Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem OT: dodavatel notebooků

zdravím,
potřebuju najít levného dodavatele notebooků. PC komponenty a pod. můžu brát přes alfacomp nebo alzu..
v současně době si nemůžu držet zboží skladem kvůli prostoru..
jednoduše řečeno potřebuju dodavatele, který mi nabídne výhodnější ceny abych mohl se alespoň přiblížil cenám oblíbených eshopů.. koukal sem na webtrh ale tam jsou jen poptávky.. na aaapoptavka jsou běžné obchody takže tam dodavatele pravděpodobně taky nenajdu, totéž i google a seznam mi našli jen běžné eshopy..
díky za odpovědi.. :-)

edit: mám i abacus.cz ale ten dražší než alfa nebo alza :-)

Předmět Autor Datum
To je rovnake ako keby si povedal chcem najst perpetum mobile;o). Skusim ti to vysvetlit ako je to d…
fleg 15.09.2010 10:42
fleg
Děkuji ti za tvoj velmi vyčerpávající odpověď.. Vim že bych se měl spíše zaměřit na jiný obor ale př…
rychlik91 15.09.2010 11:36
rychlik91
řeknu to jinak než to řekl Fleg: šoupání krabicema dneska už nevynáší. Musíš si uvědomit, že prodáš…
touchwood 15.09.2010 14:30
touchwood
jako mate vsichni pravdu a je hezky to poslouchat, sam take stale premyslim ze bych do neceho sel, a…
Redmarx N 15.09.2010 15:00
Redmarx N
Ale třeba zkopírování dat z původního PC do nového už Alza nebo CzC nenabídne - a to je právě služba…
Kurt 15.09.2010 15:19
Kurt
Rikam znamy, od ktery si vezmu jen nejakou stovku za sestaveni a koupim normalne komponenty v CZz, A…
Redmarx N 15.09.2010 15:40
Redmarx N
Ano ano, od takovych, co takoveho brachu maji je tu nescetne dotazu :-)
JR_Ewing 15.09.2010 15:43
JR_Ewing
Jak pise fleg me ten finalni napad narozdil od jeho kamaradky chybi Já jich zas měl několik. Díky l… poslední
Boeing 16.09.2010 12:10
Boeing
To mas tezky, kdyz jsem delal ve statni organizaci, tak jsme byli schopny s Dellem usmlouvat ceny ho…
Redmarx N 15.09.2010 15:48
Redmarx N
asi jsem to nenapsal uplne pochopitelne, ale sefka je sefka male soukrome firmy, kde delam ted. ;-)
Redmarx N 15.09.2010 15:50
Redmarx N
Napsal jsi to úplně pochopitelně. Vím co je za pakárna zkusit něco koupit u Dellu.
MM_tank 15.09.2010 18:31
MM_tank

To je rovnake ako keby si povedal chcem najst perpetum mobile;o).
Skusim ti to vysvetlit ako je to dnes.
Kedysi boli u nas, ale aj u vas len klasicke distribucne kanale. Cize vyrobca-dovozca-distributor-predajca-zakaznik. Dokonca platili pravidla, ze distributori mali podelene uzemia a kazdy mohol predavat len na svojom. Dnes este sledujem komicke pokusy niektorych vyrobcov (nie IT) dodrziavat tento uzus, ale globalizacia je nemilosrdna a sucasny trend predaja za kazdu cenu tiez. Nevyhoda tohoto satreho modelu bola totizto v cene. Ako vidis medzi vyrobcom a zakaznikom stoji cely retazec subjektov a kazdy clanok tohoto retazca navysuje cenu.
Takze bola len otazka casu, kedy niekoho napadne vynechat z retazca nejaky subjekt a tak si zlacnit nakup, resp zacne hladat ine cesty. Napriklad vsetci vieme, ze americky trh mava ine ceny ako europsky. Rozdielny su niekedy aj v desiatkach percent. Preco nedovazat tovar z USA? Ano niektori vyrobcovia sa brania regionalnymi obmedzeniami napr nemoznost reklamovat americky vyrobok v Europe, ale to su len tak posledne zachvevy a zachvilku padnu aj tieto obmedzenia.
Teraz pride marketingove "riesenie" tvojho problemu.
1. Nakupovat vo velkom, cim viac nakupujes tym vacsie zlavy mas
2. Pri kazdom nakupe tlacit obchodnika zo skladu ku zlave, je to otravne, ale par percent sa tam usetrit da
3. Spojit sa s inym subjektom a vytvorit nieco ako "konzorcium", spolocny nakup = vacsie obraty = vacsie zlavy, je tu riziko, ze sa spajas pri nakupe s cudzim subjektom, napr on nemusi zaplatit faktury a prides o dlhbudovany kredit u velkoskladu
4. Zhanat ineho dodavatela (to sa tu v podstate pytas) - oficialneho nezozenies, mozes oslovit priamo dovozcu znacky, mozes oslovit priamo vyrobcu, mozes nakupovat zo zahranicia, napr Pixmania je obchod s castokrat nizsimi cenami ako su v skladoch, ak budes nakupovat vo velkom mas zlavy, ale pozor na reklamacie, moze byt velky problem, atkisto prepravne naklady.
5. Neist cestou najnizsich cien, ale ponukat k predaju sluzbu navyse (napr poradenstvo), je len otazka casu, kedy zakaznici nepojdu po najnizsej cene, resp sa vytvori dostatocne velka skupina, ktora uprednostni kvalitu pred cenou. Tento trend je pomaly, ale neustale stupajuci, treba byt len trpezlivy. Ono napr nemusis predavat pc postavene na doskach Gigabyte (kvalita), ale na doskach Ho-ci-min (cena) a budes mat lacnejsie pc vo finale ako konkurencia, ale namiesto 1% poruchovosti budes mat 20%, takze je len na tebe ktorou cestou sa vyberies.

Moj osobny nazor je, ze predaj ide do pecka. Moj najblizsi obchodny plan je zbavit sa predaja a akonahle prestanem byt na nom zavisly tak s nim skoncim. Uz dnes predavam s max 5% marzou, co je uz za hranicou rentability a aj tak si casto vypocujem kecy typu tam a tam je to lacnejsie a videl som taku stranku a taku stranku a ja nemam chut argumentovat tym, ze napr spominana Pixmania neberie reklamacie na nasom uzemi, ze sa moze jednat o vyrobok, ktory tu autorizovany servis nezreklamuje lebo nema global warranty zaruku, ale len lokalnu...atd atd. Navyse nikdy nebudes tak velky, aby neprisiel niekto vacsi a nezvalcoval ta cenami a skupina ludi, ktorich zaujima len a len cena (kvalita, servis a sluzby navyse im nic nehovoria) budes vzdy majoritna...je to proste boj s veternymi mlynmi.
Na trhu PC je proste obrovska konkurencia, dnes predava pc skoro kazdy kto ma zivnostensky, kvalita je vsak castokrat uboha, staci sa pozriet na poradnu ako ta tu bude 15 rocne diete poucovat o tom co je dobre a co nie lebo on ma pocit, ze ked hra kazdy den WoWko a ked sa s kamosmi bavia a pececkach tak su in a uz vsetkemu rozumeju.
Ak chces zarobit skus sa orientovat na iny trh, kamoska pred nedavnom vyuzila v istom segmente dieru na trhu a spravila mesiac po zalozeni firmy vacsi obrat ako som mal ja za pol roka a to nehovorim o tom, ze z jej obratu je 50% zisk oproti mojmu 5%. Je to len o sikovnosti o vyuziti diery na trhu o tom co ludia chcu a co sa im nedostava.

Děkuji ti za tvoj velmi vyčerpávající odpověď..
Vim že bych se měl spíše zaměřit na jiný obor ale přecijen někde musim začít tak proč ne u něčeho, čemu rozumím.
Za posledních pár let sem se toho v oblasti IT naučil hodně, ať už sám nebo zde na poradně..
Do budoucna mam jiné plány v obchodu i jinde ale nejdříve musí být ž čeho své sny uskutečnit..
Momentálně pracuji na eshopu, který má sloužit zatim jako přivýdělek ale přes zimu mě musí uživit..
Osobně vsázím spíše na kvalitu ale cena je taky důležitá :-)
Sestavy sem skládal i bez ŽL ale to si nemůžu říct o nějakou extra částku a hlavně to většinou bylo jen pro známé..
Můj asi největší problém je že začínám od nuly, prakticky bez znalosti obchodu, vím jen to co jsem našel na netu a mam půl roku praxi při studiu.. Pomáhá mi jen pár nejbližších ale ti jsou též bez větších znalostí..
Mam se ještě hodně co učit ale nejlépe se učí praxí :-)
Plánů a snů mám spoustu ale jak říkám, neni z čeho je uskutečnit :-)

řeknu to jinak než to řekl Fleg: šoupání krabicema dneska už nevynáší. Musíš si uvědomit, že prodáš jen tehdy, když k tomu zboží něco přidáš. Prodat levně umí každý, umění je prodávat něco, co jiní neumí nebo nemohou - tj. např. výrobek se službou (předinstalovaný a předkonfigurovaný OS, reálná podpora uživatelů, apod.)

jako mate vsichni pravdu a je hezky to poslouchat, sam take stale premyslim ze bych do neceho sel, ale do ceho prave? Jak pise fleg me ten finalni napad narozdil od jeho kamaradky chybi. Na druhou stranu kdyz se podivam co umim "postavit PC", tak do toho bych proste nesel. Jako konkurovat Alze, CZc nebo Alfe ??? :-D
A sluzby navic? V tyhle branzi, kdo o ne ma zajem. Neznam jedineho bezneho uzivatele, ktery by se mi nevysmal, ze mu chci prodat o tisicovku drazsi PC nez prodava CZc, ale s predkonfigurovanym OS.
Jediny mozny zakaznik v tomhle smeru je statni sprava ci vetsi firmy a do tech se nema sanci nejaky soukromnik s ZL dostat, tam to ma vetsinou Dell ci jina podobna firma dobre osefovany.
Takze pokud treba se nekdo v IT zabyva prodejem nejakeho software a naopak jako doplnkovou sluzbu nabidne, ze ten software muze i dodat jiz nainstalovany na novem PC, tak prosim, ale obracene proste neverim, ze se tim da zivit.

Ale třeba zkopírování dat z původního PC do nového už Alza nebo CzC nenabídne - a to je právě služba, kterou můžeš nabídnout ty. Nebo doprava na místo a předvedení. Pořád existují lidi, kteří si připlatí i za to, že jim ten počítač někdo zapojí.

Rikam znamy, od ktery si vezmu jen nejakou stovku za sestaveni a koupim normalne komponenty v CZz, Alze, ...

"Chces tam Windows nebo i Office ?" - Windows jo, ale staci CD, do pocitace to nedavej s tim se nezdrzuj, on to tam hodi bracha a rikal, ze Office mi tam da taky, ze neco doma ma, jenom rikal, ze ty Windows je lepsi koupit, protoze tam jsou nejaky kontroly nebo co. (mela na mysli, kontrolu legalnosti pri updatech.)

Lidi, kteri nemaji nejakeho "brachu" je pomerne malo. ;-)

Jak pise fleg me ten finalni napad narozdil od jeho kamaradky chybi

Já jich zas měl několik. Díky lennosti a nezodpovědnsoti jsem o ně vždy přišel. Např. po velké sledovanosti IQ test národa jsem chtěl rozjet iq testy pro všechny. Každý je prostě strašně chytrej - ve zkratce. Nápad mi ukradl jeden místní šulín, co jsem mu to v opilosti a plánované finanční podpoře řekl a dnes je ztoho nadnárodní společnost, beze mně. Ten člověk na blbých smskách vydělává nehorázný prachy v několika zemích.

Díra v pc oblasti stále je, logicky nebudu říkat kde/včem. Tentokrát se to snad podaří mě. Jak fleg naznačil, musíš nabídnout něco navíc, u mně to navíc bude základ.

To mas tezky, kdyz jsem delal ve statni organizaci, tak jsme byli schopny s Dellem usmlouvat ceny hodne pod ty oficialni. Kdyz si sefka kupovala netbook, tak presto, ze mame Della jako "dodavatele", tak ho koupila nikoli od Dellu ale "dellovsky" z Alzy, nebot ji Dell nabidl vyssi cenu nez jakou mela Alza na svych strankach v akci a jeste k tomu zdarma nejakej jednoduchej mobil s kartou T-Mobile nabitou s 200 Kc.

Proste, aby se s tebou Dell (kdokoli) vubec bavil, tak musis vzit X kusu a dokazes odebrat a prodat tolik kusu jako Alza ???

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru