Avatar uživatele
ales12

OSVČ (jako vedlejší šinnost) úhrada zdravotního pojištění. Platím já nebo zaměstnavatel?

Ahoj,
dneska mi přišel dopis od VZP, že mám jako OSVČ uhradit veřejné zdravotní pojištění. Chcic se zeptat, zda ho mám tedy platit já nebo zaměstnavatel, když mám živnost jako vedlejšák. A jak mám postupovat? Asi mám tedy vzít výplatní pásku a doložit na VZP že to platí zaměstnavatel?

Doplňuji:
Nic jsem nepodával, aspoň myslím. Mám živnost prcní měsíc. Minulí měsíc jsem si ho založil. Byl jsem jenom na VZP dát nějaký papír o tom, že pracuji, jako že mám hlavná pracovní poměr. Teď přesně nechápu co myslítě tím „Můžeš to zaplatit najednou až po skončení roku“.

Určitě moje můj vedlejší příjem nepřesahuje ten hlavní (zatím). Takže z tohodle hlediska je to v pořádku.

Zajímá mě tedy co s tím dopisem, mám to uhradit nebo ne? Nemám mám při výplatě v práci říct, aby mi to nějak potvrdili?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3211 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
JájsemRaibek

V případě, že příjem z OSVČ přesahuje byť v jednom měsíci vaši mzdu vyplácenou u HPP, jste povinen platit zálohy na zdravotní pojištění. Pokud je příjem z HPP vyšší než příjem z OSVČ, zálohy neplatíte, ale při podání daňového přiznání zároveň podáváte přehled na vaši zdr. pojišťovnu a zaplatíte vypočítané pojistné.

Upravil/a: JájsemRaibek

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Lamalam

Pokud podnikáš jako OSVČ a máš to jako vedlejší příjem, nejsi povinen platit zálohy na zdrav. pojištění pokud je za tebe platí zaměstnavatel. Můžeš to zaplatit najednou až po skončení roku. Do konce dubna jsi přece své zdrav. pojišťovně podával přehled, či ne?

Pokud je příjem z HPP vyšší než z podnikání, zálohy neplatíš. Zdrav. pojištění zaplatíš jednorázově až příští rok při podání Přehledu. Kolik to bude, si vypočítáš v tom přehledu. Letos to bylo 13,5% z poloviny zisku. Pokud ti to stále není jasné, zajdi s tím dopisem na svou zdrav. pojišťovnu a nech si to vysvětlit.

Upravil/a: Lamalam

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Proč radíte, když houby víte !!!
Vycházej z toho, že máš podnikání jako vedlejší pracovní poměr a začínáš podnikat.

1. rok nic neplatíš ! Na konci roku uděláš daňové přiznání a vyplníš přehledy pro sociálku a zdravotní pojišťovnu.

Pokud máš zisk nižší než 62 000 Kč sociální pojištění z podnikání neplatíš.
Pokud by jsi těch 62 000 překročil, sociální pojištění platíš a platíš ho i v hlavním zaměstnání. Pak by jsi doplatil sociálce za uplynulý rok najednou a dále by jsi platil zálohy ve stejné výši. Na konci roku by jsi zase podal přehled s výpočtem a platil zálohy podle výsledku. Znovu podotýkám pod máš zisk nižší než je uvedených 62 000 Kč nic neplatíš, přehled pro sociálku ale podáváš vždy !!!

Zdravotní pojištění si vypočteš v přehledu pro zdravotní pojišťovnu, doplatíš ho za uplynulý rok a další rok platíš vypočtené zálohy. Podobně jako u sociálního pojištění.

Při zisku cca 1 200 000 Kč ( nevím přesně) by podnikání jako vedlejší pracovní poměr přešlo na hlavní pracovní poměr a z toho by vyplynulo placení sociálky a zdravotního pojištění podle jiných algoritmů než se počítá pro vedlejší podnikání.

Pohledej klidně zde. Je toho tady o tomto problému dost.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
abendsbrot23

prcní měsíc mne pobavil. Ale beru, že jde asi o překlep.

před 3210 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
JájsemRaibek

Jen zkráceně a neodborně:
Pokud podnikáš, tak platíš zálohy, abys na to na konci zdaňovacího roku měl.
Pokud pracuješ, tak ty zálohy jsou vlastně srážky, které platíš ze zaměstnání. Pokud podnikání převýší zaměstnání, zaplatíš minimální zálohu, abys na to na konci zdaň. roku měl.
V březnu až budeš podávat daňové přiznání, budeš podávat i předhled na pojišťovnu. Tvoje příjmy ze zaměstnání+příjem z podnikání=základ na pojistné. Od toho odečteš to co ti bylo v práci sraženo a zbytek doplatíš.
Takže na zdrav. pojišťovnu oznámíš, že hlavním příjmem je zaměstnání a zálohy neplatíš. Ale pozor! Stačí abys v jednom měsíci měl příjem z podnikání vyšší, musíš za ten měsíc zaplatit zálohu!

před 3211 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
da ny

Zajděte na ZP, poradí Vám.
Princip je ten, že platit budete každopádně z obou příjmů!
Za celý uplynulý kalendářní rok (z celkových příjmů), když nemusíte jako OSVČ zálohově.
Tedy si nechte stranou peníze, zaplatíte najednou, podle podkladů, které o příjmech doložíte.

před 3211 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek