Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Obraz - problém

Zdravim,
Mám problém s obrazem na pc. včera jsem si jen tak hrál COD 5 World at War a najednou se mi nejspíše přehřála Grafárna a obraz se jakoby ,,sesypal" - různý bravy se rozplizly na obraz atd. Tak jsem nechal asi 10 min pc odpočnout a poté ho zapnul a spustil COD aler opět to samé. A navíc po restartu byl obraz sesypaný už při spouštění windows a . když jsem se přihlásil na plochu tak už obraz nebyl sesypaný ale bylo na něm 5 svislých pruhů o průmřu asi 3 cm a po celou výšku obrazovky. Vypadají jakoby zrnitě,něco jako když v TV nemáte signál. No a tyto pruhy mě trápí - nevím jak se jich zbavit.A to není vše - v spravce zarizeni kdyz si chci najít graf. kartu tak mi to píše že nefunguje spravne a ze problem se vyresi po restartu pc,ale to jsem skousel a nic. A nejde ani poradne zmenit rozliseni jelikoz pc vubec nereaguje na tu graf.kartu. Nevíte někdo co s tím?

Moje sestava Intel core 2 quad 2.5 ghz,4 gb ram,Nvidia GeForce 9800 GT gb,hdd 2x500gb,nyní zkouším stahovat nové ovladače do graf karty,třeba to pomůže
P.S promiňte za pravopisné chyby ale s těma pruhama na obrazovce se špatně píše

Předmět Autor Datum
Ovladače zkusit můžeš,ale grafika je zřejmě po smrti.Nepíšeš jaká je zákl.deska,třeba máš ještě inte…
ajavar 28.06.2010 21:35
ajavar
Jejda to je špatný, na zákl.desce integrovanou graf. nemám. Tu grafárnu mám teprv 1 a půl roku to by…
Maybe 28.06.2010 21:41
Maybe
Bud rad ze umrela pred zarukou.
Cat 28.06.2010 21:43
Cat
ehm.. potíže nvidie s kvalitou výroby jsou přece dost známé...
touchwood 28.06.2010 21:45
touchwood
Pokud je účtenka,reklamace>viz.touchwood níže.
ajavar 28.06.2010 21:45
ajavar
gratuluji k dosažení "poločasu rozpadu nvidia grafiky" :-) Nic nového pod Sluncem, tohle je nejčastě…
touchwood 28.06.2010 21:36
touchwood
No tak teĎ se stalo něco velmi příjemného,naisnatloval jiný drivery na grafiku,restartoval sem pc ab…
Maybe 28.06.2010 21:54
Maybe
Bylo-li to i v BIOSu a po 5 min chladnutí, jednalo se skoro na tuty o známý tepelný šok BGA pole, kt…
touchwood 28.06.2010 21:57
touchwood
On niekde pisal ze to blblo aj v BIOSe? Ak to fakt blblo v BIOSe tak ano je to HW problem. Nevinil b…
MM.. 28.06.2010 22:42
MM..
Odejde to po záruce. Ale jsem rád, že jsi rád :)
karel 28.06.2010 21:58
karel
To je na pytel :( hele a maj takovýhle ptoblémy i grafárny ATI??
Maybe 28.06.2010 22:01
Maybe
Ne.
karel 28.06.2010 22:02
karel
ATI čipy (protože se jedná o čipy, nikoli problém karty) tento konkrétní problém neznají (nebo se o…
touchwood 28.06.2010 22:10
touchwood
no, ale graficke karty vsechny jsou jednou teple a jednou horké- je to tedy způsobeno použitím nekva…
storny 28.06.2010 22:16
storny
kombinace nekvalitní materiál (nejen cín, protože se zde jedná o mj. tepelnou roztažnost materiálů)…
touchwood 28.06.2010 22:32
touchwood
BGA sa pouziva vo vsetkych notebookoch uz min. 15 rokov a mozes to zhavit aj na 100stupnov a BGAcku…
MM.. 28.06.2010 22:45
MM..
Pokud grafárna začne zobrazovat artefakty v Biosu a začne vypovídat v hrách a 3Dmarku, lze jí upéct… poslední
DavidCZ20 16.02.2011 16:59
DavidCZ20

gratuluji k dosažení "poločasu rozpadu nvidia grafiky" :-) Nic nového pod Sluncem, tohle je nejčastější smrt novějších nvidia grafik. Jednoduše řečeno, nvidia šetří na "správných" místech. Je-li "podělaný" už obraz BIOSu, je s kartou definitivně ámen.

A co s tím? Jít si koupit novou grafiku nebo reklamovat, pokud je ještě v záruce :-)

P.S.: je-li po záruce, můžeš ji ještě zkusit rozpéct v troubě, možná to (dočasně) pomůže.
edit: návod na pečení hledej zde v poradně.

No tak teĎ se stalo něco velmi příjemného,naisnatloval jiný drivery na grafiku,restartoval sem pc abych se ještě trošku pohrabal v biosu ale co nevidím - sesypanej obraz je pryč :) asi jak jsem začal mluvit o tý peci tak Nvidijka rychle změnila názor :) vše funguje akorát teď řeším dilema - dohrát tu misi v COD 5 nebo ne? Je možný že se to podělá znova nebo to byxlo jen vadnejma ovladačema?

On niekde pisal ze to blblo aj v BIOSe? Ak to fakt blblo v BIOSe tak ano je to HW problem. Nevinil by som z toho ani tak Nvidiu ako vyrobcu karty, za studenaky je zodpovedny on, nvidia s tym nema nic. (a tepelne roztahuje sa stejne plosak aj chip takze toto problem fakt neni. Problem je cinan vyrobca)

ATI čipy (protože se jedná o čipy, nikoli problém karty) tento konkrétní problém neznají (nebo se o něm zatím neví ]:)). V podstatě se jedná o to, že vlivem neustálých teplotních změn (ohřev-chladnutí) dochází k popraskání pájky a/nebo vývodů pod čipem. (pole BGA - jednoduše čip přestane mít kontakt s deskou)

BGA sa pouziva vo vsetkych notebookoch uz min. 15 rokov a mozes to zhavit aj na 100stupnov a BGAcku to vobec nevadi. Dokonca je to lepsie jak PGA ptz BGA odvadza lepsie teplo na dosku (cim sa roztahuje doska stejne jak doska chipu).
Keby bol problem v kontaktoch BGA tak je nahovno vyrobca karty (to by ma zaujimalo co to je za vyrobca urcite nejaky colour neviemco. A ked pisem nekupujte si tie sracky ale kupujte gigabyte, tak dostanem odpoved: "nieee sracka je predsa super firma v USA a robi aj pre acer a HP" :-) A ked ma dotazovatel nahodou gigabyte, tak potom uz robia sracky aj oni :)
Ked je problem chip, tak to neni v BGA ale v kontaktoch chipu samotneho na nosnu dosku chipu.
P.S> ATI samozrejme tiez ma BGA kontakty, stejne jak nvidia.

Pokud grafárna začne zobrazovat artefakty v Biosu a začne vypovídat v hrách a 3Dmarku, lze jí upéct v troubě a dočasně odložit tuto vadu.

Jak upéct grafárnu.

1. Odstrantě chladiče, zadní plíšek a zbytky pasty. Při sundavání chladiče dejte pozor, ať si neutrhnete paměti, raději volně zkuste, zda jde sundat, než za to zatáhnete. Občas jsou přilepené. Zbytky pasty kolem procesoru odstraníte štětečkem v benzínu.

2. Předehřejte troubu na 200-205 stupnů. 10 minut. Grafárnu zabalte do alobalu, čímž trouba nebude smrdět jako černobyl a grafárna nebude tak opálená. Vložte grafárnu do trouby a pečte 10-12 minut na 200-205 stupňů. Pozor pečte vždy součástkami nahoru.

3. Po upečení grafárnu nevyndavejte z trouby, nechte ji velmi velmi volně vychldnout 30-40 minut. V případě že ji budete chladit rychle, uslyšíte praskání a trhání spojů. !! Je důležité aby chladla velmi pomalu, jinak se to nepovede.

4. Pečením se starší typy kondenzátorů nafukují a mohou explodovat. Dávejte si bacha ať Vám nebouchnou a nezraní Vás. Pokud máte na kartě starší kondenzátory, možná bych ji nebalil do alobalu, abych viděl jestli se nechystají bouchnout.

5. Po vychladnutí kartu vyndejte, ujistěte se že neodopadla žádná součástka, nastrojte ji, podmažtě procesor pastou, a pokud máte zrovna 8800GT a GTS ještě si zapaříte. Pekli jsme už 4.

5. Pokud se to nepovedlo, než ji vyhodíte do koše, můžete přitvdit a upéct ji na 230 stupńů 7-10 minut. Pak dojde k přetavení veškerého cínu. Pozor, při této teplotě nesmí být tlak na paměti, protože to vytlačí cín ven. Na starších grafárnách se nafouknou kondenzátory jako balony.
Toto je poslední pečení, než ji vyhodíte do koše.

6. Jaká je šance. U 8800 skoro 90% u ostantích 50%.

Jak poznáte už pečenou grafárnu ?

Kolem cínu je vytavená hnědá kalfuna. Nálepky mohou bát zahnědlé a na kartě jsou skvrny. Karta lze ale upéct i tak, že to nikdo nepozná.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru