Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odpálené HDD z externího boxu

Dobrý den,
prosím vás o radu ohledně mého HDD, u kterého se mi doufám podařilo jen odpálit PCB elektroniku.
Jedná se o tento http://www.alza.cz/samsung-3-5-story-station-1-5tb -d132422.htm .
Model disku co je uvnitř boxu je HD154UI
Jednoho dne se mi podařilo splést si adaptéry a místo adaptéru pro externí box tam čistě náhodou pasoval i adaptér od notebooku (jestli tomu dobře rozumím tak tak adapter od HDD má 12V a mě se podařilo tam zapojit 15V)
Nacož externí box začal blikat a bylo mi jasný že takhle se už nespustí. S nadějí že se odpálila jenom nějaká pojistka v externím boxu jsem HDD vymontoval a zkusil zapojit přímo do stolního PC. Ten se ani nespustil a jenom problikla ledka u větráčku.
Na PCB disku mi nepřijde nic zvláštního (žádné roztavené spoje, nijak se z něj nekouřilo). Jediné co mi přijde trošku zvláštní je jakoby kus roztaveného kovu viz foto http://imageshack.us/photo/my-images/708/imag0080n s.jpg/

Nejde mi o to zachránit data, disk už se mi tady válí jakou dobu, ani nevim co na něm vlastně je. Spíš bych byl rád kdyby se dal opravit. Nechce se mi vrážet peníze do fungl nového když se mi tu váli jeden kterej by se snad dal opravit.
Ocením kadžý názor, připomínku nebo radu co by se s tím dalo udělat. Předem děkuji za příspěvky.

Předmět Autor Datum
Neviem kde vidis roztaveny kov ale tak jak to popisujes (ze to PC s tym diskom nenabehlo len poblika…
MM.. 16.10.2011 14:57
MM..
Tak jestli sem tomu dopře porozuměl tak by měla být zničená na 12V Na jednom anglickém foru http://f…
Jouda5 16.10.2011 15:41
Jouda5
Samozrejme ze dioda sa da kupit v obchode so suciastkami ale ziadnu nahradu nepotrebujes. Navyse kym…
MM.. 16.10.2011 15:55
MM..
Tak díky za radu ;) Dioda je pryč, PC se s tim HDD bez problemů spustilo a jsou tam všechny data a f…
Jouda5 16.10.2011 16:24
Jouda5
Dobrý den, byl jsem stejně šikovný a povedlo se mi bohužel taky prohodit adaptéry. Mohl byste mi pro… poslední
PaPe 15.10.2014 07:19
PaPe

Neviem kde vidis roztaveny kov ale tak jak to popisujes (ze to PC s tym diskom nenabehlo len poblikavalo = protiskratova ochrana, bud rad ze ju tvoj zdroj ma inac by si mal odpalene uz aj cele PC) tak je na velmi vela percent odpalena elektronika disku alebo motor alebo obe veci naraz, to znamena neda sa to opravit ani nahodou.
Skusil by som premerat kde je skrat (ci na 5V alebo 12V) a pripadne odpajkovat ochrannu diodu proti prepolovaniu na prislusnej vetve (bude u konektoru najdes to ohmmetrom), je mozne ze je v haji len ona ak mal ten notebookovy adapter opacnu polaritu napatia. A mozno bude potom este fungovat aj v tom externom boxe.

Tak jestli sem tomu dopře porozuměl tak by měla být zničená na 12V
Na jednom anglickém foru http://forum.hddguru.com/replacing-pcb-diode-quest ion-samsung-hd154ui-t17674.html (podle jendoho přispěvku sem měřil ten odpor) sem našel člověka co má v podstatě stejný problém a vyřešil to taky odpájením té 12V. Když jí odpájim, může to při nějakém problému poškodit PC ve kterém bude HDD zapojen? A je možné někde v čechách sehnat náhradu za tu diodu?

Samozrejme ze dioda sa da kupit v obchode so suciastkami ale ziadnu nahradu nepotrebujes. Navyse kym by som ti vysvetlil jak zistis parametre a aby si ju tam nenarval naopak tak by som bol v dochodku.
Ked po odpajkovani tam uz nebude skrat (ani na 12V ani na 5V) tak ho mozes zapojit do PC, pravdepodobnost nejakeho odpalenia je velmi mala takmer nulova (ptz zbernice vydrzia aj pripadny problem, kedze tam necpes nespravne napatie). Ked tam nebudes cpat napatie prepolovane naopak (t.j. ked nebudes napajaci konektor v PC zastrkavat 5kg kladivom) tak tu diodu nepotrebujes.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru