Avatar uživatele
Rtep

Okresní soud stanovil výživné, ale matka se odvolala ke kraj. soudu. Musí platit výživné do rozhodnutí kraj. soudu?

Okresnim soudem je stanovene vyzivne,jestize se matka odvolala ke Kr.soudu,je povinna platit do rozhodnutí Kr.soudu?

Dobry den,chtel bych se zeptat,Okresni soud stanovil vyzivne ,ktere ma matka platit,avsak ta se odvolala ke krajskemu soudu. Ohledne vyse vyzivneho. Je povinna platit vyzivne do rozhodnuti krajskeho soudu nebo ne. Dekuji za odpoved.

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2196 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
cukrar

Domnívám se, že rozsudek ještě nenabyl právní moci, tudíž se ještě nic neplatí. Na přesnou odpověď je třeba více souvislostí.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
JájsemRaibek

Ve výroku rozsudku je uvedeno (resp. bývá uvedeno), že případné odvolání nemá vliv na skutečnost neplacení výživného.
Z toho plyne, že i pokud se odvolá, odvolala, musí po doručení rozsudku hradit stanovené výživné.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
JájsemRaibek

Soudy nižšího stupně-tedy okresní soud zcela vyloučí v rozsudku možnost ujmy na dítěti tím, že stanoví v rozudku povinnost hradit výživné i v případě odvolání.

Do jeho vydání a právní moci tak není výživné hrazeno, což by mohlo oprávněného, zvláště nezletilé dítě, ohrozit. Soud proto může určit tzv. předběžnou vykonatelnost rozsudku (viz § 162 občanského soudního řádu). K tomu Ústavní soud ve svém nálezu spis. zn. IV.ÚS 2795/09 ze dne 28. 6. 2010 uvedl: „Smyslem a účelem institutu předběžné vykonatelnosti rozsudků podle § 162 odst. 1 písm. a) o. s. ř. je ochrana, zajištění důstojnosti života osoby, jíž bylo soudem přisouzeno ze strany osoby jiné poskytování výživného. Tomuto účelu zákonodárce v předmětném zákonném ustanovení přikládá prioritu před účelem právní jistoty, jež má obvykle za následek spojení vykonatelnosti soudního rozhodnutí s nabytím jeho právní moci.“

Pokud není předběžně vykonatelný rozsudek plněn dobrovolně a oprávněný se chce domoci platby výživného ihned po vydání rozsudku soudu prvního stupně, je možno navrhnout výkon rozhodnutí (exekuci).

před 2196 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek