Avatar uživatele
Pavel CZ

Odkud se vzala tanga?

Kdo vymyslel tanga a proc vlastně maji takovy nazev?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5349 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Attack-design

puvodně z afriky, tanges – rebels, divoká

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dandi

Tento způsob oblékání patří k nejstarším, užívají ho africké kmeny, podobné je také tradiční japonské spodní prádlo fundoši. Striptérky podobný druh spodního prádla užívaly od dvacátých let 20. století.

V moderní době se tanga objevila v sedmdesátých letech 20. století v Brazílii jako dámské plavky. Vzhledem k tomu, že v Jižní Americe patří hýždě k nejobdivovanějším částem ženského těla, získaly poměrně rychle značnou popularitu a rozšířily se i do ostatních částí světa. Jako spodní prádlo začala být tanga populární v devadesátých letech 20. století, nejprve mezi ženami, později i mezi muži.

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Tan­ga

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
alenka901

Tanga (stručná kulturní historie)
Look zvaný „divoška, rebelka“ podle Brava. miss tanga

Na počátku ideje „indického podniku“ schovávala Filipa de Perestrelo e Moniz , choť Kryštofa Kolumba , pod vrstvenou suknicí spodní prádlo, které bylo později historií zapovězeno ve zkratce B-52 (bombarďáky).

V té době chtěl Kolumbus, který oplýval živou imaginací ( sycenou díly jako Imago Mundi od Pierra d´Aillyho), objevit něco nového, neokoukaného a vzrušujícího, co by uspokojilo jeho vášnivou touhu po poznání.

Nový Svět.

Když jej po dlouhých běsech a útrapách na mořích objeví na březích „mesoamerické Indie“, poklekne , políbí tuto zem a nazve ji ostrovem Hispaniola.

Poté, co mezi řapíky palem spatří zmateně pobíhat jakési „nahé zadky“, zakryté pouze minimalistickými šňůrkami, domnívá se, že v tomto cudně odkrytém lůně přírody spatřil někdejší biblický Ráj.

Sotva že však vystřízliví ze svých divošských ideálů, rozpomene se na podmínku Tordesillaské smlouvy –evangelizaci pohanského obyvatelstva- udělenou Svatou stolicí.

Vyplašené divochy „Indiány“ začne obracet na „pravou víru“; otočí jim kalendář, hospodářství převrátí naruby- a především – zahalí jim zadky.

_

Když kolem roku 1939 vymetá newyorský starosta bary a šantány, jsou jeho křesťanské hodnoty otřeseny takměr nahými tanečnicemi, omotanými kolem boků jen jakýmisi provázky, později proslavenými jako G- strings.

„Oblečte je – aspoň trochu!“ okřikne politicky hanbářské provozovatele obskurní zábavy.

Po následujících třicet let se toto spodní prádlo stane trumfem i znakem striptérek v zšeřelých sklepech – pubech – na okraji společnosti.

_

V roce 1970 vytasí módní návrháři na Spojené státy jejich vlastní zbraň. Tangové plavky. Prudérní Američanky si zakrývají oči v dlaních, ale pláže kolem Ria se brzy osidlují odvážně odhalenými půlkami obou „polokoulí“.

_

Rokem 1981 stoupá po „šňůrkách“ poptávka tak, jako jejich „trojúhelníková plachetka“ na stěžeň. Firma Frederick´s of Hollywood s nimi na dlouhou dobu převezme kormidlo textilního průmyslu , jelikož zavčasu vycítí novou přílivovou trendy vlnu. Staromódní „bombarďáky“ nemilosrdně letí z oken.

_

V roce 1998 si Bill Clinton – pokuřující havanský doutník – všimne barevného lemu tang své stážistky a zapůsobí na něj jako muleta na sevillského býka.

_

Píše se rok 2009 a tanga stále přepisují historické anály. Ačkoliv by se zdálo, že pokud jsou vidět všude, nemohou již nikoho vzrušovat.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek