Avatar uživatele
kurec

Opravdu platí, že spotřebič, který dělá teplo, hodně žere?

Mikrovlna,žeh­lička,trouba,at­d..

Upravil/a: annas

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Cenobita před 2772 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Cenobita

Spotřebiče, které mění elektrickou energii na teplo (nebo chlad) vždy mají největší spotřebu. Plyne to z toho, že k ohřevu např. 1 kg vody je potřeba určité množství tepla (měrné teplo) a toto měrné teplo je poměrně vysoká hodnota. Na rozdíl od třeba větráku, který aby honil vzduch, nepotřebuje tolik energie. Ještě větší spotřeba je při chlazení než při ohřevu, protože je vlastně potřeba jít proti směru rostoucí entropie, což je energeticky náročnější než jít souhlasně se směrem rostoucí entropie. U úsporných žárovek nebo LED svítidel je konstrukce taková, že je většina elektrické energie přeměněna ve světlo a minimum v teplo, u klasických vláknových žárovek je to opačně, většina energie se ztratí přeměnou na ztrátové teplo a menšina na světlo.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

Ano. Čím víc tepla vyprodukovaného, tím větší spotřeba (pouze tepelná čerpadla jsou o stupeň vedle, ty si část energie berou odjinud)

Cenobita: Příliš mnoho nepřesností. O vodě sice máte pravdu, ale zas tak moc se to k dotazu nevztahuje.
„Ještě větší spotřeba při chlazení“ – tady se mýlíte, pro chlazení se používají tepelná čerpadla, která typicky spotřebují 3× – 4× méně energie, než přečerpají, takže je to trochu neporovnatelné se spotřebiči, které generují teplo přímo…

Pravda by byla při porovnání, kdy místnost chladíte na 20 st. při venkovních 30 st., s případem, kdy místnost vytápíte na 30 při venkovních 20, tady by spotřeba tepelného čerpadla pro vytápění určitým výkonem byla o něco nižší než při chlazení stejným výkonem.

LED a úsporky – pokud se nemýlím, pak účinnost přeměny el. e. na světlo je pořád silně pod 50% – tj. většina energie se stále mění na teplo. Jen je ten poměr výrazně lepší než u žárovek.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cukrar

Ano, ale mikrovlnka nedělá teplo.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

cukrar: mikrovlnka dělá teplo… oklikou přes vložený materiál (jídlo)

před 2771 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cukrar

To není pravda, zkuste dát do mikrovlnky plech, sklo, ohřeje se?
Nikoliv, páč mikrovlnka vyrábí „záření“, které ohřejí některé věci. Teplo dělá to Vaše jídlo, nikoliv mikrovlnka.

před 2766 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Neumíš číst? Píšu „Přes vložený materiál (jídlo)“ tak nepiš o skle. Nebo jseš snad kamenožrout? Upřesním: mikrovlnka se postará o to, aby se el. energie přeměnila na teplo vloženého materiálu obsahujícího vodu" Teplo není vytvářeno jídlem (to by muselo hořet), ale mikrovlnkou, které si pro to bere energii z el. sítě.

Podle tvé logiky by ani indukční vařič nedělal teplo (a kupodivu je používán k vaření, tedy tepelné úpravě pokrmů), infrazářič také nedělá teplo, primárně jen vysílá infračervené záření, atd…

před 2766 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek