Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem PC sa sám od seba púšťa

Zdravím,

riešim problém, mám PC (Win XP Pro, cca 4 ročná inštalácia). Raz za čas sa mi stalo, že PC sa sám od seba spustil (najmä v noci). Večer som ho uspal (nie hibernoval), ráno PC bežal - tu podotýkam, že PC len uspávam stále, nevypínam ho prakticky nikdy, raz za čas pri inštalácií záplat ho reštartujem. Takto fungujem už nejakých 6 rokov. Stávalo sa to tak 1x do mesiaca - dvoch. Skúšal som to riešiť - v BIOSe je bootovanie po sieti vypnuté, skontroloval som OS antivírom a inými nástrojmi (výsledok kontrôl negatívny). Pozrel som logy (eventvwr) a nenašiel som nič podozrivé, resp. služby, ktoré bežali ako prvé po spustení som zakázal (nejaký update Google). Teraz, v poslednú dobu sa však spúšťa pravidelne skoro každý deň. Príklad: uspal som ho o 6 večer, o 10 večer som si všimol, že beží. Tak som ho znova uspal a ráno bežal opäť. Už ho radšej vypínam vypínačom na prepäťovej ochrane :-)
Potrebujem radu, kde by mohol byť problém ? Mám tri typy:
1. PSU - používam Corsair VX450 - je možné, že by bol zdroj zlý a dával do PC nejaké "neželané impulzy", ktoré by MoBo vyhodnotilo ako spustenie ? Tu ešte treba podotknúť, že jedna vetva káblov, na ktorú som pripájal HDD, je vadná. PC padalo do BSOD, a sekalo a mrzlo, HDD sa vypínal. Najskôr som myslel, že je zlý HDD, ale keď som ho napojil na iný kábel zdroja, tak funguje OK. Dá sa teda povedať, že ten zdroj už nie je 100%ný.
2. Základná doska - starší, ale kvalitný Biostar (čo sa týka osadenia účiastkami). Žiadny kondenzátor nie je napuchnutý ani vytečený, OS je stabilný aj pri záťaži, tak neviem :(
3. Samotná inštalácia OS (existuje nejaká možnosť to opraviť bež nutnosti reinštalácie?).

Ak sa niekto stretol s podobným problémom, prípadne má nápad, ako ho odstrániť, budem vďačný za každú radu.

Ďakujem

Předmět Autor Datum
řešení nemám. bios píšeš že jsi kontroloval. můžeš pro jistotu zakázat automatické aktualizace, pro…
lední brtník 31.08.2013 16:30
lední brtník
Hm, tie automatické aktualizácie ma tiež napadli, ale nerozumiem tomu, že ich mám nastavené stále ro…
witchhammer 31.08.2013 17:17
witchhammer
Ok, tak keď mi nikto nepomohol, nakoniec som problém vyriešil sám. Príčinou problému sa nakoniec uká…
witchhammer 17.10.2013 21:07
witchhammer
Ok, tak keď mi nikto nepomohol, nakoniec som problém vyriešil sám pochopitelně. ty u toho krámu sed…
lední brtník 17.10.2013 22:21
lední brtník
Prečo by to mal byť krám ? Len kvôli tomu, že na tom bežia XP ? Nebudem si kupovať nový PC len kvôli…
witchhammer 17.10.2013 22:38
witchhammer
"krám" je terminus technicus. právníci zase říkají "věc".
lední brtník 17.10.2013 23:33
lední brtník
Jen klid, termín "krám" používám taky a nespatřuji v něm nic hanlivého (zástupce za "HW"). Dle tvého…
mif 17.10.2013 23:39
mif
Že mi zhnila NICka som zistil až pár dní po tom, čo som položil dotaz a začala blbnúť konektivita. A… poslední
witchhammer 17.10.2013 23:56
witchhammer

řešení nemám. bios píšeš že jsi kontroloval.
můžeš pro jistotu zakázat automatické aktualizace, pro xp už stejně nic zajímavého není.

PC len uspávam stále, nevypínam ho prakticky nikdy

práce na takovém pc musí být dost pomalá, xp mají poměrně špatnou správu paměti. ledaže jsi masochista, pak je to ok.

Hm, tie automatické aktualizácie ma tiež napadli, ale nerozumiem tomu, že ich mám nastavené stále rovnako odkedy používam XP (tzn že sa vyhľadajú, notifikujú, ale stiahnu až aktualizujú až po tom, čo im to dovolím) a nikdy mi to nerobilo problémy.
Čo sa týka rýchlosti práce, tak žiadny strach :-). Normálne na ňom pracujem a nezaznamenal som žiadne spomalenie, ani keď som ešte na ňom hrával hry. Teraz, keď mám PC len na web a občasnú prácu s videom, už vôbec nie. A to mi beží 41 dní, viď uptime log v prílohe :-)
Teraz som si všimol, že som nestiahol augustove záplaty, tak hneď ho aj reštartujem... :-D

Ok, tak keď mi nikto nepomohol, nakoniec som problém vyriešil sám. Príčinou problému sa nakoniec ukázala byť integrovaná sieťová karta. Za niekoľko dní od položenia otázky sem do poradne začali bezdôvodné výpadky internetu. V sieťových nastaveniach bolo pripojenie aktívne, žiadne problémy... Po reštarte PC internet na pár minút nabehol, potom vypadol, neskôr nefungoval ani bezprostredne po reštarte. Po kúpe novej sieťovky do PCIe portu všetko OK - či už sieťové spojenie, a PC sa vôbec neprebúdza z hibernácie. Integrovanú sieťovku som zakázal v BIOSe.

Prečo by to mal byť krám ? Len kvôli tomu, že na tom bežia XP ? Nebudem si kupovať nový PC len kvôli tomu, aby som si tam nainštaloval zmrvené osmičky, keď máme doma dva laptopy s Win Vista a Win7. Na moju potrebu (surfovanie po internete a štúdium, ktoré je oveľa pohodlnejšie na veľkom monitore a s veľkou klávesnicou a myšou, než na relatívne malej obrazovke NTBku) mi aj 5 rokov starý PC bohato stačí. A tie symptómy zomierajucej LAN v podobe výpadkov internetovej konektivity sa začali objavovať až po tom, čo som sem zadal dotaz, ktorý ja osobne považujem za pomerne dosť obšírny a vyčerpávajúci (písať dlhé traktáty je zbytočné, aj tak by to nikto nečítal). Konečné riešenie som sem napísal len preto, lebo niekto môže mať v budúcnosti podobný problém a možno sa s ním dogoogli až sem a tak mu pomôžem. Nemám rád ľudí, ktorí zadajú problém, odstránia ho, ale už sa nepodelia s ostatnými s jeho riešením, rovnako ako ľudí, ktorí vedia len kritizovať a starať sa do niečoho, do čoho ich vôbec nič nie je. Dotaz bol jasný: pomoc so samovoľným spúšťaním PC z hibernácie. Na správu pamäte v XPčkách som sa nič nepýtal, ani na tvoj názor, či je môj PC krám alebo nie. To dokážem posúdiť len ja, a nie ty "z toho, čo som uznal za vhodné sem napísať".

Jen klid, termín "krám" používám taky a nespatřuji v něm nic hanlivého (zástupce za "HW"). Dle tvého popisu výše bych osobně soudil na noční výpadky dodávky elektřiny v souvztažnosti s nastavením BIOSu (AC Back Function - Full-On). To, že ti zhnila NICka, píšeš až teď. Tady vidíš, že bez indicií není relevantních odpovědí.

Že mi zhnila NICka som zistil až pár dní po tom, čo som položil dotaz a začala blbnúť konektivita. A že mi hnije, podľa symptómov prebúdzania sa z hibernácie, by ma v živote nenapadlo (koniec koncov, nenapadlo to nikoho ani tu ;-) ). Každopádne je to zaujímavé a osobne si myslím, že to niekomu môže v budúcnosti pomôcť, pretože s podobnou príčinou som sa v živote nestretol a ani vo sne ju netipoval. Problém som videl hlavne v PSU, prípadne v MoBo, konkrétne v napájacej sústave (kondenzátory), prípadne v BIOSe. Ono ten problém nakoniec aj na základnej doske bol, ale trošku inde... :-)
Len škoda, že som zabil 2 dni reinštaláciou a konfiguráciou OS a ďalšieho SW do podoby, v akej som zvyknutý PC používať :-/

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru