Avatar uživatele
jirka F

Od jakého počtu obyvatel je obec oficiálně prohlášena za město?

Chci se zeptat, kolik obyvatel je v obci potřeba, aby byla oficiálně prohlášena za město.

Kdo jí uděluje ten titul města?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, talka před 2834 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

"V současnosti je dle zákona o obcích městem stanovena taková obec, která má alespoň 3 000 obyvatel, pokud tak (na žádost obce) stanoví předseda Poslanecké sněmovny po vyjádření vlády.

Podle blíže neurčeného článku v MF DNES by měla mít taková obec centrum s náměstím a asfaltovými chodníky, školu a lékařskou ordinaci, zákon však takovou podmínku nestanoví. Kritéria, podle nichž by vláda měla přijímat své stanovisko, byla vyhlášena v usnesení vlády České republiky ze dne 2. května 2001 č. 418 o určení kritérií pro posouzení návrhů obcí na stanovení městy vládou a o vyjádření vlády k žádostem obcí o stanovení městy.

Obec má nárok získat status města též nezávisle na těchto kritériích, pokud věrohodným způsobem prokáže, že tento status již v minulosti měla."

https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/M%C4%9Bsto

Počet obyvatel je pro město daný, u městyse nikoliv, jak mylně uvedl Usoman.

Není lepší ověřit ve zdroji než odpovídat, když nevím jistě.

„Současná právní úprava obcí svojí dikcí rozlišuje "obce“ a „města“. Novelou zákona o obcích v polovině roku 2006 došlo navíc k návratu tzv. „městysů“.

Městem se stane z právního hlediska taková obec, která má alespoň 3 000 obyvatel. Další náležitostí je, že tak na návrh obce stanoví předseda Poslanecké sněmovny po vyjádření vlády.

Obec je z právního hlediska městysem, pokud tak na návrh obce stanoví předseda Poslanecké sněmovny po vyjádření vlády. Konkrétní hranice pro nutný počet obyvatel, tu na rozdíl od měst neexistuje."

http://www.ces­kaskola.cz/2007/01/­petr-kolman-obce-vesnice-mesta-mestecka.html

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?jirka F Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Já myslím, že na počtu obyvatel to vůbec nezávisí. Musí ale naplňovat určité znaky města. Existuje hodně mnohatisícových obcí i dost městeček o pár stovkách obyvatel. No, možná jsem to přehnal, ale v žádném případě není počet obyvatel rozhodující.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Usoman

Pokud je vesnice směs silnic nejnižší třídy a baráků, tak se za město nemůže označovat. Musí mít určité služby, infrastrukturu, výkonnou správu a další důležité objekty.

Jinak po obci je městys (cca 5 000 obyvatel a město je asi od 8–9–10 tisíc nahoru), přesně nevím, záleží na víc věcech než samotný počet obyvatel.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek