Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odstraňování vodního kamene a změkčování vody

Dobrý den, máte někdo zkušenost s magnetickou úpravou vody? Myslím jejím ,, zmekčováním" a odstraňováním či přeměnou vodního kamene?

Koukal jsem, že na internetu jsou různé přístroje s permanentními magnety( Aquvital,...) a magnety typu neodym. Dále pak zažízení na elektromag. principu s cívkami (Vulcan, Dr. VAP, Aticalc, Kalk profi atd.). Funguje to někomu? Strýc to má na systému Solar Power a zatím neměl problém s vodním kamenem, ale jestli je to náhoda či to funguje? Díky

Předmět Autor Datum
Udělejte si názor sám: http://www.szu.cz/tema/zivotni-prostredi/stanovisk o-narodniho-referencniho-c… poslední
Skipi 24.08.2012 20:19
Skipi

Udělejte si názor sám:
http://www.szu.cz/tema/zivotni-prostredi/stanovisk o-narodniho-referencniho-centra-nrc-pro-pitnou-vod u

A ještě citace jednoho odborníka:

Skoro před 40 lety jsem na katedře chemie dostal za úkol prověřit výsledek jedné zprávy časopisu, kde paní docentka popisovala dávkování flokulantu, urychlení vytváření vloček a zvětšení jejich velikosti po průchodu permanentním magnetem. Mělo to snížit náklady na úpravu pitné vody.
Tehdy jsme po zkouškách s permanetním magnetem dospěli k tomu, že
1. Vločky se vytvářely asi se dvou až tří hodinovým zpožděním proti kontrolnímu vzorku.
2. Vliv permanentního magnetu byl velmi závislý na rychlosti průchodu vody štěrbinou permanentního magnetu a málo závislý na intenzitě magnetického pole. Pokud si dobře vzpomínám, tak rozdíl +/- 5-10% od optimální rychlosti prakticky rušil vliv magnetického pole na tvorbu vloček.
3. Na katedře se tehdy dospělo k tomu, že efekt permanentního magnetu na rychlost úpravy vody je záporný a tudíž se výsledek paní docentky postavil na úroveň Lysenkových pokusů pěstovat meruňky za polárním kruhem.
Obávám se, že se všechny poznámky už dávno vyhodily a z tehdejší katedry dnes už buď nikdo nežije nebo je jistě dlouho v důchodu.
Pokud bych výsledky po letech aplikoval na vnitřní vodovod, tak jsem velmi skeptický. Všude, kde jsem se já se zařízením setkal, nebyly výsledky valné. Ano, průtok vody magnetickým polem má jistý vliv na krystalovou mřížku látek, které voda obsahuje. Protože však voda ve vnitřním vodovodu protéká v čase dramaticky proměnlivou rychlostí, nelze zatím najít zařízení, které bude zajišťovat průtok vody magnetickým polem přesně takovou rychlostí, která je pro ovlivnění nezbytná. Změna intenzity magnetického pole v závislosti na rychlosti nemá takový vliv, jako doba průchodu magnetickým polem.
Ing. Palčík nechal zabudovat permanentní magnety (belgický výrobek) do hotelu International v Brně někdy v 70tých letech. Po třech letech si je firma odvezla a vrátila peníze, protože se na kontrolních vzorcích potrubí nepotvrdil deklarovaný vliv zařízení na ochranu potrubí.
Pro všechny tyto důvody se přikláním spíše k chemické úpravě vody nebo volbu materiálu rezistentního vůči vlivům složení protékající vody. Dokonce podezírám firmy, že svoje výsledky opírají o výsledky zkoušek ze stolic, ve kterých je udržována konstatní rychlost vody nebo používají vodu určitého složení - nemohu to samozřejmě dokázat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru