Avatar uživatele
Kepler

Chápu správně poslední novinku – ujasnění pravidel?

Viz Novinky pod žebříčkem.
Znamená to, že už nebudeme moci kopírovat ani části textů z jiných webových stránek a uvádět můžeme jenom odkaz? Jinak to ujasnění pravidel považuju za užitečné.

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? annas, ivzez, Dochy, Gestas, independent, aliendrone před 2188 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Považuji tinformaci za učitečnou, ,protože je zde hodně uživatelů, kteří nevkládají odkazy. ale komu to vadilo?

Řešily se víc obrázky než odpovědi.

Myslím, že je to dobré i kvůli možnosti ověření informace.

Nezdá se mně, že by z upozornění admina vyplývalo, že stačí uvést jen odkazy.

Totiž často se stává, že se stránka změní, přesune. Když chcete něco ověřit, nenajdete ji. Podle kousku textu se dá informace najít.

Vzhledem ke zpřísnění licence z února t. r. admini zdůraznili to, co je v kodexu.

„Pokud čerpáte z nějakého zdroje, uveďte tento zdroj a nechte uznání tomu, komu patří“

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ivzez

I já informaci považuji za užitečnou, jenom lituji,
že se tu neobjevila o něco dříve.

Auťáček se mýlí, poděkovat je potřeba všem, kdo sem bez rozmyslu
vkládali cokoliv bez předchozího ověření, zda tak učinit mohou.

Wikipedie:
Obsah lze používat k osobní potřebě. Chce-li někdo její obsah
zveřejnit jinde, musí tak učinit pod stejnou licencí, pod jakou byl
obsah (text i obrázky) zveřejněn ve Wikipedii.

Obrázky:
I tzv. „free“ galerie často obsahují různé typy obrázků,
poskytované k použití pod různými licencemi. I zde je
potřeba licence číst a používat pouze to, co je skutečně
poskytnuto k volnému použití.

Odkazy:
Mají smysl pouze u „volných“ textů i obrázků.
U ostatních je navíc potřebný souhlas autora.

Uvádět odkazy i u těch věcí, jejichž autoři uvedení
zdroje nevyžadují, považuji za slušnost.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
aliendrone

No, mě se to netýká, píši jen z hlavy nebo vložím odkaz na text/video JINDE a navíc formulaci stejně moc nerozumím, dá se to podle mě vykládat různě. (BTW – díkes Keplere, kdybys neupozornil, tak o tom ani nevím – prvek blokuji)

Ono nejde ale ani tak o to, CO nebo JAK vkládat, kopírovat. Jako HLAVNÍ vidím fakt, že se „načálstvo“ zaktivizovalo – je to v krátké době již DRUHÁ reakce (první se týkala rozhozeného layoutu – „vyhledávání“)!!

Ruku na srdce – i blbě adminovaný web je LEPŠÍ, než web ponechaný na pospas kdekomu jako roští lese. :) Jsem rád, že můžu napsat i něco pozitivního v tomto ohledu, už mně to věčné brblání lezlo krkem, připadal jsem si jak přeskakující gramodeska s nulovým efektem. Jen doufám, že to vydrží a bude se to nadále zlepšovat! :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Klaproth

Můžeš použít cizí text, musíš udat zdroj.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
autacek

Poděkovat za tento stav můžes mazalům, co hlásili bez rozmyslu všechny dotazy s obrázky, aniž by si zametli před vlastním prahem.

Citovat můžes s uvedením zdroje ve vlastním díle. Pouhé zkopírování pasáže z díla jiného (byť s uvedením zdroje), domnívám se, vlastní dílo nepředstavuje.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

„Přihlásí-li se k autorským právům vašeho příspěvku třetí strana, bude použití obsahu v rozporu s autorskými právy také považováno za hrubé porušení pravidel kodexu uživatele odpovedi.cz a dojde ke smazání profilu.“

UŽIVATELE? Tak snad UŽIVATELEM ne? Copak já mám nějaká pravidla kodexu??? ;) ..Chjo, Kriste, na tomto webu byly odjakživ problémy š češtinou a to se snad nezmění za Boha. Už bych za to chybějící „M“ zneplatnil celou tuto část pravidel/kodexu, eventuálně na tom později postavil civilní žalobu za smazání celého profilu. ;p

Jen pro ujasnění pravidel- pokud jsem vložil úryvek citace zdejších pravidel, mohou se v tomto případě Odpovědi považovat za třetí stranu a smazat mně profil? Asi ano, protože za nimi jistě stojí třetí strana, která je provozuje.

A další věc: mohl by mně někdo poradit, jak a kde si rychle ověřím licenci ke 100% volnému šíření obsahu webu? To teď budeme číst „kodexy“ VŠECH, které jsme navštílili se šlechetnou myšlenkou čerpat zdroje?

Jinak je to bordel. Doporučuji psát zde pouze vaše vlastní slova a několikrát se přesvědčit, zda jde o slova VAŠE! Tak jako to dělám třeba já. Tento způsob psaní sice gramatiku a zvláště pak celou češtinu zde jaksi ozvláštní (zejména moderátor si přijde na své a nadšením nadskočí na židli), ale Vy budete kryti jasným důkazem autorství.

Zdroj: Zkušenost.
Zdroj citace: Odpovědi.cz

Zdroj: zjentex

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Za užitečné?
„Přihlásí-li se k autorským právům vašeho příspěvku třetí strana, bude použití obsahu v rozporu s autorskými právy také považováno za hrubé porušení pravidel kodexu uživatele odpovedi.cz a dojde ke smazání profilu.“

Takže já teď někomu na odpovědích napíšu, že text „Jinak to ujasnění pravidel považuju za užitečné.“ je okopírován z mých stránek a budeme muset přepisovat dějiny? (z učebnic dějepisu zmizne jméno „Kepler“)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Edison

Skončíme u vkládání linků s dovětkem UTFG…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

Ivzez: myslím, že jste napsala nejsmysluplnější odpověď. Tedy do odpovědí nebudu vkládat zkopírované texty a vysvětlím vlastními slovy. Odkaz na zdroj pokládám za vhodný, aby si někdo nemyslel, že jsem si to vycucal z palce a dodal odpovědi věrohodnosti. Akorát nevím, co je to „volný text“. Jinak si myslím, že by se měl vyjádřit i admin, zdá se, že to není jasné zdaleka všem.

před 2188 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

Wikipedie si zaslouží samostatnou kapitolu.

Ve Wiki je většina textů i obrázků zveřejněna pod licencí, kterou je nutné použít pro další šíření. (Poskytnout text pod stejnou licencí, pod kterou byl zveřejněn ve Wiki.)

Toto lze „obejít“ tím, že člověk místo přesného textu z Wiki použije vlastní slova (+ odkaz na Wiki). Další možnost (té dávám přednost) je použít původní texty (nebo vycházet z původních zdrojů). Wiki má většinu článků výborně ozdrojovánu, takže se lze k původním zdrojům snadno dostat.

Použití původních zdrojů je vhodné především tam, kde by se citace z Wiki, která obecně není považována za důvěryhodný zdroj informací, nemusela setkat s kladným přijetím. Např. v semestrálních či závěrečných pracích.

__

U Wiki se mi líbí, že volná (tj. díla, jejichž autorská ochrana už skončila) díla umožňuje používat úplně volně → digitalizátům nepřidává žádnou licenci.

Asi před dvěma roky jsem sháněla staré mapy Rakouska a plány Vídně. Zatímco Wikipedie poskytuje materiály z doby Rakousko-Uherska k dispozici volně, vyžadují některé rakouské (vídeňské) archivy odkaz na zdroj/e. Nejsem si jista, jestli je rakouský požadavek oprávněný, protože digitalizací se podle mne nemění skutečnost, že (kartografické) dílo (např. vojenské nebo Josefinské mapování Rakousko-Uherska) je už několik desítek či několik set let právně volné. Digitalizaci vnímám jako moderní kopii původního díla, digitalizací historického materiálu podle mne nevzniká (nové) dílo, které by podléhalo autorské ochraně.

____

Jestli Vás to zajímá, můžete se do Wiki podívat např. na »Plán císařského rezidenčního města Vídně« z roku 1843, jehož autorem je Ludwig Bechstein.
Licence:
»Dílo je obecně volné, protože jeho autorská ochrana vypršela. Dílo je obecně volné v zemi původu a ve všech zemích, v nichž platí ochrana autorských děl 70 nebo méně let. Dílo je obecně volné i v USA, protože bylo zveřejněno před 1. lednem 1923.«
(Poslední věta se podle mého odhadu vztahuje k autorskému zákonu USA.)

Plan_der_Kaiser­lichen_Residenz-Stadt_Wien.jpg:
https://de.m.wi­kipedia.org/wi­ki/Datei:BECHSTE­IN%281843%29_p142_Plan_d­er_Kaiserlichen_Re­sidenz-Stadt_Wien.jpg

Poznámka:
A to jsme pouze u autorského práva, majetková práva plynoucí z autorství děl jsem ponechala stranou, protože ta se týkají novějších děl.

před 2187 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

Volné dílo:
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Voln%C3%A9_d%C3­%ADlo

před 2186 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

PS: Kdyby Vás zajímala Gemeinfreiheit:
https://de.wi­kipedia.org/wi­ki/Gemeinfrei­heit

před 2187 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

„Volný/free“ text používám jako širší pojem či obrat (trochu si to tímto obratem zjednodušuji). Volné je dílo, jehož autor zemřel před 70 či více lety.

Dále text (obrázek), jehož autor dal souhlas k volnému použití nebo šíření.

Příkladem toho druhého může být text, který jsem ve formě screenshotu přidala ke své otázce ohledně šíření motivačních citátů ( https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/ne-ze-bych-bezmezne-obdivovala-vse-americke-ale-s-nazorem-vedcu-ze-seattle-by-se-dalo-souhlasit-co-rikate ). Autor textu/ů do patičce webu uvedl »Kopírujte si jak chcete«.

Dalším příkladem mohou být obrázky ve „free“ galeriích, ale i tam je potřeba dávat pozor na to, za jakých podmínek autro dílo uvolnil. Některý autpor nevyžaduje vůbec nic, jiný požaduje uvedení svého jména, další požaduje uvedení jména i zdroje, někteří autoři vyžadují přímý odkaz na stránku, na níž se dílo nachází, … Prostě i ve „free“ galaeriích lze najít obrázky, které jsou volné jenom při splnění určitých podmínek.

před 2187 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

Já tu většinou odpovídám asi (statistiku si nevedu) v oblasti práva. Často vycházím z textu zákonů, ale používám interpretaci, která mi přijde pro většinu lidí srozumitelnější. K takovým odpovědím přidávám (pokud na to nezapomenu) odkaz na příslušný paragraf zákona, přestože podle autorského zákona není nutné zákony přesně citovat. A to ze stejného důvodu jako Vy → aby si každý mohl to, co jsem napsala, ověřit.

před 2187 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Tak můžeme okopírovat a vkládat texty ze zdroje, který není určen pro volné šíření, nebo ne? (např. z Wiki).

před 2188 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Myslím, že z čehokoliv, pokud není napsané, že zveřejnění vyžaduje souhlas autora článku.

Od února to víc hlídám. Už jsem na upozornění narazila několikrát.

U Wiki je také napsané, že je možné převzít s uvedením odkazu.
Vy odkazy vkládáte.

před 2188 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

Obráceně:
Kopírovat lze pouze texty, u nichž JE napsáno,
že je možné je dále šířit. Pokud souhlas na webu
není, je potřeba o souhlas požádat autora.

před 2188 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

ivzez,

aha , špatně jsem četla. V textech jsem jen někde našla, že je jejich rozšiřování zakázané, ale u většiny článků není nic.

Třeba u obrázků je to napsané.

před 2187 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Ne. Však v tom „článku“ píšou, že pokud se někdo cizí přihlásí k právům na to cos poslal na odpovědi, budou to brát jako porušení pravidel servru a zruší Ti účet. ani nepíší nic o tom že by třeba počkali na Tvé vyjádření nebo ti dali šanci na nějakou další obranu…

Někdo zkrátka adminům napíše: Hele tady nějakej Kepler ukradl můj článek. Udělejte s tím něco, nebo bude zle. A admin odstraní Tvůj příspěvek a s ním rovnou i Tvůj účet pro porušení podmínek serveru…

" Přihlásí-li se k autorským právům vašeho příspěvku třetí strana, bude použití obsahu v rozporu s autorskými právy také považováno za hrubé porušení pravidel kodexu uživatele odpovedi.cz a dojde ke smazání profilu." – Tým odpovedi.cz, doufejme že s licencí k volnému šíření.

před 2188 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

Dochy,
tak snadné to podle mne nebude. Ten, kdo by se hlásil
o svá práva, by také měl prokázat, že jde o jeho dílo.

Podle mne by nemělo stačit něčí prohlášení samo o sobě.
Pokud byste Odpovědím napsal, že někdo zkopíroval text Vaší stránky, ale neprokázal to, nemělo by to mít na nic vliv.
(Tak tomu rozumím já.)

před 2188 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Ale to v tom odstavečku nikde napsáno není 🙂 nebo spíš ☹

před 2188 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

V tom odstavečku to sice nestojí, ale pochybuji, že by provozovatel rušil profily bez ověření…

před 2188 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Zákon je zákon. Co je psáno, to je dáno 😉
A kdo je zde autoritou je poměrně jasné. Mazání profilů zákony České republiky (pokud se nemýlím) nijak neomezují, takže když admin napíše že smázne každého koho někdo nařkne z plagiátorství, tak holt každý bude vymazán…

před 2187 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

Opět nesouhlasím, myslím, že byste admina neměl podceňovat.

před 2187 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

Zkrátka, pomalu a nenápadně se dostáváme do situace, kdy bude internet (a ne jen) absolutně k ničemu. Proč? Protože cokoli kdo co napíše a zveřejní nebude smět NIKDO dále použít. Přestanou se číst snad knížky? Přestanou se číst noviny? Protože kdyby maminky četly dětem knížky, nebude se jednat náhodou o veřejnou produkci díla?

Kam jsme to dospěli!! Nebo že by tohle všechno mělo hlubší smysl: 1984?

před 2188 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

Internet nebude k ničemu, bude možné jej používat dál.
Jenom bude potřeba se naučit, že ani v internetu se nesmí krást.

před 2188 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

To je výhoda toho, co píšu. Bude tam sice všechno, každý si to bude moct přečíst, ale už nebude možné o tom věcně diskutovat, protože by se reálně nedalo něco věcně okomentovat. Tím se vše, co na internetu bude přesune do sféry imaginárna, dohadů a spekulací, tedy to současně ztratí jakoukoli vypovídací hodnotu. A k čemu takové informace? Pomalu nebueš moct ani říct: „Jsem se tuhle dočetl, že…“, protože bys napsal něco, k čemu už někdo má práva a tím bys ho MOHL poškodit… A za to „mohl“ se bude trestat…

před 2188 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Dochy, Edison: nerozumím

před 2188 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
orestez

Zavedl bych to do škol. Učitelky by nemohly číst z materiálů, jen citovat s uvedením zdroje.

před 2188 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

@Klaproth, uvedení zdroje stačí pouze v případě „volného“ textu, jinak
je potřebný souhlas autora, někdy i provozovatele webu, z kterého byste
chtěl text kopírovat.

před 2188 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Klaproth: „Můžeš použít cizí text, musíš udat zdroj.“ [Klaproth, doufejme že s licencí k volnému šíření] – jen když je ten text uvolněn pro další použití… („Vkládat lze pouze obsah třetích stran pod licencí k volnému šíření.“ – Tým odpovedi.cz, doufejme že s licencí k volnému šíření)

před 2188 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek