Avatar uživatele
bolak

Od kdy se slaví narozeniny?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? kenyrts, annas, johana 56, ratava, Lorrien, gagaga před 3810 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Podobná otázka v Ptejte se knihovny . Zajímalo by mě, kdy a kde se poprvé začaly slavit narozeniny a jaké tři svátky patří mezi prvně slavené?

Najít informace o tom, kdy se začaly poprvé slavit narozeniny, ani jaké tři svátky patří mezi prvně slavené, se nám nepodařilo. Myslíme si, že ani takové informace nejsou v žádných informačních zdrojích podchyceny.

Různé prameny citují z Bible – Starého zákona: uvádí jméno Adam jako jméno prvního člověka, druhé Eva a další by mohlo být Kain nebo Ábel „…Evě se narodili synové, kterým dala jméno Kain a Ábel…“.

Mnoho publikací popisuje, že se příchod jedince na svět většinou oslavoval, bývá to spojené i s církevním křtem. Formulace, že se pak každý další rok ve výročí narození konají oslavy, nebo-li že se slaví narozeniny, ale nejsou uvedeny. Vždy se píše, že narození se oslavovalo od nepaměti.

Narození Ježíše, děťátka v jesličkách, se oslavovalo, nosili se mu dárky,…a pak každý další rok Vánoce, dárky, slavení,…, by mohlo být považováno jako oslava narození = narozenin. Obávám se ale podle Vaší formulace dotazu, že tuto informaci zrovna nehledáte.
.
http://www.ptej­teseknihovny.cz/u­loziste/aba001/2010/s­laveni-narozenin
Doplňuji:
Ještě něco z anglického zdroje. V něm je víc informací

Zvyk slavit něčí narození byl považován za pohanskou praxi v průběhu prvního a druhého století našeho letopočtu Vzhledem k tomu, že astrologie byla úzce spojena s datem narození člověka, mnoho časných církevních otcců odmítlo oslavu narozenin, protože astrologie byl odsouzena v Bibli (Izaiáš 47 : 13)

Židé a prvotní křesťané považovali narozeninové oslavy jako součást modlářského uctívání." (Vol. 1, s.. 817)

To se ale samozřejmě začalo měnit. Podle německého časopisu Schwäbische Zeitung v dubnu 1981 bylo uvedené, že „až do čtvrtého století křesťanství odmítalo oslavu narozenin jako pohanský zvyk“.. Po čtvrtém století oslavovat něčí narození se stal běžnou praxí, zpočátku u Římanů. Takže tento zvyk se praktikuje již tisíce let, když se začalo příjmat křesťanství

http://transla­te.googleuser­content.com/tran­slate_c?depth=1&hl=cs&p­rev=/search%3Fq%3Dwhe­n%2Bhe%2Bbegan%2Bto%2Bc­elebrate%2Bbir­thday%26clien­t%3Dfirefox-a%26hs%3DO9E%­26rls%3Dorg.mo­zilla:cs:offi­cial%26channel%3Drcs&rur­l=translate.go­ogle.cz&sl=en&u=­http://suite101­.com/a/history-of-the-birthday-celebration-a238069&usg=AL­kJrhgLOpNGK8VDLpQOv­M_qfCX8M9ySIA

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ratava

…na Yahoo answers se píše, že: „Ve starověku se v egyptském, řeckém, římském a perském světě oslavovaly narozeniny bohů, králů a urozených osob.“ Hlavní důvod těchto oslav odhalují v knize The Lore of Birthdays (Lidová tradice narozenin) její autoři Ralph a Adelin Lintonovi, kteří v ní píší: „Mezopotámie a Egypt, kolébky civilizace, byly také prvními zeměmi, ve kterých si lidé připomínali a oslavovali své narozeniny. Udržování zpráv o datech narození bylo ve starověku důležité hlavně proto, že datum narození bylo základem pro sestavení horoskopu…
http://answer­s.yahoo.com/qu­estion/index?qid=2007­0628122942AAf­NFLD

další článek o narozeninách třeba tady:
http://terrime­redith.hubpages­.com/hub/Origins-of-the-Birthday-Celebration
nebo tady:
http://www.cog­writer.com/bir­thdays.htm

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
LeVovič

řekl bych, že od prvních narozenin :) a také se samozřejmě pořádně slaví narození :)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
bolak

LeVovič: bažante, musíš se dívat i na kategorii :) otázka se týká HISTORIE

před 3810 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek