Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Otázka, či prosba pro bastlíře, opraváře HW, zejména PC zdrojů:

Zdravím, měl bych prosbu na někoho kdo vlastní, nebo se mu dostal do rukou PC zdroj XILENCE XP-480. Na výrobu napětí 5V Standby je zde použitý integrovaný obvod v pouzdře DIP7 (DIP8 bez 6 vývodu) jako PWM regulátor. Obvod ale explodoval a já nevím, jaký je to typ a tedy čím ho mám nahradit, protože v tomto pouzdře se vyrábí mraky variant podobného obvodu. Má prosba spočívá v tom, jestli by se případný majitel tohoto zdroje nemohl mrknout na typové označení tohoto obvodu, abych si mohl objednat náhradní. Je to jedíný takto malý integráč na desce zdroje, umístěný mezi chladičem spínacích tranzistorů a pulzními trafíčky. Případně předem móc děkuji za ochotu.

Předmět Autor Datum
ad mraky: Co když je tam nějakej univerzál, kterej se musí naprogramovat? A myslíš, že ten původní š…
lesov. 18.01.2013 07:43
lesov.
Tu závadu podle majitele způsobilo jeho 2,5 leté dítě, které na zadní straně přepnulo volič napětí n…
kolega 18.01.2013 07:57
kolega
Tak to jo, snad ho někdo má a jukne do něj.
lesov. 18.01.2013 08:33
lesov.
Ja ta nechcem nejako ovlivnovat, ale to robis pre nestastnika za cenu max 10 korun vcitane novych su…
KiloViktor 18.01.2013 08:51
KiloViktor
Ten zdroj mi zůstal doma, protože majiteli jsem to PC rozchodil s jiným podobně výkonným zdrojem (ta…
kolega 18.01.2013 09:07
kolega
Tak jsem se trochu přiblížil konečnému určení typu. Podle trochu viditelného loga ON Semiconductor a…
kolega 18.01.2013 11:58
kolega
zdroje "světoznámé" značky Xilence jsou nejlepší mrtvé. Mrtvý Xilence, dobrý Xilence! :-)
touchwood 18.01.2013 12:57
touchwood
Tak že pokud by někoho zajímalo, jaké důsledky mělo přepnutí voliče napětí PC zdroje na 115V, tak ce…
kolega 24.01.2013 08:38
kolega
Dokedy:-)?
fleg 24.01.2013 13:50
fleg
Mám silný pocit že ten přepínač 115/230 je u nás zakázaný a nemsí na zdrojích být. Viděl sem i přele…
MM_tank 24.01.2013 21:24
MM_tank
Probůh, proč zakázané?! Ne že by bruselští aparátčici toho 4. Reichu kombinovaného s francouzským bo…
ms 24.01.2013 22:01
ms
Tedy nevím, ale termistor přemosťovaný relátkem - to sem eště nežral! Právě proto je tam termistor,…
Pytlík 24.01.2013 22:29
Pytlík
... a zkracuje se jeho životnost, proto se už dlouhá léta používá u lepších zdrojů staré, dobré, nen…
ms 24.01.2013 22:44
ms
Navíc to přemostění zvyšuje i účinnost zdroje, protože na termistoru je jinak jistý (na zátěži závis…
JoPe 24.01.2013 23:20
JoPe
No mě se zdá že sem to četl před lety a potom to ze zdrojů zmizelo. A proč ? Právě pro ten efekt kdy…
MM_tank 24.01.2013 23:01
MM_tank
No podle datování součástek je ten zdroj XP-480 vyrobený někdy v roce 2006 a tehdy se sem tam ještě…
kolega 25.01.2013 06:15
kolega
Neuraž se, ale dáváš do souvislosti navzájem nesouvisející věci. Že ten zdroj má termistor není zají…
Pytlík 25.01.2013 07:08
Pytlík
Pytlíku, proč bych se urážel? Jednak tu souvislost mezi omezením proudového nárazu při zapnutí a tlu…
kolega 25.01.2013 10:06
kolega
ty jsi asi ještě moc pulzních zdrojů neviděl, že ... teď jsi ovšem urazil kolegu Pytlíka...;-)…
jirka44 25.01.2013 10:32
jirka44
No, jestli jsem viděl, nebo neviděl moc zdrojů ... tolik, kolik jich vidí skladník, dejme tomu, v TS… poslední
Pytlík 25.01.2013 10:44
Pytlík

Tu závadu podle majitele způsobilo jeho 2,5 leté dítě, které na zadní straně přepnulo volič napětí na 115V. Po zapnutí PC pak zdroj takto explodoval. Samozřejmě vadných součástek bylo o fous víc, ještě oba hlavní spínací tranzistory a odpory kolem nich, ale ty všechny šly identifikovat a nahradit i ten zbytečný volič napětí jsem odstranil, ale tenhle PWM regulátor nevím přesně typ. Mám sice vytipovaný podobný typu TOP244P, má přesně vývody i vnitřní strukturu, ale má jinak řešenou regulační smyčku optočlenem z výstupu. Potřeboval bych raději přesný tip originálu, abych nemusel něco dobastlovat. Jde o poměrně kvalitní zdroj a nerad bych ho hned dával do sběrného dvora :-).

Ja ta nechcem nejako ovlivnovat, ale to robis pre nestastnika za cenu max 10 korun vcitane novych suciastok ? Ak ano, tak ta to bavi a klaniam sa.
Ak nie, tak cas straveny na odstranovani zavady si mohol stravit hodnotnejsie aj s tym, ze by si majitelovi kupil novy zdroj a daroval mu ho.
Inu viem si celkom dobre predstavit ako fajnovo oprskane vyzera plosak po destrukcii PWM.
Niekedy je celkom dobre zobrat naozaj silne zvacsovacie sklo a popozerat ci zbytky rozprskleho kovu a taveniny niesu na okolitych suciastkach.

Ten zdroj mi zůstal doma, protože majiteli jsem to PC rozchodil s jiným podobně výkonným zdrojem (také bez toho voliče napětí) a tento si chci opravit a nechat zase jako rezervu pro podobné případy, každou chvíly se stane, že někdo má nějaký problém. Neživím se tím, to je jen pro zábavu.
Jinak ta exploze se plošného spoje vůbec nedotkla, jenom byly očernalé součástky poblíž toho PWM od shořelého plastu a polovodiče. Žádný kov nikde napařený nebyl. To bych se asi do opravy ani nepouštěl.

Tak jsem se trochu přiblížil konečnému určení typu. Podle trochu viditelného loga ON Semiconductor a dalších okrajových zbytků původního nápisů kolem kráteru po explozi, ale i podle parametrů zdroje (5V stanby má 2A) jsem nakonec našel 2 typy obvodů, jednak NCP1014, nebo NPC1075. Měly by být pro frekvenci 65kHz Asi by tam správně fungovaly oba, ale musím se rozhodnout, kterou variantu koupit? :-):-). Ale vypadá to na typ NCP1014AP06, nebo stejný NCP1015AP06
Díky všem za snahu. Případné upřesnění, či potvrzení bych ještě uvítal.

Tak že pokud by někoho zajímalo, jaké důsledky mělo přepnutí voliče napětí PC zdroje na 115V, tak celkem odešlo toto: Obvod NCP1014AP06, oba výkonové spínací tranzistory KSH13009H, odpory 0,6W v jejich buzení: 2ks 0,5R a 2ks 2K7. Vše vyměněno, volič napětí odstraněn a zdroj zase funguje :-).

Probůh, proč zakázané?! Ne že by bruselští aparátčici toho 4. Reichu kombinovaného s francouzským bordelem nevymýšleli z nudy blbosti, ale tohle?
Stará konstrukce "univerzálního" ATX zdroje, tj. jak pro "emerické" rozvodné sítě, tak kontinentální:
Vf. filtr + některé i síťový vypínač > pro Evropu pasivní PFC, což je honosný výraz pro prachobyčejnou kompenzační tlumivku, která mimo "vyrovnání" účinníku omezuje proudový náraz při nabíjení filtračních kondenzátorů > usměrňovač + dvojice filtračních kondenzátorů (nebo sudý počet) - přepnutím na "115V" je z toho násobič napětí. Při "lepších" zdrojích i nějaký ten varistor a termistor přemosťovaný kontaktem pomocného relé (praktikováno dodnes) > dvojčinný měnič řízený obvykle TL 494 a jeho klony...
Viz třeba zde.

Nové zdroje mají preregulátor honosně nazývaný "aktivní PFC", odpadá hlavně výrobně přeci jen drahá tlumivka na nízký kmitočet a to ostatní okolo násobiče...

Tedy nevím, ale termistor přemosťovaný relátkem - to sem eště nežral! Právě proto je tam termistor, aby nebylo třeba relé: Za studena omezí proudový náraz a pak se zahřeje, poklesne odpor a tím i úbytek napětí. Pokud by tam tedy bylo nějaké to přemosťovací relátko, tak by tam nebyl termistor, ale odpor.

No podle datování součástek je ten zdroj XP-480 vyrobený někdy v roce 2006 a tehdy se sem tam ještě v PC zdroji tento přepínač vyskytl. A že je docela nevodně pro něj použitý "jenom" posuvný přepínač ? To je problém konstruktérů, ono pak stačí při přenášení PC skříně nevhodně uchopit za zdroj a na neštěstí je zaděláno.

Tento Xilence je ještě klasický řešený, tedy LM393, TL494 a dvoučinný bipolární KS napájený ze dvou kondenzátorů. Zajímavé je, že má termistor NTC, pro omezení nárazu při zapnutí, ale i tlumivku jako PFC.
Dnešní moderní, účinné a výkonné zdroje již mají pouze jeden kondenzátor a k němu je spínaný pulzní transformátor i 4-mi MOSFET spínači v můstkovém zapojení. Takový zdroj pak bez problému (a bez přepínání) pracuje od napětí třeba i jenom 80V/AC až do 240V/AC. Nehrozí u nich pak toto nebezpečí nechtěného poškození.

Neuraž se, ale dáváš do souvislosti navzájem nesouvisející věci. Že ten zdroj má termistor není zajímavé, ale normální. Že má tlumivku jako pasivní PFC také není nic, nad čímž by bylo nutno kroutit hlavou a publikovat to ve vědecké literatuře.
A to, od kolika voltů je zdroj schopen pracovat (a v jakém rozmezí) není záležitost můstkového/nemůstkového zapojení, ale převodu transformátoru a napěťové zatížitelnosti diod na sekundáru.

Pytlíku, proč bych se urážel? Jednak tu souvislost mezi omezením proudového nárazu při zapnutí a tlumivkou PFC tu vyslovil ms Ode mne to byla jenom narážka, protože od toho tam je ten NTC.
A druhak kolem toho rozsahu napájení ... ty jsi asi ještě moc pulzních zdrojů neviděl, že ... natož opravil. Myslím že ani nemá cenu, resp smysl to nějak dál rozvádět. .... Zdoj mi chodí a zase poslouží někdy jako nouzovka. Všem děkuju za účinnou pomoc :-).

No, jestli jsem viděl, nebo neviděl moc zdrojů ... tolik, kolik jich vidí skladník, dejme tomu, v TS Bohemia, tak tolik ne, ale zopár spínaných zdrojů (i PC) jsem vyvinul a ještě víc opravoval. Je to, pravda, už pár let, z dnešního hlediska ty zdroje (ty mnou vyvinuté) nebyly nic moc (venkoncem i z mého hlediska - ale s tehdejší součástkovou základnou se to lépe udělat nedalo), nicméně si troufám tvrdit, že vím, o co ve spínaných zdrojích jde (bylo by smutné, kdyby ne).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru