Avatar uživatele
Dex

Od kdy mám rodičům začít platit nájem?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kdy mám začít platit nájem rodičům. Bydlíme ve vlastním (teda u rodičů) baráku, tudíž nájem se neplatí, ale voda, plyn, elektřina, odpad apod. Od září již nebudu mít status studenta, a jestli nic nenajdu, tak na pracák, ale kdybych si našel brigádu už v červenci, tak mám jím platit už z té brigády? Musím zmínit, že platí cca 5200 Kč celkem. Ale když budu bydlet sám, tak tolik toho nespotřebuji, takže asi 1000–1500 max., ne? Plus asi nákup… Ani nevím, jak to rozumně podat, protože rodiče jsou docela na prachy, tak abych neplatil něco, co nemám…
Díky za rady.

  • Díky za odpovědi, je mi jasné, jak někdo zmiňoval, že mi 5k nebude stačit pro mě samotného, a an,o na baráku je potřeba pořád něco udržovat, vím, jak to chodí, spíš mě zajímalo, kolik bych jim měl dávat, což ste mi napsali, dík :)

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? dudu, johana 56, Drap, Tw!st před 2846 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
ivzez

Samozřejmě, že už z té brigády.

Kolik?
Celkovou částku vydělte počtem osob v domácnosti.

A nemylte se, až budete bydlet sám,
zaplatíte víc – budete muset zaplatit
i za elektroměr/ply­noměr …

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Samozřejmě, hned z prvního výdělku. Už tě rodiče živili dost dlouho. 5200 je jen inkaso. Pokud bydlíte ve svém, musíš počítat i s tím, že nemovitost potřebuje stále nějaké opravy. I když ne každý měsíc, ale třeba jednou za rok větší sumu. Každou chvíli je třeba něco vyměnit, natřít nebo opravit a všechno stojí peníze.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
iceT

Bylo by to od tebe velmi slušné, kdybys rodičům z platu brigádníka přispíval na domácnost, dokud s nimi budeš bydlet, protože oni se o tebe do teď starali, platili ti tvoje potřeby, takže jim to částečně oplatíš.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Reezo

To záleží na tobě, jestli Musíš nebo chceš nebo nemusíš platit. Pokud to rodiče chtějí, tak by jste se měli dohodnout kolik chtějí. Pokud to sami nechtějí, tak si můžeš aspoň užívat. Pokud by ti to bylo blbé neplatit, tak ho vždycky můžeš zaplatit. Musíš vědět sám takovéhle věci. Morálně správné je aspoň nabídnout placení, když odmítnou tak tím lépe pro tebe, každopádně to potěší rodiče, že máš nějakou zodpovědnost. Stejně pokud jsi jedináček, připadne dům tobě časem.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

vždy jsme řešili kompletní náklady na bydlení děleno počtem osob. jídlo na domluvě.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pucipuci

Kdybys si měl všechno koupit sám od kartáčku na zuby, přes wc papír, prací prášek, jídlo samozřejmě v četně všech pochutin, jako hořčice apod. + ta voda …Tak by Ti ani těch 5 tisíc na měsíc nestačilo…Takže ze slušnosti bych to viděla se rodičů zeptat a pokud budou tolerantní, tak si více jak polovinu neřeknou.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Peniaze, peniaze,…
Aj keď nemáš peniaze, môžeš za nájom prispievať v naturáliách, starostlivosť o byt, domáce práce, nákupy
Ak už máš finančný príjem príspevok do nájomného je otázkou dohody.
Trochu ma zarazila veta:„protože rodiče jsou docela na prachy, tak abych neplatil něco, co nemám…“ tak sa opýtam aj ja cez peniaze:
a to čo do teba „vrazili peňazí“ od tvojho narodenia dodnes bolo okrem rodičovskej lásky, čo?
Žiješ z 3 grošov – z tých troch grošov prvý vraciaš (rodičom), druhý požičiavaš (deťom) a len na tom treťom sám žiješ. http://www.hlav­nespravy.sk/wp-content/upload­s/2014/05/Ilus­tra%C4%8Dn%C3%A9-foto.jpg?46129a

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dudu

Za mého mládí se tradovalo darovat mamince z první výplaty nějaký hodnotný dárek. Kolegyně z práce mně tehdy poradily s výběrem a dodnes si pamatuji jak máti svým kamarádkám hrdě říkala „tuto halenku mně koupil náš dudu“. Pokud jde o příspěvek na domácnost, rodiče rozhodli, že jim žádné peníze dávat nemusím, ale určili jakou částku budu měsíčně spořit. Po studiích jsem doma bydlel asi pět roků, takže jsem si našetřil slušné peníze, které se hodily do vlastní domácnosti.

Upravil/a: dudu

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek