Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odolnost netboku s klasickým HDD oproti SSD

Zdravím,
mám netbok Acer One A110 s SSD a Win XP Home od loňského května. Píšu si na něm stránky takže opakovaně ukládám velké množství mrňavých souborů a mám pocit, že se stále zpomaluje. Na internet na něm vůbec nechodím a každou strčenou flashku až paranoidně kontroluji AVG. Takže může být za tím zpomalením opotřebování 8GB SSD?

Možná budeme do rodiny kupovat ještě jeden malý notebook a já teď váhám, jestli radši s klasickým pevným 160GB diskem. Nemám ale představu o odolnosti. Vadí klasickému disku s čtecí hlavičkou např. otřesy při častém, občas zběsilém dobíhání na autobus? Když bude noťas v měkkém a pevném obalu v batohu na zádech. Protože např. s platem vajec na zádech (nesmějte se) bych si takto uhánět nedovolila.

Díky za vaše připomínky.

Předmět Autor Datum
opakovaně ukládám velké množství mrňavých souborů a mám pocit, že se stále zpomaluje Mrkni na třeba…
VN 27.07.2010 10:12
VN
Takže může být za tím zpomalením opotřebování 8GB SSD? Je to možné. Možná b pomohlo přečíst článek…
MM_tank 27.07.2010 10:19
MM_tank
Vadí klasickému disku s čtecí hlavičkou např. otřesy při častém, občas zběsilém dobíhání na autobus?…
mif 27.07.2010 10:23
mif
Trochu zrychlit SSD jde pomocí programu Flashfire. Známému jsem tento ovladač nainstaloval na hračku…
Jack 27.07.2010 10:37
Jack
To by nemuselo být špatné! Protože otevírat několika kB soubor pár sekund je dost otrava. Ne vždy, a…
Joan 28.07.2010 08:50
Joan
Ja by som sa toho behu nebal. Vyhoha vypnuteho disku je iba v tom, ze v pripade padu, kde zotrvacna… poslední
fleg-sk 28.07.2010 08:57
fleg-sk

opakovaně ukládám velké množství mrňavých souborů a mám pocit, že se stále zpomaluje

Mrkni na třeba i na tento odkaz, něco málo už pak v tom nejjednodušším pochopíš hned sama (viz v tvém případě Windows XP vs TRIM, i když jsou alternativy jak to řešit v XP, není to moc praktické, lepší je OS s podporou, tedy např. v případě SSD je lepší používat už s W7 apod.).

http://extrahardware.cnews.cz/trim-zachranuje-ssd- data-intel

Nemám ale představu o odolnosti.

SSD má pravda výhodu v tom, že v něm nejsou žádné pohyblivé součástky - jako v HDD. Tím má SSD v odolnosti (otřesy atp.) obrovské plus, navíc je tím bezhlučné. Ale na bus asi neběžíš se zapnutým notebookem (i když HDD při větších otřesech v nějaké míře trpí i ve vypnutém "nerotujícím" stavu /míru neodhadnu/, ale to skoro vše, co je z něčeho složeno, i když "festně" - ono i např. mechanické náramkové hodinky trpí, když jejich majitel často a s vervou tleská).

Takže může být za tím zpomalením opotřebování 8GB SSD?

Je to možné. Možná b pomohlo přečíst článek http://extrahardware.cnews.cz/ctyri-ssd-ctyri-prib ehy-o-vylepsovani-nedokonaleho jsou tam nějaké tipy na udržbu /bez záruky.../

Vadí klasickému disku s čtecí hlavičkou např. otřesy při častém, občas zběsilém dobíhání na autobus?

Vadí. Pokud budeš mít zálohovaná data a odejde v záruce nebo po záruce (cena cca 1200kč-1500kč) dá se to přežít.

Trochu zrychlit SSD jde pomocí programu Flashfire. Známému jsem tento ovladač nainstaloval na hračku od Mountfieldu a výkon byl úplně někde jinde.

- FlashFire is software for Solid-State Drives
- FlashFire uses host RAM to enhance random write performance of a SSD
- FlashFire is especially useful for the system using low-end SSDs

flashfire.org

To by nemuselo být špatné! Protože otevírat několika kB soubor pár sekund je dost otrava. Ne vždy, ale občas mám pocit, že se noťas kousl - a on jen šrotuje. Ale jinak mi stačí, na HTML a PHP soubory žádné dělo není třeba. Ale GIMP kupodivu běhá svižně.
Úprk s netbokem na zádech realizuji vždycky ve vypnutém stavu, leč často, ale hlavičky tam jsou pořád, že, proto jsem se zeptala. Navíc jsem si na něj ušila tlusté a měkké pouzdro, takže v batohu na nic nenaráží.
Na ty odkazy na "oživení" SSD se podívám, díky za ně a hezký den :-)

Ja by som sa toho behu nebal. Vyhoha vypnuteho disku je iba v tom, ze v pripade padu, kde zotrvacna sila prekona hranicu niekolkych G (neviem presne kolko disky znesu, kazdy vyrobca to, ale uvadza) je hlavicka zaparkovana mimo samotnej datovej oblasti, a preto ju fyzicky nemoze poskodit.
Naopak pri zapnutom disku je tesne na povrchom, ale magnet disku je tak silny, ze tvoj beh a a nim sposobene otrasy by poskodili disk len velmi tazko (osobne tomu neverim).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru