Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Odeslání E-mailu

Mám jako laik ještě jeden dotaz:
Při odesílání E-mailu z počítač druhé osobě dochází (nepravidelně)k dlouhé prodlevě. Příklad: odešlu e-mail v 17 hodin a druhá strana jej obdrží třeba až druhý den když zapne počítač.Je to běžný jev nebo se jedná o určitou chybu jedné nebo druhé strany.
P.S. Poskytovatel: @Volný - @Seznam. Dík

Předmět Autor Datum
Běžné a správné to určitě není. Ale bez bližších informací nelze říct, proč se to děje. Setkávám se…
Eva_M 26.04.2006 07:30
Eva_M
Pošlu li někomu mail, musí si přece zapnout počítač, aby ho viděl ( eventualita je ještě poslání na…
nononot 26.04.2006 08:11
nononot
Děkuji za vysvětlení, pochopil jsem poslední
Jork 26.04.2006 15:27
Jork

Běžné a správné to určitě není. Ale bez bližších informací nelze říct, proč se to děje. Setkávám se s tím třeba u firem, kde jde pošta přes různé filtry, servery, kontroly... a někdy se to skutečně zdrží. Ale koncový uživatel to neovlivní. Podle mého jde ve zmíněných případech o nevhodné nastavení či nedostatečnou kapacitu těch mezičlánků.

Případně ještě může jít o problémy s připojením k internetu. Někdy se stává, že je počítač jakoby online, ale ve skutečnosti online služby nefungují. Setkávám se s tím třeba u lidí s pomalým adsl ve velké vzdálenosti od ústředny nebo u sdíleného bedrátového připojení, když se připojí najednou moc lidí. Ale to řadový uživatel zase neovlivní - může na to upozornit poskytovatele, pokud se to děje častěji.

Při posílání emailů přímo ze singl PC do druhého singl PC, které jsou oba online, by mělo být odeslání a doručení emailu otázkou několika vteřin, i když na obou PC běží nějaké kontroly (antivir atd.). Teoreticky může někdy dojít k výpadku/poruše serverů poskytovatele (volny, seznam atd.), ale to jsou velké firmy, které si to dost hlídají, takže by to mělo nastat jen výjimečně. Seznam nepoužívám, ale mám emaily na volny.cz a denně mi projde několik desítek emailů bez jakéhokoliv zpoždění. Výpadky volny.cz jsou skutečně velmi ojediněné, výjimečné a krátkodobé.

Pošlu li někomu mail, musí si přece zapnout počítač, aby ho viděl ( eventualita je ještě poslání na mobil). Mail neposíláte přímo do PC druhé strany, ale do schránky a tato schránka není na počítači příjemce mailu. Spuštěný počítač není dostačující podmínka k příjmu mailu. Adresát se musí buď do schránky podívat prostřednictvím webového prohlížeče, nebo musí v poštovním programu spustit stáhnutí pošty ( to lze nastavit na automatické stáhnutí pošty při spuštění poštovního programu).Z PC do PC jdou zprávy přímo při použití instant messengerů- ICQ a podobných programů. Když si třeba v Outlook Expressu necháš zobrazit vlastnosti zprávy a pak podrobnosti, můžeš vidět kudy mail putoval a v kolik hodin kam dorazil.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru