veci.Spis jak jsem psal se divim ze to driv neodnesl nahon.

1)Nenastartovany motor by mel jit zlehka, vymontujte svicku. poslechnete jestli nejsou pri startovani slyset pazvuky, dreni apod, ciste jen aby bublala.

2)pokud je to ok nebo so myslite ze to je ok pouzijte novou nebo radne vycistete starou.

3)Vycisit radne vzduch filtr.

4)pouzit radne namixovany benzin.

5)sundat tu hlavu.

6)zkuste to znova.

Tak jsem polorozebraný motor opět sešrouboval, a šel nastartovat! Nejdřív jsem si troufl nasadit pouze menší hlavu. Po pár hodinách sekání jsem opět zkusil 3 mm strunu a pak novou hlavu - bez problému. T-šroub jsem nastavil na míru, a motor jel na plné obrátky (ve vysoké trávě) až do prázdné nádrže. Potom však opět nešel nahodit (žádné nenormální zvuky při startování slyšet nejsou, motor pěkně "bublá" a to je vše; startovací lano lze táhnout bez zvláštních obtíží). Teď nechávám motor vychladnout.

Shrnutí problému:
Prve jsem nastartoval až po pár minutách snažení, to dřív nebylo (běžně motor chytil i studený po několika pokusech).
Vzduchovému filtru nic není. Elektrody svíčky jsem očistil smirkovým papírem, ačkoliv vypadaly normálně (byla na nich tenoučká černá vrstva, ale to je u všech použitých svíček).
Po sekání s novou hlavou motor nelze nastartovat (ačkoliv po sekání s menší hlavou nastartovat lze), problém tedy bude asi v přehřátí.
Může být chyba spíš v karburátoru? Jaké jsou běžné poruchy motoru s tímto chováním?

Karburátor je membránový WALBRO WYK-26A.

A ještě jedna věc. Nedokázal jsem se při rozebírání motoru dostat přes odmontování této vrtule. I když je vidět závit, takže musí jít vyšroubovat. Neexistuje na to nějaký speciální klíč (mě nezbylo než to uchopit hasákem). Díky.

Nevim jak se tomu presne rika ale prstudovat techniku seceni by nebylo taky na zavadu.

Vite proc se tomu krovinorez nebo motorova kosa? Pokud budete sekat tak jak se seka s obyc. kosou pomalu z rozvahou a ne pul hodiny drzet jen plny plyn rekl bych ze problemy se starty zmizi-a cekani na vychladnuti taky.

Na karburaci a jeji chybu se moc neohlizejte, pokud to chyta v ni to nebude.

Ten vyžínač máš s ohnutou ohebnou hřídelí, nebo s rovnou tyčí, s převodem u hlavy? Byly obě varianty.
Pokud je to s ohnutou hřídelí, je tam bowden, který by mohl trochu dostávat zabrat, větší hlavou. Pokud je hřídel pevná, větší hlavu zvládne bez problémů.
Co se týče motoru, já mám křovinořez Oleo mac 726 T, kde je motor stejný, pouhých 26cm3. Mám ho asi patnáct let a každou sezónu dostává ukrutně zabrat. Mám na něm tu větší hlavu a strunou 2.5 mm mlátím i metrové kopřivy a to tak, že mu dám plnej a neubírám. Nůž používám většího průměru od silnějšího křoviňáku. Ten stroj se mi zdá nezničitelný.
Pokud ten Tvůj po nastartování normálně běží, neozývají se žádné nezvyklé zvuky a podobně, je naprosto zbytečné motor rozebírat,spíš mu to uškodí.
Ten můj se chová podobně. Studený startuje po několika pokusech, teplý celkem dobře ale když dojde benzín, tak po doplnění si někdy můžu ruku utrhnout než chytne. Zřejmě, když se karburátor zavzdušní nějak se mu nechce, dostat se do normálního stavu, ani při napumpování pumpičkou. Jakmile ale chytne, je zase vše v pořádku. Osvědčilo se nechat motor vychladnout.
Také zkontroluj hadičky ke karburátoru. Rády praskají v místě pérových svorek, není to ani vidět a karburátor přisává vzduch. Má to velký vliv na startování.

Křovinořezy od OleoMacu jsou neskutečný vergly. Otec měl 740T a už jako nový strašně špatně startoval a nešel do otáček. Prý vadná série karburátorů. Každou sezónu byl několikrát v opravě. Jednou membrána v karbeci, několikrát startér, zaseklá spojka, rozsypaný kloubový převod (a to se do něj poctivě po každém sekání cpala vazelína), vadný spínač na rukojeti a hromada dalších problémů. A to se stím sekala jen tráva. Po čtyřech letech se ho zbavil a koupil Stihl FS460. Je to nebe a dudy. Je výkonnější (740T má ubohých 1,3kW), méně hlučný, nevybruje do řídítek, mnohem lépe se s ním seká. Je to jak přesedlat z feldy do Mondea :-D

Zdravím, Moutfield je obecně strašně předražený. Až modely vyšších kategorií a kubatur za něco stojí, ale zase jsou drahé. Raději kdybych kupoval nový, tak Husquarnu nebo Stihl, ale profi, ne hobby i když se seká méně, vyplatí se mít kvalitní stroj.

Hele s tim ze tahle oranzova koprodukce Bedy travnicka jsou shity s tim souhlasim...Budu se mozna fackovat ale motorovy kosy potazmo krovinaky(753T napr) jsou nepochopitelny drzaky.

Za hodne penez jeste vic muziky

Rikam to nerad ale jo, nebudu vysvetlovat proc, nerad bych nadaval na tak neskutecne dobrou znacku jako je Stihl a ty jejich dojebany krovinaky.

Za hodne penez -hodne muziky

Ted dal:

Vyse je to psano, nejpravdepodobnejsi pokud pominu to ze to tazatel bezostysne dokaze prehrat, je problem problem hadickach od karbrace do nadrze.Tam staci bud ze jsou jiz stolete a podsavaji kdejakymi mikrotrhlinami pak je dulezity je mit dobre utesneny -nasazeny, tam to podsava.

K tomu specialnimu klici?
Zadnej neni, matne si pamatuju ze se to sundavalo tak ze do tech zavitu stacilo montovat stejnomerne odpovidajici srouby a ty to pak stahly.

Vyžínač je s rovnou tyčí, převody má až dole u hlavy.

Tak ještě jednou, přehřátý motor nenastartuje, musí se nechat (cca 30+ minut) vychladnout. Potom startuje ihned.

Pokouším se určit, zda je chyba v zapalování nebo v přívodu paliva. Po neúspěšném startování vymontuji svíčku, závity jsou mokré od paliva. Tomu se přisuzuje, že přívod paliva je OK.
Zkusím tedy, jestli svíčka jiskří. Vyšroubuji, nechám na ní kabel, přiložím závity na válec a startuji. Ale nic se neděje, ani u studeného motoru. Přestože když svíčku opět namontuji (do studeného motoru), tak ve válci musí jiskřit, protože to hned chytne. Stejně tak nejiskří ani kabel (kabel - válec). Takže svíčka asi nejiskří za běžné teploty, tlaku (nebo minimálně ty jiskry nejsou vidět).

Ty hadičky se mi moc nezdají, to je zrovna takový problém, na který nemá teplota moc vliv (řekl bych).

Když jsi zkoušel jiskření svíčky, nezapoměl jsi zapnout zapalování?
Jinak jiskra za plného světla opravdu nemusí být vidět.
Mokrá svíčka značí přechlastání motoru, kontakty svíčky se zalejí palivem a nejiskří.
Jak je stará svíčka? Možná ji je potřeba vyměnit, i zdánlivě čistá, může za teploty probíjet. Zkontroluj vzdálenost kontaktů, měla by být asi 0,5 až 0,7 mm.

Zkusil jsem to opět u přehřátého motoru, přes kabel se už jiskry vidím (rozhraní kabel - válec). Přes vymontovanou svíčku pořád jiskry nejdou, už jsem zkusil tři svíčky.

Samotné napětí není problém, stačí rezistor s velkým odporem + možná vn kabeláž. Nebo ne?

Pokud jiskru hází kabel, měla by házet i svíčka, musí se ale dotýkat válce. Pokud nejiskří, je vadná, nebo je vadná koncovka kabelu.
K měření napětí svíčky rozhodně rezistor nestačí. Je tam sice velké napětí, ale je měkké, proudově nestačí na vybuzení měřáku, ale hlavně napětí trvá velmi krátkou dobu (milisekundy). Měřák nestačí hodnotu ukázat. Samozřejmě existuje způsob jak to změřit, ale pochybuji, že si na to budeš pořizovat speciální přístroj za moc peněz.

To je asi pravda. Navíc, na webu ani nejsou nějaké "homemade" vysokonapěťové osciloskopy pro měření zapalování...

S tou svíčkou - elektrická průraznost vzduchu za běžných podmínek je prý větší než průraznost směsi ve válci při zážehu. Moje svíčka určitě vadná není, když motor normálně běží. Takže asi zapalování nedodává tak vysoké napětí pro zážeh na vzduchu. Mělo by to jít, pokud bych trochu přiblížil elektrody svíčky k sobě.

Měření funkčnosti není potřeba žádný měřící přístroj. Stačí přiblížit kabelem od zapalovaní k hliníkovému tělu motoru na dva milimetry ze kterého se sundá gumova krytka. Do kabelu je zbodnut konektor na svíčku tohle dělá největší problémy.
K zapalovaní vedou dva vodiče, když jsou vodiče rozpojené zapalovaní je zapnuté, když se vodiče spojí zapalovaní je vypnuté. test zapalovaní se dá vyzkoušet stači podržet vodič a pomalu zatočit kdýž to kopné tak to funguje.
Problém muže být že vzdálenost zapalovaní od setrvačníku je moc velká, vůle tam musí ,být aby se to o sebe nedřelo, je menší než 1mm.

Jen drobné upřesnění - jiskra dlouhá 2mm za normálního tlaku rozhodně nezaručí, že při kompresi přeskočí jiskra na svíčce. Jiskra na konci kabelu proti hmotě motoru by měla být nejmíň 5mm, lépe 7. Nicméně to asi nebude nijak souviset s teplotou motoru.

Nejčastěji s vysokou teplotou motoru souvisí bohatost směsi. Pokud je směs příliš chudá, hoří moc rychle a motor se tudíž více zahřívá, navíc to může vést až k propálení pístu. Rada : zkusit hnout s bohatostí.
Jinak, třeba starý Jawy 50, když se přehřály, tak se prostě kously, stačilo to nechat vychladnout a jelo se dál.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru