Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odpálený HDD?

Zdravím, tak i já se začal hrabat v PC a hned to nedopadlo dobře:) Mám nové starší PC a tak jsem chtěl přehodit jeden z disků do toho nového, ale blbec jsem měl počítač zaplý a při připojený napájecího káblu to hodilo jiskru a počítač se během mžiku vypnul. Bál jsem se, aby to neodnesla deska, nebo něco podobného. "Naštěstí" to byl jen zdroj, který jsem přehodil ze starého PC a před zapnutím jsem ještě připojil onen HDD. Když jsem však počítač zapnul ( s odklopeným kejsem) všimnul jsem si, že se čudí právě z přípojky napájení na HDD. Ihned jsem vypnul a disk odpojil. Win mám na jiném disku a počítač normálně běží, jen tedy nevím, co s tím "nakopnutým" diskem. Ted tedy otázka: Pujde disk ještě nějak připojit?? Mám na něm spousty fotek ze života a jiné věci, o které bych nechtěl přijít. Poučení je jasné: Nikdy se nehrabte v počítači, který běží!!! :D Jojo, jak jasné! :)

Předmět Autor Datum
Prohlédni si desku elektroniky disku, jestli není vidět odkud se čudilo. Něco podobného jsem tu řeši…
jirka44 09.08.2011 20:40
jirka44
Si to tam prilozil asi naopak a tym si odpalil minimalne nejaku ochrannu diodu pri konektore, pravde…
MM.. 09.08.2011 20:42
MM..
Moc díky za reakce! Jde o tento disk http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=3333 5 . Na povrc…
TroymcLour 09.08.2011 21:17
TroymcLour
Najprv treba premerat tie diody a vypajkovat, to moze tiez pomoct a je to zadarmo. Vymena elektronik…
MM.. 09.08.2011 22:46
MM..
Pokud smrdí hned za vstupem napájení, tak ještě možná není nic ztracené. Jak psal MM.., může to být…
mia 09.08.2011 22:53
mia
No, já bych taky raději, aby se na to někdo koukl, než začnu měnit tišták, ale tu nikoho neznám. Chl…
TroymcLour 10.08.2011 18:30
TroymcLour
Riskuješ poškození zdroje. Potřebuješ někoho, kdo má alespoň ohmmetr a umí s ním i měřit. Pokud je t…
jirka44 10.08.2011 18:36
jirka44
Zajdi na nejake elektro forum napr. www.svetelektro.com a tam sa spytaj, mozno sa najde niekto v tvo…
poihu 10.08.2011 18:49
poihu
Dobrá tedy. Moc díky! Budu hledat někoho schopného na proměření.
TroymcLour 10.08.2011 19:08
TroymcLour
Můžeš to zkusit vyfotit a dát sem fotku. Pokud však máš na focení jen mobil, tak na to raději zapome…
Prasak 10.08.2011 19:49
Prasak
No, tak foták mám v pohodě, ale právě jsem zjistil, že počítač už nezapnu vůbec, ani neblikne :) Já…
TroymcLour 10.08.2011 20:18
TroymcLour
Obrázek třeba sem: imageshack.us Ale nezkoušet to taktovat :-) [604-612-large.jpg]
Prasak 10.08.2011 20:25
Prasak
Dokonalý..Pro mne ideální :)
TroymcLour 13.08.2011 14:35
TroymcLour
"ale nesepnul" zatazil si ho niecim?
blue5 10.08.2011 20:34
blue5
http://imageshack.us/photo/my-images/189/hddmr.jpg / Tak jsem konečně vyfotil a nahrál foto. Okem j…
TroymcLour 13.08.2011 14:33
TroymcLour
No sláva, tak tu součástku vypájej a zkus to bez ní. poslední
jirka44 13.08.2011 14:53
jirka44

Si to tam prilozil asi naopak a tym si odpalil minimalne nejaku ochrannu diodu pri konektore, pravdepodobne ale celu elektroniku.
Odniest to komukolvek kto ma ohmmeter a vie jak vypada dioda apod, nech to prezre a pripadne skusi odpajkovat ochranne diody ak tam su.
Druha moznost je zohnat si uplne presne (na chlp aj verzia vsetko) stejny disk a prehodit elektroniku a dufat ze to nabehne.

Najprv treba premerat tie diody a vypajkovat, to moze tiez pomoct a je to zadarmo. Vymena elektroniky nie je sranda je to drahe a nemusi to klapnut (zavisi to aj od verzie firmware apod dokonca moze aj od serie disku). Ale ked trafis presne stejny disk tak je pravdepodobnost ze to klapne.

Pokud smrdí hned za vstupem napájení, tak ještě možná není nic ztracené. Jak psal MM.., může to být pouze odpálená (zkratovaná) dioda. Já už jsem se s tím párkrát taky setkal, vždycky mi stačilo jen onu diodu vypájet a bylo po problému, disk se rozběhl.

No, já bych taky raději, aby se na to někdo koukl, než začnu měnit tišták, ale tu nikoho neznám. Chlapík, kterého jsem dnes navštívil a v kterého jsem doufal mi řekl, že to je v řiti a že to mám zahodit a že neví, co by na tom měl proměřit :) , tak je jasné, že u něj to asi nemá cenu. Když jsem koukal na vlákna na toto téma, tak tam je na fotkách vidět vypalená součástka, to já tam nic takého nevidím. Leda, že by byla ještě nějáká z druhé strany, nebo ještě jeden tištěný spoj pod tím vrchním. Každopádně to smrdí hned za tím vstupem napájení. Neměl bych to zkusit zapojit a po zapnutí sledovat, odkud se kouří?? Myslím jen na mžik.., ale asi blbost co? :)) Nevím :(

No, tak foták mám v pohodě, ale právě jsem zjistil, že počítač už nezapnu vůbec, ani neblikne :) Já se snad podělám :D Asi jsem včera tím diskem něco načal. Zkoušel jsem nahodit zdroj ( prý spojit černý a zelený drát), ale nesepnul. Tak to už je druhý zdroj za dva dny :D Asi to zabalím a koupím si počítadlo( to s těma barevnýma korálkama :) ) Nejsem uplná lama, ale na počítače mám asi smůlu. Každopádně fotku pošlu, ale až zítra..ted tu nemám kabel. Vložím ji tak, že ji musím nahrát někam na net a pak sem zkopírovat odkaz?? Díky Martin

http://imageshack.us/photo/my-images/189/hddmr.jpg /

Tak jsem konečně vyfotil a nahrál foto. Okem jsem nic nespozoroval, ale ted na foto je vidět natavený cín a očouzená deska kolem součástky R544 (pravá z dvou černých kostiček :) ). Jinač ten zdroj jsem zkoušel bez zátěže, ale potom tedy i s připojenou starou, ale funkční CD ROMkou. Nesepnul a když jsem k němu přivoněl :) , tak smrdí spáleně, i když pojistka v něm je OK. Tak že je asi opravdu kaput. Zkusím nějáký jiný a uvidím, zda to neodneslo i něco jiného. Pokud ano, tak už se zhroutím a začnu nakupovat na nové PC. Díky

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru