Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Občasný BSOD a následné nenalezení tří ze čtyř SATA portů

Zdravím všechny,

cca poslední týden se u mě objevil takový nepříjemný problém.

Při běhu PC ať už při nějaké činnosti, nebo idlu když nejsem u PC mi proběhne BSOD, který se mi nepodařilo identifikovat, protože je to 2-3 sekundy a jde to hned do restartu a přímo jsem to viděl pouze jednou, jinak se to stalo vždy, když jsem byl třeba 20-30 minut mimo PC.

Poté ale nastává ten největší problém a to takový, že na obrazovce s informacemi o portech zákl. desky, se mi objeví pouze SATA 3 - Mechanika a SATA 4 NOT FOUND (do toho mám zapojený HDD) a po pár vteřinách mi naskočí černá obrazovka s pokyny, abych vložil nebo připojil médium pro boot operačního systému. (Prosím neptejte se proč nepoužívám SATA 1 a 2, nepoužívám je proto že mám microATX, na které mi tyto porty překrývá grafická karta.)

Když natvrdo restartuju PC (což dělám neuvěřitelně nerad, ale jiný východisko neni) a dostanu se do BIOS-u, tak v nastavení Boot priority se mi neukazují žádné SATA porty s názvem připojeného disku , ale pouze název Hard Disk.

Jediné řešení jak nabootovat PC, je vypnout -> vypojit z elektriky -> zapojit a pustit znovu, pak mi zázračně zase vše funguje jakoby nic, do doby kdy se to stane znovu. Četnost této chyby je různá. Za poslední týden se to stalo jeden den třeba 2x, další den nic a pak třeba 3x za den.. prostě náhodně.

Díval jsem se dovnitř, jestli není špatně připojený nějaký kabel a podobně, pro jistotu jsem všechny kabely vypojil a pořádně znovu zapojil, ale nepomohlo.

Celá sestava je stará cca 3 měsíce, komponenty nakoupené v CZC + jsem využil zdarma sestavení od nich, abych se s tim nemusel sám patlat. V IT jsem zběhlej, ale stavit od základu celý case.. na to si nejsem 100% jistý a nechtěl jsem si něco poškodit za ty peníze.

Procházel jsem internetové poradny a nějak jsem dospěl k tomu, že problém by mohl být buď se základní deskou, nebo zdrojem.. HDD jsem vyloučil vzhledem k tomu, že mi to nenachází víc než jen SATA port s tím diskem, ale třeba se mýlím. Včera mi začal blbnout zvuk, začal šumět a přecházet náhodně zleva doprava a šum se projevoval i bez puštěného zvuku v PC a to jak v reproduktorech přípojených v jacku na zadním panelu, tak i ve sluchátkách zapojených v předním panelu. Takže jsem si myslel že problém je tedy na základní desce a byl jsem už připraven ji jít reklamovat a rovnou si koupit jinou lepší (mimo jiné i kvůli větší možnosti upgradu), ale dnes jsem zapl PC a zvuk najednou funguje perfektně, takže jsem zase zpátky kde jsem byl.

EDIT: zvuk zase začal blbnout asi po hodině chodu PC

Byl bych velmi vděčný za jakoukoliv pomoc nebo rady, protože já sám jsem momentálně na hranici toho co s tím dokážu udělat a víc hlav víc vymyslí :)

Komponenty:

Procesor : Intel Core i5-3470
Graf. Karta: GIGABYTE GTX 660
Operační paměť: Corsair Value 8GB DDR3 1333
Zdroj: CORSAIR VS550, 550W
Základní deska: MSI H61M-P20 (G3) - Intel H61
HDD: Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB
Externí Wifi: Connect IT CI-88 Bezdrátový WiFi USB adaptér
Mechanika DVDRW: LG GH24NS černá Bulk
Case: CoolerMaster Elite 370

OS: Windows 7 Home Premium 64bit - nemám problém s reinstalací

Výpis DxDiag leteckaposta.cz

Předmět Autor Datum
Tak skus vytiahnut grafiku, odpoj aj to DVDRW a pusti to na intelovej. Skus, ci ti to bude blbnut aj…
vavrapeter 05.06.2013 20:53
vavrapeter
Stiahni si nirsoft bsod viewer a pozri si co presne to boli za BSOD. V tvojom pripade tam moze byt a… poslední
MM.. 06.06.2013 01:30
MM..

Tak skus vytiahnut grafiku, odpoj aj to DVDRW a pusti to na intelovej. Skus, ci ti to bude blbnut aj na tych SATA1 a SATA2(ak ano moze byt v prdeli aj HDD), popripade skus iny HDD?
Inak WIN si si instaloval sam, mozno je zle nainstalovany cipset dosky a preto to blbne aj ten zvuk.

Stiahni si nirsoft bsod viewer a pozri si co presne to boli za BSOD. V tvojom pripade tam moze byt aj nieco zaujimae.
Pripadne si vypni restart pri zavaznej chybe (ovl.panely-system tam je kdesi tlacitko start systemu a tam to je) nech sa to nerestartuje a citaj si BSOD.

Sum zvuku moze indikovat nejaky problem so zemou, moze byt na samotnom konektore k repro (jack zasraty alebo natrhnuty kabel - skus tie repro s inym zdrojom zvuku - mobil, mp3player apod) ale moze byt aj naprd zdroj, alebo aj naprd 230V zastrcka v stene alebo dokonca 230V kabel. Nemas moznost vyskusat iny zdroj na test? Skus vytiahnut vsetky konektory zdroja z dosky, neni niektory kontakt zaoxidovany?
Skus pouzit iny konektor zo zdroja do HDD, trebars vymen ten od mechaniky a strc do disku.

Samozrejme moze byt aj vadna zakl doska alebo aj disk, to sa neda takto presne, ale to by zas neblbol zvuk. Ale mozu to byt 2 osobitne problemy ten zvuk (niekde blby kontakt) a ta bsod kvol HDD. To by si videl z tej BSOD az si ju pozres tym nirsoftom.

To musis vysetrovat to sa neda takto sfleku napisat ze cim to je. Ja by som testol iny zdroj (si nejaky pozicaj na test) a 230V kabel a inu zastrcku, az ked by to nepomohlo tak by som reklamoval dosku.
Preistotu nainstaluj Win uplne nacisto vcetne formatu a ovladace z webu vyrobcu zakl.dosky, ci to potom bude stejne

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru