Avatar uživatele
Fly

Odborný článek o čivavě

Hledám odborný článek o čivavě, ze kterého VÝTAH vyjde alespoň na půl nebo tři čtvrtě A4. Když už něco najdu, tak je to moc krátké, nebo z toho nelze udělat výtah. Nevíte nékdo o něčem? Předem díky!
Doplňuji:
prosím tak, aby byl ten článek VHODNÝ na výtah.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: Fly

Zajímavá 0 před 5101 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Čivava je nejmenší plemeno psa na světě. Jeho jméno je odvozeno od největšího mexického státu Chihuahua, kde byl jeho výskyt poprvé doložen; indiánské pověsti zmiňují čivavy jako ochránce zemřelých náčelníků na cestě do světa duchů. Není však známo, zda jej původně chovali místní obyvatelé Aztékové či Toltékové nebo zda se do Mexika dostal se španělskými obchodníky z Japonska nebo Číny.

Povaha Čivav Obranářská a odvážná povaha Čivav, neubírá nic na jejich roztomilosti a přítulnosti. Dokáží být agresivní a neukázněné, ale při důsledném výcviku a přísnosti majitele se z Čivavy stává poslušné a hodné zvíře. Miluje procházky stejně jako ležení v teplíčku domova. Je velmi vhodná do bytu a zvláště ke starým lidem, kteří se o ni mohou starat s ohledem na její nenáročnost, velikost a oddanost svému pánovi, kterou mu prokazují mazlením v jeho náručí. Milují společnost psů i lidí, jsou odvážné a velmi smělé. Při jakémkoli náznaku útoku ze strany dospělých lidí nebo dětí, mohou i zaútočit a agresora pokousat. Proto se moc nehodí do domácnosti s malými dětmi.

Čivava je ostražitý a hbitý pes s velkýma vztyčenýma ušima; hmotnost dospělého psa se pohybuje ideálně v rozsahu 1,5 – 2,5 kilogramy, přijatelní jsou i psi pohybující se mezi 500 gramy a 1,5 kilogramu. Vyskytují se dlouhosrstí i krátkosrstí jedinci, barva srsti může být libovolná. Čivavy se dožívají věku až dvaceti let(obecně platí, že čím menší pes, tím delší život). První pes plemene byl oficiálně registrován roku 1904.Čivavy se rodí s neúplně vyvinutou lebkou – tento jev se nazývá fontanela.

Plemenný standart

Temperament: živý,horlivý, inteligentní. Hlava: Hladká lebka ve tvaru jablka, velké, světélkující živé oči tmavé barvy, drobný čenich. Ušní boltce jsou velké, boltce směřují nahoru. Krk: klenutý, středně dlouhý. Trup: Z profilu by mělo být vidět předhrudí. Hrudní končetiny postaveny pod psem. Rovný hřbet, vyvážená postava. Nežádoucí jsou úzké, párkovité nebo příliš krátké a čtvercové trupy. Pánevní končetiny:Jasně oddělené šlachy, svalnaté nožky. Tlapka: Elegantní, malá a pavná. Okrouhlá. Ocas: Vysoko nasazený, nesený nahoru nad hřbetem psa. Ocasní obratle jsou mírně zploštělé.

Povaha

Čivava je mrštný, odvážný a temperamentní pes. Vyznačuje se hravostí a schopností vymýšlet pořád nové a nové lumpárny. Pokud jí chybí „jiskra v oku“, něco není v pořádku. Povaha není ovlivněna velikostí, jako každý pes potřebuje pevnou výchovu a jasné určení pravidel soužití. Často bývá velmi vázána na svého majitele. Je velmi učenlivá, rozhodně není hloupým „gaučákem“. Můžeme s ní vykonávat různé psí sporty, samozřejmě s ohledem na její velikost a fyzické možnosti. Vynikající zábavou může být dogdancing nebo miniagility. Společné hrátky jen utuží vztah páníčka a psa. Čivava se pro svůj miniaturní vzrůst nehodí k mladším dětem, mohly by jí nechtěně ublížit. Povahové vlastnosti se liší jedinec od jedince, zde uvádím pouze všeobecný přehled.

Popis plemene Čivava Čivava je považována za nejmenšího psa na světě. Známé jsou dva typy, a to krátkosrstá a dlouhosrstá čivava, která je mezi chovateli oblíbená. Barva srsti může být různá a to jednobarevná ale i kombinace více barev.

Hlava čivavy má typický jablkovitý tvar, se širokým a klenutým čelem. Oči jsou velké, plné. Uši má vztyčené, široké, na špičce se zužují. Má krátký, rovný, zužující se čumáček. Krk středně dlouhý, zlehka klenutý spojuje hlavičku s tělíčkem mírně obdélníkového tvaru s rovným hřbetem a hrudníkem. Břicho je vtažené. Končetiny i navzdory velikosti jsou silné a svalnaté. Vysoko nošený středně dlouhý ocásek, který nikdy nestahuje mezi nohy, se směrem ke špičce zužuje. Srst má čivava dlouhou, jemnou a hedvábnou. Srst je v obličeji a na konci končetin krátká.

Čivava je v kohoutku vysoká 15 – 23 cm. Ideální hmotnost by se měla pohybovat v rozmezí 1,5 – 3 kg.
Plemenný standard

Čivava patří podle FCI do skupiny IX. – společenská plemena a toy, sekce 6 – Společenští psi bez pracovní zkoušky. Oficiální zkratka v ČR je CHI. Číslo je 218/23. 06. 2004 Velká Británie. Datum publikování původního standardu je 24. 03. 2004.
Základní péče

Čivava není náročná na údržbu. Vyžaduje lásku a pozornost, občas jemným kartáčkem pročesat srst. Uslzená očička je potřeba někdy otřít papírovým kapesníčkem, aby se nevytvářely hnědé a rezavé skvrnky pod očima. Drápky je potřeba stříhat 1 – 2 x do měsíce. Příliš časté koupání není nutné, avšak nesmí se zanedbávat úplně.

Váháte nad pořízením čivavy? Pokud jste se již rozhodli , že si pořídíte psa a přemýšlíte, zda jím bude právě čivava, nabízíme vám srovnání nejvýznamnějších okolností pro a proti.

Pro:

  • miniaturní plemeno, lze brát téměř všude s sebou
  • milá, hravá povaha
  • fixace na majitele
  • nebojácnost
  • dlouhověkost

Proti:

  • nebezpečí nechtěného ublížení
  • nevhodnost k malým dětem
  • fixace na majitele
  • nevhodnost k dlouhým běhům, jízdám na kole apod.

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
panenka

zde v odkaze vám zasílám článek o ČIVAVĚ tak se podívejte.

Zdroj: http://www.nasi-civavaci.websnad­no.cz/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek