Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Otáčky větráku

Zdravím,
mám takový menší dotaz ohledně chlazení na procesoru. Mám tento chladič http://www.czc.cz/arctic-cooling-freezer-64-pro_2/ 33865/produkt. Je zde napsáno Otáčky větráku (ot/min): 2 200, mě při největší zátěži jeden až 2 500. Je to normální? Mám procesor přetaktovaný, teploty jsou parádní, ale při jakékoliv hře se větrák točí na maximum, nemůže se tím časem nějak oddělat? Díky předem.

Předmět Autor Datum
je to normalni (parametre ako max.otacky apod podliehaju cinskej tolerancii plus-minus autobus) Vetr…
MM.. 24.10.2012 16:49
MM..
A když se náhodou oddělá větrák, dá se koupit nový a vyměnit, nebo se musí koupit celé chlazení?
Live 24.10.2012 18:41
Live
Každá deska ti zobrazí jiné otáčky a teploty. Zhovadile napsaný BIOS a zhovadilý SM-Bus. Smiř se s t…
mif 24.10.2012 16:55
mif
Co je zhovadile na SMBus? To je len I2C, tam sa nic nehovadi ;) Otacky su zvycajne spravne, ak je to…
MM.. 24.10.2012 16:57
MM..
Co je zhovadile na SMBus? Jeho čtení. Padesát různých utilit ti zobrazí padesát indiferentních hodn…
mif 24.10.2012 17:22
mif
Problem neni hodnota ktoru precitas cez SMBus, ale to ze ta hodnota nie su otacky ale len nejaky byt…
MM.. 24.10.2012 17:40
MM..
BTW. mozno daj priklad aby som vedel ze co si skusal so stejnymi doskami apod. Oni aj vetraky mozu m…
MM.. 24.10.2012 17:51
MM..
Dám příklad, ač poněkud diluviální. Školní učebna, dvanáct totožných počítadel - Gigabyty na prknech… poslední
mif 24.10.2012 19:31
mif

je to normalni (parametre ako max.otacky apod podliehaju cinskej tolerancii plus-minus autobus)
Vetrak sa muze oddelat aj keby siel len na 1000otackach, vetrak je mechanicky sa opotrebuvajuci komponent, cinsky z umelej hmoty za korunu.
BTW. regulaciu otacok (napr. vyssiu target temperature) si mozes zvycajne nastavit v BIOSe.

Co je zhovadile na SMBus?

Jeho čtení. Padesát různých utilit ti zobrazí padesát indiferentních hodnot. Deska od desky (stejného výrobce, chipsetu, typu) má lidským intelektem neuchopitelné rozdíly v načtených hodnotách. Pokud to obchází BIOS (v což jsem donedávna věřil), a pokud výrobce nepoužije sensory z baraní kože, proč to neměří všude stejně?

Problem neni hodnota ktoru precitas cez SMBus, ale to ze ta hodnota nie su otacky ale len nejaky byte ktory je nutne prepocitat podla datasheetu HWmonitor chipu, a kazdy HWmonitor chip je iny a je ich plna prdel. Takze ak utility nevedia pocitat tak kazda zobrazi nieco ine :) Meranie otacok v HW ale by malo byt uplne presne (je to defakto len counter riadeny krystalom ktory rata kolko clockov trva jeden pulz TACH signalu, a to cislo precitas cez SMBus, a verim tomu ze toto cislo je vzdy stejne, len to utility blbo prerataju)

P.S. ja mam pocit ze speedfan to vzdy zobrazuje spravne, a v speedfane v advanced konfiguracii si vies aj prenastavit HW monitor napr. delicku pre TACH a podobne srandy.
Co som si doteraz vsimol tak vsetky vetraku maju max otacky o nejakych 10-20% vyssie, napr. moj 500ot ma 600ot apod. (alebo to blbo rata aj speedfan, ale na vic roznych doskach ze by to ratal blbo sa mi nezda. Ked to chce clovek presne tak nech si osciloskopom zmera TACH signal vetraku :-D) Nechapem ale naco by to komu bolo merat uplne presne.

BTW. mozno daj priklad aby som vedel ze co si skusal so stejnymi doskami apod. Oni aj vetraky mozu mat tolerancie takze stejny typ vetraku moze mat rozne otacky, skusal si jeden kus vetraku vo viac stejnych doskach ci jak? Jake hodnoty a cim?

Este k SMBus - to funguje uplne dokonale ptz cez nu sa cita aj SPD z RAMiek a to by si ani nenabootoval keby tam nieco BIOS precital blbo.
Problem vo Win moze byt v tom ze vo Win neni poriadny standardny SMBus ovladac a utility lezu nejak rovno na HW (cez svoj ovladac) a ak mas spustenych utilit viac naraz tak sa tam mlatia a nahodne mozu precitat to co chcela precitat druha utilita apod. To by bol ale nahodny jav (skakali by ti tam nezmyselne cisla). Ked tam mas jedno stabilne cislo tak to neni problem s SMBus.

Este ma napada ze keby cinan setril tak by dal na HWMonitor len RC clen namiesto krystalu (neviem zhlavy) a to potom logicky by meralo s toleranciou plusminus autobus.

Dám příklad, ač poněkud diluviální. Školní učebna, dvanáct totožných počítadel - Gigabyty na prknech MA69GM, AX2 (už nevím kolik)+, boxové chladiče, totožné duální RAM, totožné disky, bedny. Prostě jsem to skládal "na lince". Rozptyl teplot a otáček CPU_Fan nějakých třicet procent (!!!) při stejném zatížení, měřeno SpeedFanem. A teď mi řekni, jestli je to parchantními CPU chipy, northbridgi, BIOSy či čím? Kdybych chvilku hledal, najdu i protokol...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru