Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chybové hlášení v Prohlížeči událostí Win XP

Dobrý den. Občas - tak jednou za dva měsíce a chyba trvá několik dní - se mi počítač sekne nebo zpomalí, za několik minut naskočí a pak vytuhne nadobro. Po restartu zmizí z Winů i Biosu některá z DVD mechanik, většinou čtečka. Po restartu se vrátí. Ale kontrola prokázala, že zařízení je v pořádku, naopak z počítače takto mizela všechna zkoušená zařízení (celkem 5). Někdy počítač spadne do modra s hlášením MCE (Machine Check Exception).
V "Prohlížeči událostí" Windows je teď pod hlavičkou "atapi" toto chybové hlášení: "Zařízení\Device\Ide\IdePort1 neodpovídá v periodě časového limitu". Dříve tam občas bylo "Zařízení\Device\Ide0 (nebo Ide1) má chybný blok", později "Ovladač zařízení\Device\Ide0 nebo Ide1 hlásí chybu řadiče".
Desku jsem se před rokem pokusil reklamovat pro podezření na vadný řadič, nebylo uznáno.
Dnes už jsou reklamační lhůty propadlé a proto bych rád věděl, zda je deska opravdu na výměnu nebo je možná jiná závada (ale ostatní díly včetně pamětí, kabelů a testů kompatibility byly provedeny a nebyly nalezeny vady!)

Konfigurace: Windows XP Home SP2, zákl.deska Gigabyte K8NXP-SLI+grafika Gigabyte GV3D1 (2x6600, celkem 264Mb), Athlon 64 X2 4200+, 2Gb DDRAM Kingston 400Mhz v Dual Channel, 2x HDD+2x DVD (čtečka a vypalka) vše PATA.

Nesetkal se někdo s podobnou podivností nebo nezná příčinu? Reklamační oddělení prodejce tvrdilo, že deska je OK - žádná vada řadiče, a já už nevím jak to najít.

Děkuji

Předmět Autor Datum
Pravděpodobnější než řadič by mělo podle MS být zařízení k němu připojené. cs
karel 14.06.2008 18:31
karel
Přesně to jsem si taky ze začátku myslel. Jenže oba pevné disky jsou v pořádku,zkontrolovány a pro z…
Milan L. 14.06.2008 21:15
Milan L.
Za pokus stojí všechno. Tohle se dost řeší, ale nic konkrétnějšího jsem zatím nenašel. Jediný šťastl…
karel 14.06.2008 21:31
karel
Tohle není moc podobné - tady to spíš vypadalo na otázku DMA, a to není můj problém, ta běží a s vyn…
Milan L. 14.06.2008 23:59
Milan L.
Není zač, nepotěšil jsem. On tam píše: odinstaloval jsem primo Intel ultra ata storage controllers.…
karel 15.06.2008 00:12
karel
Jen ještě na závěr - teď mne to napadlo: ty občasné pády do modra a MCE asi nebudou náhoda. Kód chyb… poslední
Milan L. 15.06.2008 00:59
Milan L.

Přesně to jsem si taky ze začátku myslel. Jenže oba pevné disky jsou v pořádku,zkontrolovány a pro zkoušku nahrazeny jinými. Také DVD mechaniky jsem zkoušel měnit, postupně LG,Asus, Sony, Plextor. Dokonce jsem vzájemně měnil zařízení Master za Slave, připojení oba HDD na Ide0 jako Master - Slave nebo vždy HDD+DVD, pak totéž na Ide1. Vždycky přesně tatáž vada i ve stejném pořadí. Kabely několikrát měněny, zkoušeny místo plochých i kulaté. Beze změny. Jedinou možnost vidím buď v tom, že i když jsou oba HDD Hitachi, ten starší na Master je ATA 100 (protože na něm jsou Winy a nechtěl jsem to měnit) a novější je ATA 133. A nebo prostě řadič na desce plné zatížení nesnese, což by ale měl, ani jednou nejela všechna čtyři zařízení současně.
Mám doma na stejný socket 939 ještě nepoužitou rezervní desku MSI Sli-Fi a grafiku GF 8800 Gainward (grafika GV3D1 by na ní nešla, pracuje jen v kompletu se svou deskou).
Myslíte že by to stálo za pokus? To totiž asi bude znamenat i formát C disku.
Už jsem si stavěl několik počítačů, ale s takovým hlavolamem jsem se ještě nesetkal.

Díky moc a zdravím

Tohle není moc podobné - tady to spíš vypadalo na otázku DMA, a to není můj problém, ta běží a s vynikajícím výkonem. Disky - i ten starší - dosahují výborné parametry, mohou jim závidět i některé SATA disky.
Myslím že tentokrát to bude asi opravdu řadič - asi nestíhá nebo se u té desky prostě nepočítalo s vytížením řadiče pro 4 zařízení. Anebo to bude v té kombinaci desky s grafikou. To totiž je takový experiment - dva čipy na jedné kartě a do jednoho slotu a přesto je to Sli. To bych musel oželet, dvě grafiky 8800 nemám a ani by je zdroj neunesl.

Ale asi se nedá nic dělat. V každém případě vyzkouším a děkuji. Zdravím!

Jen ještě na závěr - teď mne to napadlo: ty občasné pády do modra a MCE asi nebudou náhoda. Kód chyby je 0x0000009c, a podle MS by to znamenalo neopravitelnou hardwerovou chybu. U několika vyzkoušených disků a mechanik není dost dobře možné mít shodnou chybu, takže asi opravdu ten řadič. Navíc jsem ještě dělal novou instalaci, u které jsem na zkoušku neinstaloval nVidia ovladače řadiče, ale nechal původní Windowsovské protože přesto že disky měly vysoký výkon, Nero si s nVidií nerozumí a hlásí vypnutou DMA i když běží. Ale vada se opakuje i s těmito ovladači, což to jenom potvrzuje. Teprve teď jsem si to uvědomil. Na desce sice jsou i SATA řadiče, ale to bych musel kupovat nové disky, kdežto desku mám v zásobě.
Takže děkuji a nashle!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru