Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Otázka právní-má zaměstnavatel právo číst maily?

Mám dotaz zda smí zaměstnavatel podle právního řádu číst firemní maily.
Totiž abych upřesnil: naše firma má nového amerického majitele, který pod záminkou zálohy požaduje paralelní přeposílání všech (příchozích i odchozích) mailů do vyhrazené schránky na jeho poštovních serverech. Nekoliduje to s naším právním řádem o ochraně údajů nebo jakéhokoliv jiného zákona?

Já sám tvrdím že nikoliv, neboť se tak děje na jeho hardware a v pracovní době. Tudíž by měla probíhat jen "pracovní" komunikace a on má právo sledovat, jak zaměstnanci tuto dobu využívají a zda nevynášejí informace ven. Je to srovnatelná praxe jako nahrávání telefonních hovorů v telemarketingu.
Jaký je váš názor na toto a případně jaká je praxe ve vaší firmě?

Díky za komentáře.

Předmět Autor Datum
Nemá právo maily číst, ale má právo sledovat, kam jsou maily zasílány.
Jan Fiala 09.12.2006 16:54
Jan Fiala
Toto téma již bylo široce diskutováno na několika místech ( vzpomínám si např. na Lupě)a dá se dohle…
nononot 09.12.2006 16:56
nononot
Mozna koliduje, pokud je email ve tvaru jmeno.prijmeni@firma.neco, toto tema se na mnoha webech prob…
oval 09.12.2006 16:56
oval
pokud ti připadá že povícero jednání zaměstnavatele přesahuje hranici dobrého vkusu (zaměstnavatelé…
lední brtník 09.12.2006 18:13
lední brtník
Sice si nemyslim, ze chat a preposilani pitomych mailu je domenou statni spravy, ale urcite je to du…
Redmarx N 09.12.2006 18:40
Redmarx N
Tedy přiznávám, že když jsem vznášel tenhle dotaz, čekal jsem poměrně jednoznačnou odpověď. Po přečt…
Jack 09.12.2006 19:05
Jack
Co chces ve state, kde pravo je takrka nevymahatelny a stat i pravne uprednostnuje grazly.
oval 09.12.2006 19:40
oval
Vysoce přesné a trefné.
Prasak 10.12.2006 06:54
Prasak
Trefné.Tak isto je to aj so slovenskom.
asd 10.12.2006 16:39
asd
Z vlastnich zkusenosti zkusim porovnat neporovnatelne: CZ versus Anglie. V Anglii je jine pravo, jin…
starycharlie 10.12.2006 01:07
starycharlie
Kam až jsme zašli. Zloděj se podivuje nad tím, když okrádaný chce vědět co mu kradou.Kdyby si každý…
Henessy 10.12.2006 16:03
Henessy
No vidite to az prilis jednoduse. Ja s kontrolou pracovni posty sice na jednu stranu souhlasim, ale…
Redmarx N 10.12.2006 18:51
Redmarx N
Uvědomím-li si současné možnosti technologií a to nejen komunikačních, přidám k tomu všeobenou degra…
Henessy 10.12.2006 20:47
Henessy
Tohle je moc jednostranný pohled. Každá profese má něco, co se dá zneužít. Člověk, který dělá u PC,…
rokator 10.12.2006 21:23
rokator
Ano, vsude je neco co se da zneuzit (ja nebudu tak utlocitny a reknu zrovna ukrast). Vtip je ale v t…
starycharlie 11.12.2006 00:27
starycharlie
Je tedy pravdou, že mě toto "zálohování" až tak moc nevadí, neb v pracovní době řeším povětšinou pra… poslední
Jack 11.12.2006 10:55
Jack

Toto téma již bylo široce diskutováno na několika místech ( vzpomínám si např. na Lupě)a dá se dohledat. Vlastnictví HW a SW a pracovní doba nejsou rozhodující, důležité je, jestli se jedná o soukromé maily ( listovní tajemství je chráněno zákonem a této ochrany se ani nemůžete platně vzdát ).Jakákoli argumentace logikou a vlastnictvím HW aSW nemá smysl- důležité je to , jak to obstojí před zákonem.
Já osobně bych nic nenamítal, aby si počtu, která příjde na firemní adresu zaměstnavatel " zálohoval " . Do firmy by mi mail se soukromým, či dokonce intimním obsahem posílal jen naprostý blb a s naprostým blbem bych já nekomunikoval.Posílá se do zálohy i SPAM ?

Mozna koliduje, pokud je email ve tvaru jmeno.prijmeni@firma.neco, toto tema se na mnoha webech probira stale dokola, ale z mych zkusenosti americke, japonske i anglicke firmy podnikajici v CZ na nase zakony zvysoka se...
Z meho hlediska je mi to jedno do te doby, nez najdu pichacky a kameru i na toalete.

pokud ti připadá že povícero jednání zaměstnavatele přesahuje hranici dobrého vkusu (zaměstnavatelé si s vymahatelností našeho práva doopravdy vytírají ...), nic ti nebrání jeho praktikám pod cizím nickem, pod kterým se nikdy nepřihlašuješ ze zaměstnání, udělat reklamu/googlebombu na netu.
i když většinu "zábavných" mailů s děsně vtipnou přílohou čtu pomocí shift+del a jejich rozesílače nemiluju, nemůžu říct že bych v práci žádný soukromý mail nevyrobil. ale tak jako nepotřebuju cizí kontrolu toho co si dávám do šuplíku kancelářského stolu v zaměstnání, stejně úchylné se mi jeví takové "zálohování" zaměstnavatelem.

ad dotaz - jaká je praxe v firmě? podle občasných výhružných mailů odhaduju, že naše it dělá bububu, pokud má někdo přebytek mailů s velkými ppt přílohami, nebo vidí že si navíc dopisuje hlavně s freemaily.
nejsme ovšem státní správa, kde chat a přeposílání pitomých mailů zabírají většinu pracovní doby.

Sice si nemyslim, ze chat a preposilani pitomych mailu je domenou statni spravy, ale urcite je to duvod proc jsem jasne pro zalohovani a kontrolu posty a delani bububu. A ve statni sprave bych jim to kontroloval predevsim. Na druhou stranu pokud mi prijde 30 spamu a pet powerpointovych souboru od znamych, tak jestli dam smazat 30 zprav nebo 35 mi problem nedela.

Z vlastnich zkusenosti zkusim porovnat neporovnatelne: CZ versus Anglie. V Anglii je jine pravo, jine platy, jine rozsireni internetu v domacnostech i (a to diametralne) odlisne chovani lidi. U nas je stale (a mam pocit, ze snad cim dal tim vic) narodnim heslem kdo nekrade okrada rodinu. Z tohoto pohledu se take valna cast uzivatelu firemnich pocitacu chova. V Anglii malokoho napadne sluzebni pocitac zneuzivat pro svoje potreby a naopak zamestnavatele nijak nepostihuji rozumne pouzivani treba e-mailu pro vlastni potrebu. Ovsem praxe podobna nasi (pred casem jsem dal vlastni adresu urednikovi statni spravy, ten naridil sekretarce postu vyridit a od te doby mi od ni chodilo denne i 50MB uzasne vtipnych mailu i se seznamem cca 80 adres) by znamenala okamzity vyhazov. Takze ve slusne spolecnosti je to o vzajemne slusnosti - do obsahu e-mailu se nekouka (to je dane zakonem) a na druhou stranu pro vlastni potrebu se pouziva vlastni pocitac a vlastni pripojeni k internetu. To neni moralizovani, tak to proste na zapad od nasich hranic chodi a jestli se to nenaucime pak budeme stale patrit na vychod.

Kam až jsme zašli. Zloděj se podivuje nad tím, když okrádaný chce vědět co mu kradou.Kdyby si každý poctivě sám pro sebe spočítal, kolik času v pracovní době věnuje svým zájmům, tak by se divil, za co vlastně ty peníze dostává, případně jak vysoký má hodinový plat za skutečně odvedenou práci.Nejsem moralista, ale ruku na srdce. Máte skutečně morální právo zneužívat čas v pracovní době na soukromé telefonování, mailování a prohlížení internetu? Jestli je to tak, proč nestávkujeme za stejná práva pro horníky, hutníky, doktory, sestřičky, řidiče a další pracovníky, kteří toto nemají umožněné. Jistě by vám nevadilo, kdyby lékař měl jednu ruku ve vašem břiše a druhou psal SMS. Pokud přichází pošta jakoukoliv formou na adresu firmy, měl by mít právo majitel, nebo jím pověřený pracovník tuto poštu číst. Stále častěji je směrovaná služební pošta na příslušného referenta . V případě jeho nemoci nebo nepřítomnosti by pak mohlo dojít ke škodám.

No vidite to az prilis jednoduse.

Ja s kontrolou pracovni posty sice na jednu stranu souhlasim, ale sam teda pisu i pracovni veci za sve soukrome posty a firemni mail nemam vubec zrizen, zamestnavatel me k tomu zatim nenuti, ale naznaky uz byly a vypada to, ze brzo budu muset pracovni mail mit. Ale k veci. Nekdy nemusi byt vhodne, aby zamestnavatel cetl i pracovni mail, sam takovou zkusenost mam, neco jsem si vysvetloval pracovne s firmou, od ktere jsme chteli dodavku PC a obavam se, ze kdyby jsem psal z kontrolovaneho mailu, tak bych jim situaci asi radeji nevysvetlil a dodavka by se mozna neuskutecnila. Ja vim, ze to nepisu konkretne ani nechci, ale verte, ze nekdy muze byt kontrola pracovni posty i ke skode.

Uvědomím-li si současné možnosti technologií a to nejen komunikačních, přidám k tomu všeobenou degradaci pojmů, jako je čest, profesionální hrdost, dodržení daného slova atd. tak mne jímá hrůza při pomyšlení, obchodnímu partnerovi sdělit něco, co by neměla vědět třetí strana, obzvláště pomocí sdělovacích prostředků.
Jelikož z toho není východiska, hážu na to bobek a dělám to jako vy s vědomím, že to nějak dopadne.:-D

Tohle je moc jednostranný pohled. Každá profese má něco, co se dá zneužít.

Člověk, který dělá u PC, si v pracovní době pošle soukromýho mejla, zkoukne inetovej obchod, najde si info o místě na dovolenou apod.

Truhlář si v práci přiřízne prkýnko, ohobluje trámek...

Autobusák si uleje naftu...

Ani jedno samozřejmě není správný, ale když srovnám toho úředníka s autobusákem, tak bych radši zaměstnával úředníka. Ta nafta by vyšla určitě dráž...

Ano, vsude je neco co se da zneuzit (ja nebudu tak utlocitny a reknu zrovna ukrast). Vtip je ale v tom, ze na "zapade" (kam bychom se tak radi pocitali) nikoho ani nenapadne, ze by mohl poslat soukromy mail, pririznout prkynko, ohoblovat tramek nebo ulejt naftu. Tedy abych nebyl popotahovan za slovo, samozrejme i tam jsou vykukove, ale je jich nejak malo a kdyz kradou, tak s tim vedomim a ne ze povazuji za normalni vzit si co se mi hodi. Alespon v Anglii, Francii a Nemecku abych mluvil z vlastni zkusenosti. Mozna v tom hraje roli kupni sila, ja osobne si ale myslim (i kdyz to klise uzivam jen velmi nerad), ze prave tohle je dedictvim minule doby. A my svedomite toto dedictvi predavame dalsim generacim.

Je tedy pravdou, že mě toto "zálohování" až tak moc nevadí, neb v pracovní době řeším povětšinou pracovní záležitosti (jako tento dotaz;-)).
Doposavad jsem také používal a používám soukromý freemail i pro pracovní záležitosti. Je i pravdou že přechod na firemní by obnášel kontaktování poměrně značného počtu dodavatelů, kteří mě mají zaregistrovaného pod soukromou adresou. Pochází to z doby, kdy naše firma ještě neměla oficiální mailové schránky a vyvstala nutnost internetí komunikace. Když pak začala firemní pošta fungovat, raději jsem si nastavil přeposílání obchodní korespondence na svou soukromou schránku (::) - potencionální riziko, vím).
Děsím se chvíle, kdy budeme natlačeni do striktního používání služebních schránek (jedno z jakého důvodu) ale ne kvůli mé soukromé korespondenci ale spíš z výše uvedeného důvodu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru