Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Občasný zkrat při vypnutí zářivkového osvětlení

Mám problém se zářivkou při vypínání. Klasická trubice 120cm. Občas to zkratuje a vyhodí jističe, 'bouchne/střelí' to jakoby někde mimo - krabice (kontroloval jsem - dotahoval všechny kontakty, beze změny). Nedělá to vždy, je to spíše náhodné. Zářivka přitom nabíhá a svítí normálně. Je to svítidlo na vyhození anebo existuje nějaké vysvětlení, proč to zkratuje jenom při vypnutí?

Předmět Autor Datum
Kdyz se vypina zarivka, dochazi k naindukovani napetovy spicky na tlumivce. Zameril bych se na samot…
bahno 31.10.2011 10:38
bahno
Vypínač jsem kontroloval (pokud myslíš normální na stěně) - zdá se v pořádku. Kontakty jsem popřitah…
Karlicek 31.10.2011 12:29
Karlicek
Muze, dokonce musi - nema kam jinam. Velikost ty spicky bude odvisla od aktualni hodnoty napeti v ok…
bahno 31.10.2011 12:48
bahno
Nebo hliník přitlučený hřebíkem...
kejki 31.10.2011 21:45
kejki
První co bych zkusil, odpojit kompenzační kondík v tělese zářivky. Nic to nestojí a buď to tím bude,…
Méďa Béďa 14.01.2012 21:23
Méďa Béďa
Připojuji se k názoru na "zpětnou indukci tlumivky a náhodnost na okamžiku vypnutí v různé fázi peri… poslední
mirektatra 15.01.2012 12:52
mirektatra

Vypínač jsem kontroloval (pokud myslíš normální na stěně) - zdá se v pořádku. Kontakty jsem popřitahoval jak ve vypínači, tak v rozvodné krabici. Přece při rozpojení obvodu vypínačem ta tlumivka (pokud by to měla na svědomí) nemůže 'střílet' do fáze ani do země, nebo může? Jsem laik

Muze, dokonce musi - nema kam jinam. Velikost ty spicky bude odvisla od aktualni hodnoty napeti v okamziku vypnuti(ktera se meni v rytmu 50Hz - proto ta "nahodnost" vyhazovani). Normalne by to mel zvladntout zhasit vypinac a kabelum by to taky nemelo vadit, zkusebni napeti maji dost velky. Ale pokud ma vypinac priopaleny kontaky a kabel je treba starej a navlhlej...

První co bych zkusil, odpojit kompenzační kondík v tělese zářivky. Nic to nestojí a buď to tím bude, nebo ne. Opakovaný průraz v tlumivce nelze vyloučit, ale jeho opakováním, by časem chytila trvalý zkrat, nebo by ten poměrně tenký drátek v tlumivce ukápl a přerušil by se a světlo by nešlo rozsvítit. Méďa Béďa.

Připojuji se k názoru na "zpětnou indukci tlumivky a náhodnost na okamžiku vypnutí v různé fázi periody". Rovněž "podezření na pachatle" jménem kondenzátor je opodstatněné. Problém bývá v odhalení závady měřením, protože nejsou vhodné přístroje. Proto, pokud je instalován kompenzační kondík, VYŘADIT BEZ NÁHRADY(!). Můj "favorit" na odstřel je však kondenzátor odrušovací, paralelně zapojený na přívodních svorkách v zářivkovém svítidle. Jako jediný jej doporučuji nahradit v dohledné době jiným, ostatní kondenzátory (kompenzační, posunový) si pro svoji "potenciální neposlušnost" zaslouží vyhazov bez náhrady!:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru