loading...
Předmět Autor Datum
Hele Gabčíkovo, nejlepší je stejně ukázat jim, co chtějí vědět pěkně ručně. Není nad vlastní zkušeno…
Fuente 29.01.2008 19:59
Fuente
Sežeň jim časopis Jak na počítač. index.php Tam je vše podáno polopaticky. Vynikájící je taky knížka…
Henessy 29.01.2008 20:18
Henessy
Můj tchán - bylo mu osmdesát - v pohodě zvládá všechno co potřebuje, teď jsme mu k narozeninám koupi…
Yarda 30.01.2008 09:16
Yarda
Přesně tak. A kdo k tomu má vztah, stačí mu něco ukázat jednou dvakrát, případně návod a umí to. Ti…
Kráťa 30.01.2008 10:09
Kráťa
Neexistuje univerzální rada. Když mně v 61 letech byl "předán" PC, způsobem - tak čau dědku, já odjí…
gambáč 30.01.2008 13:23
gambáč
Však já ani nechci univerzální radu. Chci jen poradit jestli existuje web, který se touto problemati…
NagyMaros 30.01.2008 14:50
NagyMaros
Milý příteli. Nepodezřívám tě, že neumíš číst, zdá se, že jsi pouze přepracovaný. Proto ti shrnu to…
Henessy 30.01.2008 15:20
Henessy
Zkus mu poradit tuhle poradnu nebo sexuální (no, v poslední době se to tam umravnilo) poradnu na Živ…
Yarda 30.01.2008 17:30
Yarda
NagyMarosi - asi jsem to blbě napsal, ale ty prosím tě vycházej z toho, že "každej jsme ňákej". A kd…
gambáč 31.01.2008 02:40
gambáč
Jo, já tě pochopil. Vím přesně jaký je můj tchán. Je schopen se naučit skoro cokoliv. Fakt jsem zíra…
NagyMaros 31.01.2008 09:35
NagyMaros
Pár polopatizmistyckých návodíčků s obrázky na časté, či základní věci (zabal to do *.zip) mám tady.…
Kráťa 31.01.2008 09:48
Kráťa
Já začínala s časopisem počítač pro každého a pár radami(časák má pomalu každá veřejná knihova+ i ji…
wendy 31.01.2008 17:32
wendy
wendy - znáš tu reklamu na jakýsi prací prášek ?? Musím se mami učit, musím se hóóódně učit. Neznáš…
gambáč 31.01.2008 20:54
gambáč
gambáči peru se s učením 50 let a jak vidím ani to nestčí a stačit nebude,jenže už jsem více než mén…
wendy 01.02.2008 08:28
wendy
Zkus udělat nějaký tutoriály např. v Camtasia Studio
Alpestris 30.01.2008 18:04
Alpestris
Mám docela dobrou zkušenost s knihami z nakladatelství Computer Press ta řada jednoduše, srozumiteln…
Petra1 31.01.2008 09:54
Petra1
zkoušel jsem na webu "jak na počítač" najít cokoli o předplatném. i když nejsem na netu první pátek,… poslední
lední brtník 01.02.2008 10:38
lední brtník

Hele Gabčíkovo, nejlepší je stejně ukázat jim, co chtějí vědět pěkně ručně.
Není nad vlastní zkušenost. Existuje taky Nápověda ve Windows,
ale to je docela vražda. :))

Jinak bych se vsadil, že Google najde, co potřebuješ. To je nauč nejdříve.

Sežeň jim časopis Jak na počítač. index.php
Tam je vše podáno polopaticky. Vynikájící je taky knížka "Počítače pro úplné začátečníky" od Pavla Roubala.
Učit se z knih se ale musí umět, zvláště jedná li se o problematiku o které nic člověk neví.
Řekni mi, já zapomenu
Ukaž mi a já si zapamatuji
Nech mě to udělat a já pochopím
Konfucius (552 - 479 př.n.l)

Přeloženo do češtiny Udělej si čas.

Můj tchán - bylo mu osmdesát - v pohodě zvládá všechno co potřebuje, teď jsme mu k narozeninám koupili webkameru, dělá z rodinných fotek prezentace apod. IMHO to není o věku ale o tom jestli uživatel k počítači (mobilnímu telefonu, autu...) přistupuje tak že je to zajímavý kus nábytku a stojí za to se to naučit nebo jestli je to zas nějaká vymyšlenost co se bez ní až dosud obešel a obejde i dál.

Přesně tak. A kdo k tomu má vztah, stačí mu něco ukázat jednou dvakrát, případně návod a umí to. Ti co to berou jako zlo, nebudou umět rozbalit *.zip, či copy+paste do smrti. :-)

edit://a když copy+paste zvládnou jen podle vlastního papíru a pod dohledem, stejně to nebudou používat a budou říkat, jak jim něco nejde, nebo je to pracné...

Neexistuje univerzální rada.
Když mně v 61 letech byl "předán" PC, způsobem - tak čau dědku, já odjíždím, a ty se starej, tak mně bylo líto, nezkusit to /bože já jsem básník/, i když jsem před tím tvrdě odolával tomu, jenom se na ten PC podívat.
A když jsem se před tím jenom pokoušel "něco" vyvolat, a zkazil to, bylo mě to vysvětleno způsobem - boha jeho, vždyť to nic není, podívej se. Následovala "preludie" na klávesnici, a zase jsem věděl hov.o.
A tak nezbylo nic jiného, než nakoupit literaturu /mimo jiné opravdu nejvíc pomohl časopis Jak na počítač /, nějaké knížky o Winampu, o Neru atd. A potom způsobem pokus - omyl, a několika násobnou přeinstalací kompu, jsem se jakž-takž dodachmal k tomu, kde dneska jsem.
Plno věcem nerozumím, některé odpovědi zde na poradně jsou pro mne "přetechnizované" - to ale není vina přispěvatelů, protože svými vědomostmi jim nesahám ani po kotníky, ale na to co potřebuji, mně moje znalosti stačí. A když se něco pos..e, mám v záloze druhého syna, který ze začátků tady byl pečený-vařený, ale nyní se jeho interval "zahlazování průšvihů", výrazně prodloužil.
A na druhou stranu, mám kamaráda, který začínal asi tak stejně jako já, ale o 10 let mladší, v práci PC, a dodnes nejsou s domácím PC kamarádi. A to má doma ještě víc literatury, než jsem měl já.
Promiňte, že jsem se tak "rozkecal", ale tohle jsou zkušenosti, ze života. Snad to tazateli "majinko" pomůže.

Však já ani nechci univerzální radu. Chci jen poradit jestli existuje web, který se touto problematikou zabývá. Tak jako pro člověka, který se chce naučit dělat internetové stránky je www.jakpsatweb.cz. Můj tchán si koupil PC, nechal připojit internet a volal mi jestli náhodou nemám doma nějakou literaturu. Bydlí ode mě 300 km daleko a já se tam na víkend chystám. Tak mě poprosil jestli bych mu něco (pokud mám) dovezl. Já mám akorát "odbornější" literaturu než kterou by on potřeboval. Tak jsem se obrátil sem na poradnu. Čekal jsem, že se mi někdo bude snažit pomoct a ne rady typu "pokud ho to nebaví stejně se to naučí" nebo "nauč ho hledat na googlu". Jeho to baví a chce se naučit. Jen potřebuje vědět kde najde informace, které pak do sebe svým tempem nasouká.

Milý příteli. Nepodezřívám tě, že neumíš číst, zdá se, že jsi pouze přepracovaný. Proto ti shrnu to podstatné, co zde již bylo napsáno a co opět urguješ.
1. Ano existuje knížka s úplnými základy srozumitelně napsaná.Možná že ji seženeš i v antikvariátě a zove se "Počítač pro úplné začátečníky" od Pavla Roubala. Vydal Computer Press.
2. O internetových stránkách, které by se specializovaly na výuku nemám povědomí ale jak uvedena adresa výše index.php Je zde mnoho zajímavého pro začátečníky.
3. Vřele doporučuji návštěvu antikvariátu, kde bývá plno literatůry o počítačích a jak jsem vyrozuměl jsi poučený laik, jinak by tě nežádal o radu. Proto věřím, že vybereš dobře a to i případně starší časopisy, nebo skripta pro školu, ve kterých je problematika podávána pozvolna.
4. To plantání okolo ber jako úlitbu bohům. Odpovídají ti dobrovolníci a ZDARMA. Částečně se tě snaží rozptýlit a částečně sami sebe pobavit.
5. Pro tvé pobavení: Víš podle čeho se pozná krátkozraký gynekolog. Má vlhký nos. Znáš něco víc od věci?:-D:-D

NagyMarosi - asi jsem to blbě napsal, ale ty prosím tě vycházej z toho, že "každej jsme ňákej". A kdo jiný než ty, by jsi měl vědět, co je tvůj tchán zač. Tedy jaký je typ. Technický ??? Nebo jak to nazvat, "intelektuální" ??? A z toho vycházej. Bohužel na Netu seženeš prd, co se začátků týče, nejlepší je opravdu literatura. Ať už časopisy, /zmiňovaný Jak na počítač/ nebo knížky. A nebo si k němu sednout, obrnit se VELIKOU trpělivostí, a ukázat mu "vo co go". Je otázka, co pro jeho pochopení, bude nejlepší.
Už jsem to naznačil výše - pro mně bylo přínosem čtení a zkoušení, pro mého kamaráda, je to všechno "platprtný".
N.př. V PC plno fotek /jeho koníček/, naistalován ZPS 9 /ZonerPhoto Studio/, názorně předvedeno /vole vem si papír a tužku, a piš si to/, co a jak s tím dělat, ukázáno, potvrdil, že ví "vo co go", přišla jeho stará - manželka, a říká - to je dobře, že jsi mu to polopaticky vysvětlil, ale připrav se na to, že zítra /pokud to svede/, se bude ptát, co má dělat. A nebo v tom horším případě natankuj, a přijeď znova.
A budeš se divit, měla pravdu.
A když pak brečí, že mu PC padá, a ty tam jedeš, aby jsi se na to podíval, a zjistíš, že má z jedné fotky 200 (!) kopií, a neví co s tím, tak máš 2 možnosti. Poslat ho do krámu pro flašku, a mezi tím než přijde, tak to "vypucovat", a pak se vožrat, nebo sednout do auta a odjet.
Holt, každej jsme ňákej - a z toho vycházej.

Jo, já tě pochopil. Vím přesně jaký je můj tchán. Je schopen se naučit skoro cokoliv. Fakt jsem zíral co všechno v životě dokázal. Jsem si téměř jistý, že se to naučí z literatury nebo webu - pokud je nějaký takový. Názorné ukázky jsou sice nejlepší, jenže on bydlí cca 300 km od mě daleko. Já se tam na víkend chystám a on mě poprosil jestli bych mu nepůjčil nějakou literaturu - pokud mám. Já žádnou takovou nemám a proto jsem chtěl zjistit jestli má někdo takové zkušenosti z webu. Samozřejmě, že až za ním přijedu, tak mu na internetu ukážu knihy (nebo alespoň typ literatury), kterou stojí za to koupit. Osobně si myslím, že knihu ničím nenahradíš - tedy dobrou knihu. Ale kniha ve spojení s internetem je to nejlepší co může být. Toť můj názor. Chtěl jsem proto aby mohl "čerpat vědomosti" z internetu už teď.

Já začínala s časopisem počítač pro každého a pár radami(časák má pomalu každá veřejná knihova+ i jiné odbornější) a knížky taky.Ale nej pro mě bylo,když mi občas někdo něco ukázal a pak řekl a plavej a jak vidíte,taky choidím na poradnu na rady,asi lezu ve svém věku dál než na co mám,ale zkouším to a pak přijede synovec, se sslovy to abych ti to zas vymazal,mlátí se Ti tu věcí a pak zas a plave..

gambáči peru se s učením 50 let a jak vidím ani to nestčí a stačit nebude,jenže už jsem více než méně zmatená a hlava přece jen nemyslí jako kdysi a něčím se chápu docela těžko prokousává.Já se taku učím víc názorným předvedením než knížkama(některá vysvětlení jsou ,óc technická)mějte s námi paštěnými starci strpení a rad´te díkweny

zkoušel jsem na webu "jak na počítač" najít cokoli o předplatném.
i když nejsem na netu první pátek, docela jsem se zafuněl, než mě to přivedlo na http://www.cpress.cz/Predplatne/sr-1-sc-22/default. aspx
(je tam odkaz i do jejich knihkupectví, ale to je lepší prolistovat v obchodě jestli je to ono.)
některé ty knížky z řady "rychle a jednoduše" teď dávají k předplatnému na větší "computer", což je myslím většině jeho čtenářům k ničemu a spíš je to odradí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...