Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odvětrání sklepa ???

Zdravím diskutéry,

dělávalo se odvětrání sklepa pomocí "komínu" na půdu?

Mám ve štítové zdi zazděnou trubku (d=100mm) vedoucí ze sklepa na půdu. Na půdě provádím úklid a rekonsturukci a tak mi tam překáží. Nejradči bych trubku vyvedl zkrz štít ven. Sklep není pod úrovní terénu, je to vlastně takové přízemí. Odvětrávaná místost je bez oken, v rohu domu.

Má takovéto odvětrání (pokud to je odvětrání) vůbec význam?

Předem děkuji za názory.

Předmět Autor Datum
Tak o tom som teda nepočul, momentálne žijem v mestečku plného historických stavieb, niektoré sú vsk…
Joseph 31.07.2010 21:05
Joseph
Mohlo by to být odvětrání kanalizace. Pak je ta trubka veledůležitá, aby odpad vůbec fungoval. Jedna…
Rce 01.08.2010 01:18
Rce
Sem trochu hledal a našel následující. Spustil jsem olovnici trubkou a dno má v urovni terénu - vede…
majklta 01.08.2010 21:46
majklta
pokud bude do sklepa přívod vzduchu, (jako že by měl) tak ta truba slouží k odvětrání.
milan.cukrar 01.08.2010 22:00
milan.cukrar
Předpokládám že jde starší dům... O nutnosti výměny vzduchu by se dalo psát hodně, tak to berte tak,…
ikan 03.08.2010 10:27
ikan
sice jdu uplne od veci ale taky to souvisi s odvetravanim nevite co s plísni na peřinách?mam je vvět…
Domo 03.08.2010 11:22
Domo
Podkroví se bude časem obydlovat, takže vyústění na půdu ani nad izolaci nepřipadá v úvahu. Bud trub…
majklta 03.08.2010 17:12
majklta
Nedávno jsem zrovna potkal někde příspěvek, chlubili se, že ty díry k ničemu zazdili, a ono to bylo…
kejki 03.08.2010 22:42
kejki
Dobrý den, podle mého názoru a zkušenosti ANO, Váš pokus má smysl. Máte li trubku ze sklepa až na p…
ODVĚTRÁNÍ sklepa 26.01.2011 22:17
ODVĚTRÁNÍ sklepa
Mám ve štítové zdi zazděnou trubku (d=100mm) Asi bych ji neodstraňoval. Ikdyž to zřejmě nebyl její… poslední
kropf08 29.01.2011 00:41
kropf08

Tak o tom som teda nepočul, momentálne žijem v mestečku plného historických stavieb, niektoré sú vskutku unikáty rozsahom prestavieb a tým pádom zvláštnych riešení. Nebude to skôr nejaké účelové potrubie na dopravu niečoho / kto vie čoho / z podkrovia do sklepu ?

Mohlo by to být odvětrání kanalizace. Pak je ta trubka veledůležitá, aby odpad vůbec fungoval. Jednak aby neburácel sifon při vypouštění a druhak aby se nedělala vzduchová bublina, která se tváří jako špunt a neodtejká to vůbec.

Sem trochu hledal a našel následující.
Spustil jsem olovnici trubkou a dno má v urovni terénu - vede až na zem. V garáži (sousedící s onou místností) je ve zdi záslepka co se dává na nepouživané komíny - možná to kdysi mysleli jako kdyby náhodou byly v garáži malá kamna. Nicméně do tohoto "komína" je udělána odbočka právě do té místnosti, které říkáme sklep. Jistá ventilace tam funguje, protože na ruce cítím slabý proud vzduchu a když jsem na půdě natíral, tak byly v těchto vedrech výpary cítit dole ve sklepě (obrátil se tah)
Ted teda otázka nakolik to pomůže vysoušet, odvětrávat sklep.

Předpokládám že jde starší dům... O nutnosti výměny vzduchu by se dalo psát hodně, tak to berte tak, že větrast se musí... Tento způsob větrání se používal v místnostech bez oken (kvůli zlodějům a zvířátkům...) ve kterých se skladovali potraviny a jiné poklady... Možná tam nějaký máte zakopaný :-)... Dnes asi máte ledničku, mrazák a zavařování apod... Pokud chcete podkroví zobytnit a větrání dosavadním způsebem nevyhovuje nebo je nemožné (nebude kam větrat), tak si udělejte u té spodní místnosti okno. Vyvedení nad střechu nedoporučuji. Případné využití jako komín také ne, nároky na komín jsou o dost vyšší než na obyčejný větrací průduch... Jak by to "fungovalo" bez větrání si lehce zkusíte, když na několik dní dočasně zaslepíte větrací trubku (pozor aby se to dalo zase zprůchodnit!) a necháte zavřené dveře. Po několika dnech budete mít dokonale zatuchlou jeskyni...

Podkroví se bude časem obydlovat, takže vyústění na půdu ani nad izolaci nepřipadá v úvahu. Bud trubku prodloužit, dát koleno a do boku přes zed ven anebo co kdybych udělal větrací trubku (místo okna) přímo z místnosti zkrz zed? Toto ale neudělá potřebný tah.

Nedávno jsem zrovna potkal někde příspěvek, chlubili se, že ty díry k ničemu zazdili, a ono to bylo odvětrání sklepa, který pak byl moc mokrý. Pro díru skrz stěnu bude potřeba sítko na hmyz, ventilátor, popř. zimní těsnění proti mrazu. Vyvést komínek mimo je taky možné, ale je otázka tahu, ono i na té půdě to asi nebylo kdovíco.
Prostě bez pohybu vzduchu to tam zatuchne.

Dobrý den,

podle mého názoru a zkušenosti ANO, Váš pokus má smysl.
Máte li trubku ze sklepa až na půdu a chcete odvětrat sklep, neváhejte a vyzvedňete ji nad střechu. Musíte mít však ještě přívodní trubku, nebo otvor umístěný naopak co nejníže !!!!.
I ve sklepě je teplo u stropu, tudíž trubku tahu umístěte co nejvýše, pokud je vlhko jen ve vzdálené části od vstupu do komína, který nevyužíváte či trubky tahu, je výhodné odtahovou trubku umístit nad nejvlhčí místo a přívodní otvor do protilehlé části.
POZOR POZOR POZOR !!!! Pokud použijete nevyužívaný komín, vloži bych do něj plastovou trubku. Odváděná sklepní vlhkost, by mohla a zcela jistě zvlhčit zdivo v komíně, uvolní dehet, černé saze což by mohlo zničit zeď a vytvořit fleky na fasádě popř v interiéru. (něco podobného se mi stalo)

Pokud chcete pořádný tah, je super dát nad střechu nerezovou či hliníkovou trubku cca 1m, natřít ji černě a obložit 4hranem ze skla (prostě něco jako solární teplovzdušný panel) prostě pro laiky okolo trubky postavíte akvárko :o)))))
od trubky cca 10cm. Není to problém, uříznete sklo potřebných rozměrů, koupíte silikon na sklo nebo akvárka, popř. automobilní a slepíte to. Já to slepil na kovové rohové L profily a funguje to super. Jak posvítí sluníčko, táhne to jak ďas :o)))
Bacha na uskladněné brambory. :o)))))))
Jinak pokud by to táhlo MOC stačí zmenšit tahovou díru.
Kdyby jste někdo chtěl nakreslím to.

Ještě POZOR, v takto upraveném sklepě si dejte pozor, pokud by jste tam pak chtěl někdy mít kotel, to by mohl být problém s obrácením tahu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru