Avatar uživatele
Dismas

Opravdu jsou Židé tak na peníze, jak se říká?

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2851 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Židé a peníze – nesouvisí to jen s tím, že byli dobrými obchodníky. Těmi se stali až mnohem později. Slyšela jsem o tom v jednom pořadu v TV.

Slova se vztahují původně ke středověku, rozvoji křesťanství, když židé měli minimální práva. Např. nesměli vlastnit půdu, nesměli ji obdělávat, vykonávat některá povolání. Prodávat mohli jen veteš. Toto omezení platilo nejméně 3 generace. Zákazy obcházeli atd.

Na jednu živnost měli monopol – mohli půjčovat peníze za úrok. Tu činnost křesťanská církev považovala za nečistou a křesťanům to zakazovala. Opovrhovaná lichva zůstala výsadou židů atd."
https://books­.google.cz/bo­oks?id=lTcnCwA­AQBAJ&pg=PA51&­lpg=PA51&dq=ži­dé+a+nečisté+pe­níze&source=bl

Z této lichvy židé bohatli, samozřejmě ne všichni, nechali si půjčky dobře zaplatit, tak bohatli – „byli na peníze“. To jim umožnili později se věnovat obchodu, bankovnicí a dále bohatnout.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Židé jsou dobří a úspěšní obchodníci a my jim můžeme jen závidět. 🙂

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
jirkec

Z osobní zkušenosti – ano, jsou.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dalid

Presne ako pise annas. Moze za to cirkev, vystrkala zidov do geta. Poziciavanie penazi povazovala cirkev za hriech preto to povolila len zidom. Co sa nakoniec ukazalo ako velmi kratkozrake. Urcite to ale nebolo tak ze by kazdy zid bol bohaty lichvar, vacsina boli chudobna.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Ano jsou. Dokonce si myslím, že jejich bohatství bylo hlavní příčinou pogromů na ně, ať už v Rusku, Německu, či kdekoliv jinde na světě. Taky nebyli populární kvůli tomu, že se označovali jako vyvolený národ.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
suaeda

Myslím, že ne. Byli to zdatní obchodníci a řemeslníci. Vydělané peníze uměli dále dobře investovat. Pro jejich majetky a naspořené peníze byli v průběhu dějin neustále pronásledováni. Z důvodu častého stěhování se většinou nemohli usadit a věnovat se např. zemědělství.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek