Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Obnova z obrazu disku pomocí Wizzard Seagate

Blahořečím si, že jsem si v červnu udělala kompletní obraz systémového oddílu pomocí programu Wizzard Seagate - pro majitele Seagate disků je totiž zdarma :-) .
Obnova však rozhodně nebyla procházka růžovým sadem:
1) moje záloha systému ve formátu *.tib byla rozdělená na 3 DVD, aby se tam vešla. Pamatuji se, že jsem kdesi četla, při obnově systému se měly vkládat DVD od posledního k prvnímu.
2) po vložení DVD se rozběhl zavaděč Acronisu - mechanika byla slyšet, jak se rozběhla - (Wizzard Seagate je oškubaná, ale funkční verze Acronius True Image pro Seagate a Maxtor disky) a dál byla volba "bezpečné zálohy" a "plné zálohy"
3) napřed jsem zkusila tu plnou - a zapřelo mi to, že bych vůbec nějaký disk Seagate měla (samozřejmě že ho mám ;-) )
4) bezpečná verze už fungovala, ale je bez podpory mj. USB, takže bylo nutno vyhrabat PS/2 klávesnici i myš. To jsem udělala.
5) dalo mi to volbu, kde najít zálohu. Překvapilo mě, že DVD mechanika se vůbec nezobrazila a pak už ani nebyla v provozu, takže nemít naštěstí tu samou zálohu i na datové půlce disku, tak je mi DVD se zálohou zřejmě k ničemu :-?
6) natáhla jsem napřed 3. část, pak druhou a nakonec první - vše jsem nahrávala z pevného disku.
7) počítač už zase kompletně funguje :))

Máte prosím někdo zkušenosti s obnovováním obrazu disku ze zálohy na DVD? Proč se mi DVD mechanika nezobrazila, když bootování jsem měla zapnuté v BIOSu (dosud jsem BIOS znala pouze z obrázků v chytrých knížkách...) a navíc zavaděč se z DVD natáhl? Aspoň teda myslím, že to fakt bylo z DVD... :-x
Jak je možné, že mi myš i klávesnice přes USB hned fungovaly, když jsem spouštěla tzv. bezpečnou verzi zálohy bez podpory USB?

Díky za vysvětlení!

Předmět Autor Datum
Tož děvče napřed klobouk dolů před tvým martýriem. Ony přidané programy k železu jsou sice príma, ně…
Fuente 05.09.2009 06:01
Fuente
Díky za poklonu a jsem šťastná, že už to mám za sebou :-) Jinak přiznám se, že této Tvé větě nerozum…
Joan 07.09.2009 08:30
Joan
Máte prosím někdo zkušenosti s obnovováním obrazu disku ze zálohy na DVD? Proč se mi DVD mechanika n…
fleg 07.09.2009 09:20
fleg
Zdravím. Možná že mne jako laika budou znalci IT obrazně řečeno "kamenovat " , ale mohu popsat jak z…
pcfanda 07.09.2009 13:42
pcfanda
Ahoj, takže stačilo by nahrát na CD pouze samotný zavaděč? A vlastní zálohu spouštět z harddisku? Al…
Joan 07.09.2009 14:50
Joan
Aha ja som to zle cital. Podpora usb sa v tomo pripade mysli asi podpora externych cdrom, pripadne d…
fleg 07.09.2009 15:10
fleg
Přesně tak, měla jsem připojené obě klávesnice i obě myši zároveň, protože jsem až metodou pokus-omy…
Joan 07.09.2009 15:15
Joan
Joj zase carodejnik nie som, ale ked bola mechanika viditelna v biose musel ju vidiet aj Acronis.
fleg 07.09.2009 16:54
fleg
For Joan. Zkus si vytvořit to záchranné médium v programu Seagate disk wizard.To je ten zavaděč, kte…
pcfanda 07.09.2009 19:29
pcfanda
Však já to záchranné medium mám taky dávno vytvořené, má necelých 50MB (nemýlím-li se). Pravda, na č…
Joan 08.09.2009 08:59
Joan
Joan promiň, jsem již starší pán a asi nějak špatně chápu.Já jsem psal, že je třeba vytvořit to zách…
pcfanda 08.09.2009 14:51
pcfanda
Pokud jej tedy nemáš vypálené na CD, nemáš pak ani možnost obnovit systém ze zálohy v případě kolaps…
Joan 11.09.2009 10:20
Joan
For Joan. Zdravím a znova se omlouvám, protože my si trochu nerozumíme.Ujasněme si to. Zálohu systém…
pcfanda 11.09.2009 11:40
pcfanda
Mně Wokna nastartovaly zcela normálně, ztroskotalo pouze přihlašování. Moje DVD obsahovalo 1) jak zá…
Joan 11.09.2009 15:08
Joan
Tak jsem tomu konečně porozuměl, máš tedy na jednom DVD to záchranné médium i vlastní zálohu. Nenapa… poslední
pcfanda 11.09.2009 18:13
pcfanda

Tož děvče napřed klobouk dolů před tvým martýriem.
Ony přidané programy k železu jsou sice príma,
někdy jsou fajn, někdy akorát zbytečně zatentononc Windows.
DVD mechaniku musí napřed rozpoznat BIOS, bez toho se nehneš.
Když už jsi v BIOSu, zapni podporu USB pro myš a klávesnici.
Máš zapnuto ACPI nebo ne?
Dost bych doporučil free program na klonování HDD:

xxclone

Díky za poklonu a jsem šťastná, že už to mám za sebou :-)
Jinak přiznám se, že této Tvé větě nerozumím :-|:

Ony přidané programy k železu jsou sice príma,
někdy jsou fajn, někdy akorát zbytečně zatentononc Windows.

Já jsem si Wizzard Seagate stáhla z internetu poté, co jsem se dočetla, že s ním mohu zazálohovat svůj systémový disk. Nestál mě nic a taky mi opravdu velmi pomohl.
V BIOSu jsem "CD-ROM" povolenou měla, protože bez toho by se mi nepodařilo spustit instalační CD s XP Home, nemýlím-li se. Že to po mně chtělo nikdy neexistující heslo Administrátora, je věc jiná.
V BIOSu jsem navíc byla poprvé v životě, takže jsem ráda, že jsme přišla na to, jak přehodit bootování z HD na CD-ROMku. Co je ACPI, zatím netuším - něco si o tom vyhledám.

P.S.: Kdyby opravdu ten ulovený trojan v tom měl prsty, bývalo by mi pomohlo, kdybych ho místo smazání byla dala do trezoru?

Máte prosím někdo zkušenosti s obnovováním obrazu disku ze zálohy na DVD? Proč se mi DVD mechanika nezobrazila, když bootování jsem měla zapnuté v BIOSu (dosud jsem BIOS znala pouze z obrázků v chytrých knížkách...) a navíc zavaděč se z DVD natáhl? Aspoň teda myslím, že to fakt bylo z DVD...

To praveze asi nebolo. Ak si sa hrala so zalohou tipujem, ze zavadzac Acronisu sa natiahol na disk a spustal sa odtial (ale to by si hi potom mala vidiet pri kazdom boote z disku ako moznost). Inak by sa obnovenie malo spustit automaticky z dvd.

Jak je možné, že mi myš i klávesnice přes USB hned fungovaly, když jsem spouštěla tzv. bezpečnou verzi zálohy bez podpory USB?

Nie logicky ked software ignoruje usb zariadenia tak ti fungovat nebudu.

Zdravím.
Možná že mne jako laika budou znalci IT obrazně řečeno "kamenovat " , ale mohu popsat jak zmíněný program Seagate disc wizard k zálohování oddílu se systémem na disku " C " používám již asi dva roky já.
Zmíněný program umožňuje vytvořit si tzv. záchranné zaváděcí médium. Na to stačí použít jen prázdné CD. Program na něm vytvoří soubory nutné pro bootování počítače.
V případě totální havarie PC - zkolabování WINDOWS, pak v BIOSu nastavím first bootování z jednotky CD ,založím do CD nebo DVD mechaniky toto záchranné CD , potvrdím a restartuji. Počítač si načte z toho CD startovací soubory, zprovozní CD nebo DVD mechaniky, myš a klávesnici. Pak se objeví okno programu ACRONISU s výzvou k zadání cesty k záloze dat. Je možno vybrat buď mechaniku kam vložíme DVD se zálohou a nebo místo na jiném oddílu disku, kde např.já mám také zálohu oddílu "C" také uloženou. A dále pak postupuji podle nabídek programu.
Nevím jak bude obnova dat probíhat ve Tvém případě, kde je záloha na třech DVD. Záloha mého celého oddílu se systémem WIN XP se v pohodě vejde na jedno DVD. Tento popsaný postup jsem již za ta léta uplatnil několikrát jak na desktopu i notebooku.
Možná, že to co píši již sama znáš a nesdělím Ti nic nového,ale třeba se poučí někdo jiný. Přeji zdar při práci s popsaným programem.

Ahoj,
takže stačilo by nahrát na CD pouze samotný zavaděč? A vlastní zálohu spouštět z harddisku? Ale rozhodně bych raději používala zálohu na DVD.
Mně se celá záloha systémového disku C: fakt vlezla až na necelá tři DVD... je ale pravda, že jsem ji dělala necelé dva roky od prvního startu tohoto počítače, takže se mi tam nejspíš dostalo i co se nemuselo (např. data v Dokumentech, které jsou bůhvíproč na systémovém disku ]:( ).
Bohužel se mi nezprovoznila DVD mechanika -a netuším proč - přestože jsem měla nastaveno bootování z CD-ROM (po úspěšné obnově jsem to pak přepínala zpět na HD, takže vím a navíc jsem zkoušela i opravu z instalačního CD Win XP) takže nezapnutí CD-ROMky vylučuji. A poškozená není, běžně ji používám.

to fleg: opravdu se mi po vybrání tzv. bezpečné verze zálohy bez podpory USB zprovoznila okamžitě USB myš i klávesnice, přece vidím pohybující se kurzor :-D ! Naopak se vůbec neprobrala myš přes PS/2, divné, že?

Aha ja som to zle cital. Podpora usb sa v tomo pripade mysli asi podpora externych cdrom, pripadne disketovych mechanik.
Tipujem, ze usb klavesnica je emulovana biosom na klasicku a ak ti nefungovala ps2...nemala si zaroven zapojenu aj tu usb? To by bolo asi jedine vysvetlenie, ze doslo ku konfliktu hw.

For Joan.
Zkus si vytvořit to záchranné médium v programu Seagate disk wizard.To je ten zavaděč, který i při úplném kolapsu Windows zajistí možnost nabotování systému ze zálohy, tedy i z DVD. Ta nabídka k vytvoření toho záchranného média je hned na úvodní stránce programu po jeho spuštění,u mne je zcela dole. Já mám ten program ve slovenšťině, v anglickém originále bude jistě na stejném místě. Jak jsem psal ve svém prvém příspěvku, po spuštění CD je nabídnuta možnost vybrat cestu k záloze dat, t.j. buďto na HDD a nebo na DVD.
Nevím co máš za oper. systém v PC, pokud jsou to Visty, tak jen tento systém zabere místo na těch třech DVD. Pokud je to WIN XP doporučil bych při příští instalaci systému rozdělit disk nejméně na dva oddíly a programy, fotky, muziku a další soubory nesouvisející se systémem ukládat na ten druhý oddíl např. " D ".
Pak se záloha systémového oddílu v pohodě vejde na jedno obyčejné DVD.
Přeji hezký den .

Však já to záchranné medium mám taky dávno vytvořené, má necelých 50MB (nemýlím-li se). Pravda, na čisté CD bych ho ještě mohla vypálit... Mám ho na datové půlce disku, stejně jako zálohy.tib, protože už při sestavování PC (od Alfacompu) jsem trvala na tom, že chci mít jak systémovou, tak datovou část disku - zrovna kvůli tomu, co se mi teď přihodilo.
Mám Win XP Home, ale protože jsem zálohu obrazu dělala až po necelých dvou letech, tak se tam toho nahromadilo víc (hlavně taky programy v Program Files) a opravdu můj disk C: má kolem 13 GB
Už jsem si koupila externí disk, tak zálohu nasypu i tam :-)
Pěkný den.

Joan promiň, jsem již starší pán a asi nějak špatně chápu.Já jsem psal, že je třeba vytvořit to záchranné médium. To se nechá vytvořit jedině tak, že se soubory vypálí na nové CD.V programu Seagate disk wizard je to triviální záležitost. Nerozumím tedy tomu do jsi napsala.
Cituji Tě : Však já to záchranné medium mám taky dávno vytvořené, má necelých 50MB (nemýlím-li se). Pravda, na čisté CD bych ho ještě mohla vypálit... Mám ho na datové půlce disku, stejně jako zálohy.tib, protože už při sestavování PC (od Alfacompu) jsem trvala na tom, že chci mít jak systémovou, tak datovou část disku..
Pokud jej tedy nemáš vypálené na CD, nemáš pak ani možnost obnovit systém ze zálohy v případě kolapsu Windows, neboť se k optickým mechanikám ani oddílům na HDD nedostaneš. Ještě jednou se omlouvám,snad jsem to opravdu jen špatně pochopil.

Pokud jej tedy nemáš vypálené na CD, nemáš pak ani možnost obnovit systém ze zálohy v případě kolapsu Windows, neboť se k optickým mechanikám ani oddílům na HDD nedostaneš

Taky promiň, ale mám dojem že informace v této větě si přímo odporují: píšeš, že se nedostanu k optickým mechanikám (což je pravda), tak k čemu by mi potom bylo záchranné CD? Ale já se naštěstí dostanu na datovou půlku HD, kde jsem měla zálohy taky uložené. Přemazala jsem zálohou pouze systémovou část disku, tato datová zůstala nedotčená :-)
Hezký den

For Joan.
Zdravím a znova se omlouvám, protože my si trochu nerozumíme.Ujasněme si to. Zálohu systému i dat ze zálohy na DVD či na jiném oddílu HDD můžeš provést jen v případě, že se nastartují Windows. Takže, pokud nastane situace, že počítač vůbec nenastartuje, a tomu já říkám kolaps Windows, je záloha na jiném HDD nebo diskovém oddílu houby platná. To záchranné médium na CD, vytvořené v programu o kterém se bavíme, umožní právě pouze přístup k optickým mechanikám ,zprovozní USB, klávesnici i myš a je zde v zobrazeném okně možnost vybrat z čeho chceš zálohu dat provést, zda z DVD či oddílu na HDD.Je předtím ovšem nutné nastavit v BIOSU první bootování z CD - ale to již víš.
Nevím zda jsem to srozumitelně vysvětlil, možná to není zcela přesně popsané, jsem v IT také laik, ale takto tomu já rozumím a hlavně takto to funguje. Zásadní rozdíl je v pojmu " záchranné médium - CD " a " záloha na DVD nebo na oddílu HDD ". Jsou to dvě zcela odlišné věci. Doporučuji něco si o tom vyhledat a přečíst na netu.
Jinak přeji hezký den a i celý víkend.

Mně Wokna nastartovaly zcela normálně, ztroskotalo pouze přihlašování. Moje DVD obsahovalo 1) jak zálohu obrazu disku tak 2) zavaděč Acronisu tj. obě dvě důležité součásti. Vidím to tak, že moje DVD díky vypálenému zavaděči (udělanému v programu Wizzard seagate) umožnilo PC aby mi dovolil vylovit zálohu obrazu disku na HD, kterou jsem hned natáhla a tím pádem mi potom počítač fungoval opět normálně. Zatím jsem se nedostala do situace, kdy bych ani nenabootovala, takže možná bych opravdu viděla jen a pouze optickou mechaniku, nevím.
Taky hezký víkend :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru