Avatar uživatele
mosoj

Odkud přišel praotec Čech na horu Říp a kde nechal Lecha a Měcha ?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, marci1, da ny před 2496 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Lech, Mech a Čech – tři bratři.

1. Jedna z legend vypráví toto:
"! Po zradě sestry bratři sebrali svůj věrný lid a opustili svá rodná sídla v Krapině a vydali se směrem na sever co nejdál od vlivu římských okupantů .Putovali daleko přes tři řeky a na jižní Moravě se rozdělili.

Čech a Lech šli na severozápad, Mech se vydal na východ. Od něho údajně pocházejí Moskovité, později označováni jako Rusové. .Bratři Čech a Lech provázeni početnou čeledí se dostali až do okolí hory Říp, kde se znovu rozdělili a Lech pokračoval na sever přes hory a lesy aby se nakonec usadil v rovinaté krajině, jež nabízela vhodnou půdu pro četná pole, takže dostala jméno Polsko.
Tak se tři bratři z chorvatské Krapiny stali praotci tří velkých slovanských národů: českého , polského a ruského."

http://vystava­opraotcicechu­.wgz.cz/rubri­ky/legenda-o-cechu-lechu-a-mechu
¨¨¨¨
2. Dějepisci a archeologové se dnes domnívají, že první Slované dorazili k Řípu kolem roku 530. Část přišla z východního Polska a přes severní Moravu a Českomoravskou vrchovinu do Polabí. Druhá skupina dorazila na začátku 7. století z Karpatské kotliny přes jižní Moravu.

Moderní věda ukazuje, že lidé žijící v Česku mají podobnou měrou předky slovanské a germánské, s nezanedbatelnou příměsí krve keltské.
http://www.abic­ko.cz/clanek/prec­ti-si-priroda/12846/s-kym-jsou-cesi-pribuzni-byl-praotec-cech-vrah.html

3. http://rcelt.sweb­.cz/cech.html

"Pravda o praotci Čechovi
Říman Titus Livius zaznamenal, že ve východní Gálii (východní Francie) žil keltský král Ambigatus, jehož dva synovci se vydali na východ. Jeden z nich se jmenoval Segovesus, ten došel do Hercynského lesa (později naše země). Jeho výprava podle římského letopisce postupovala podle řeky Ogary (Ohře), až stanul pod horou Rif (Říp). A Kosmova kronika uvádí, že družina praotce Čecha bylo jakési polovojenské tažení.

Tyto zprávy však zcela mění údaje, které uvádí o praotci Čechovi Petr Hora-Hořejší ve své knize Toulky českou minulostí, díl I. vyd. r. 1985, 1993, 1995, která byla Ministerstvem školství ČR schválena jako doplňující texty k vyučování dějepisu.

Podle nových poznatků k nám přicházeli Slované v době stěhování národů od východu postupně, pozvolna a v klidu se usazovali mezi původními keltskými obyvateli, kteří měli v tehdejší době vyspělou kulturu a zpracování kovů na dobré úrovni. Podle odhadu historiků přišlo 30–50 tisíc Slovanů. Historické otřesy, které prožili naši předkové i my, nás zřejmě od slovanských kořenů vzdalují. Za staletí se v našich zemích přimísili i lidé jiných národnostních skupin."

Dr. Jiří Břen potvrdil, že z lingvistického pohledu je jméno Krok (následník praotce Čecha) keltské. Krokův hrad stál někde u Stradonic, kde se našlo keltské hradiště. Krokovy dcery nesou atributy keltských kněžek: věštění, bylinkaření, uctívání kamenů (menhiry). Na keltský původ poukazuje i legenda o Přemyslu Oráčovi, stejně tak i pověst o Horymírovi a Bivojovi. Bílý kůň byl pro Kelty posvátným totemovým zvířetem. Prokazatelný je vztah Keltů k památným horám – k Řípu, k Blaníku. Na Blaníku měli pohanskou svatyni do doby, než je Markomané jako germánský kmen napadli. Keltové u nás založili první města – oppida, dolovali kovy, používali 70 druhů nářadí, emailovali kovy, vařili pivo. Byli čistotní, až se to Římanům zdálo být přehnané. Mnohé názvy u nás nesou rysy keltské: Otava, Vltava, Sázava, Morava, ale i Blaník, Blanice, Jizera. Kromě výpravy praotce Čecha zde bylo již dřívější keltské osídlení v údolích řek od doby halštatsko-laténské kultury. Z té doby zasahovalo keltské osídlení Čechy, Moravu, Polsko, Slovensko, Rakousko, částečně Středomoří a západní pobřeží Černého moře, jižně od Černého moře vytvořili státní útvar Galatii. Není vyjasněno, odkud je název Galilea, jako by bylo galilejské nářečí.

Podle nových poznatků k nám přicházeli Slované v době stěhování národů od východu postupně, pozvolna a v klidu se usazovali mezi původními keltskými obyvateli, kteří měli v tehdejší době vyspělou kulturu a zpracování kovů na dobré úrovni. Podle odhadu historiků přišlo 30–50 tisíc Slovanů. Historické otřesy, které prožili naši předkové i my, nás zřejmě od slovanských kořenů vzdalují. Za staletí se v našich zemích přimísili i lidé jiných národnostních skupin. "

zdroj:Zpravodaj 20/200

4. Ještě doplňují z archivu Odpovědí

Odkud pocházejí Slované
https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/odkud-pochazeji-slovane

"Pohyb Slovanů směrem na jih začal již v 2. st., a vyvrcholil v 5. a 6. st.; na západ pronikli Slované až k dolnímu povodí Labe, na jih do zemí alpských, Podunají, později i na Balkán, ba až na Krétu.

„Další vědecká hypotéza o původu Slovanů umístila jejich předky do okolí Elbrusu“.
„Přesně tam, kde řady vědců hledají legendární město Kijar, hlavní město Ruskolanu – starověkého státu, který existoval dávno před Kyjevskou Rusí..“
http://www.za­hadyazajimavos­ti.cz/index.php?op­tion=com_conten­t&view=article&id=518:s­lovane-pochazeji-z-kavkazu&catid=4&I­temid=7
Slované pocházejí z Kavkazu

http://www.czech-press.cz/index­.php?option=com_con­tent&view=arti­cle&id=2156:slo­vane-hledani-naich-koen

Upravil/a: annas

3 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Drap, led, mosoj Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Kdysi žili při řece Visle, v charvátské zemi. Téměř neustále museli bojovat s nepřáteli, kteří se chtěli zmocnit jejich země, majetku, žen i dětí. Hádali se: o pole, meze, a dobytek. Příbuzní se nesnášeli s příbuznými a navzájem se zabíjeli. Proto se rozhodli z této země odejít. Čech nakonec zůstal na hoře Říp v Čechách, Lech v Polsku a Mech v Rusku. 🙂

Upravil/a: marci1

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
magorvkleci

Odněkud z bažin u Dněstru.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek