Avatar uživatele
Maki-H

Od kterého roku je na českých školách povinná angličtina?

Nevíte někdo, ve kterém roce se začala povinně vyučovat na českých školách angličtina?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2402 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Nedá se jednoznačně odpovědět. Přečtěte si, jak to bylo s jazyky od. r. 1948..

Navíc jste neuvedl , zha vám jde o ZŠ či SŠ.

Angličtina na SŠ byla nabídnuta studentům jako volitelný cizí jazyk po roce 1948, ale víc převažoval zájem o němčinu, i když se nabízely i další jazyky.
Na ZŠ to bylo mnohem později.

U nás na střední škole převažovala jako druhý volitelný jazyk němčina a španělština. Postupně přibly francouzština a angličtina, španělština zapadla.

Přečtěte si informace z magisterské diplomové práce " Výuka cizích jazyků od 90. let po současnost –z pohledu vzdělávací politiky"
Autor: Radana Novotná, Brno 2007
MU Brno, FF, ústav pedagogických věd.

„Před rokem 1989 byla výuka cizího jazyka u nás omezena téměř výhradně na ruský jazyk. Podle školského zákona z roku 1948 se ruština stala povinným cizím jazykem vyučovaným na českých školách.

Druhý cizí jazyk byl vyučován až na střední a vysoké škole. Možnost výběru – němčiny, angličtiny, španělštiny, francouzštiny. Největší zájem byl o němčinu.

Tyto jazyky na některých školách vyučovány jako druhý povinný (respektive nepovinný) jazyk na úrovni vyššího sekundárního vzdělávání.

Teprve po roce 1989 došlo u nás ke změně ve výuce cizích jazyků.

Rozšiřuje se jejich nabídka a výuka je postupně zaváděna již od prvního stupně základní školy.

V roce 1968 byla na velmi krátkou dobu rozšířena výuka cizích jazyků. Ovšem po tzv. „Poučení z krizového vývoje“ se vše vrátilo zpět do původního stavu, tedy k ruštině.

Teprve školský zákon z roku 1984 přináší změnu. Do škol je zavedena, spolu s konverzací v ruštině, výuka druhého cizího jazyka

Změna nastala v roce 1989 kdy bylo zrušeno dominantní postavení ruštiny a začaly se vyučovat další cizí jazyky na všech úrovních vzdělávání. Již v průběhu základní školy se dnes většina žáků , učí dva cizí jazyky.

Po roce 1990 byla zavedena povinná výuka cizího jazyka v 5. ročníku základní školy, tzn. ve věku 11 let.
.
Druhý cizí jazyk bylvyučován jako volitelný v 7. – 9. ročníku. V průběhu 90. let proběhlo hned několik změn ve výuce cizích jazyků. Především byla rozšířena jejich nabídka.

Jedinou povinnou ruštinu nahradily zpočátku angličtina s němčinou. Nabídka cizích jazyků se ovšem neomezuje pouze na tyto dva jazyky, ale školy svým žákům nabízí výuku dalších cizích jazyků, jako jsou francouzština, španělština, italština a další a v poslední době opět také ruština.

Zároveň se stále posouval začátek výuky cizích jazyků do nižších tříd základní
školy. Na počátku 90. let se s výukou začínalo v 5. ročníku, v polovině 90. let ve 4. ročníku
a v současné době se s výukou cizích jazyků začíná již ve 3. ročníku základní školy.

Na základních školách žáci učí dva cizí jazyky”

Takže se dá říct, i když si žáci na SŠ mohli vybrat kromě povinné rušttiny i další jazyky, zájem o angličtinu se zvýšil l od 90. let. Nedá se na otázku jednoznačně odpovědět, záleželo to na jednotlivých školách, musely mít kvalifikované učitele pro výuku angličtiny.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek