Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem PC se spouští ihned po připojení napájení, vzápětí se vypne zdroj

PC se začne spouštět okamžitě v momentě, kdy k němu připojím napětí. Asi 3 sekundy svítí diody a běží větráky, pak zdroj utne napájení a celé to zhasne. Když ho odpojím od sítě a připojím cca za 5 sekund znovu, stane se to samé. Zkoušel jsem to i jen s připojeným napájením desky (24pin ATX) a procesoru (12V 4pin ATX), nebo pouze desky. Vždy to stejné. Napadl mě zkrat u signálu od tlačítka power, ale děje se to i když komplet odpojím F_Panel. RAMky jsou nové, ale ani se starými se nic nezmění. Ani to nepípne, nic. Deska i s CPU a grafikou sloužila asi 4 roky v jiném počítači, vadná by být neměla. Je to tedy vada zdroje?

Deska: http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx ?pid=2470
CPU: AMD Athlon x64
GPU: ATi Radeon 1950GT
RAM: 2x2GB DDR2 800MHz (dříve 2x1GB DDR2 667MHz)

Předmět Autor Datum
- Vypada to spis na problem zakladni desky, nebo skratu v kablazi.. Zdroj se ti nemuze sam spustit,…
CoCoChanel 14.08.2013 10:31
CoCoChanel
No to samovolné spuštění mě právě vrtá hlavou. Když zapojím zdroj do sítě bez odběru tak neběží, s t…
vitexikora 14.08.2013 10:49
vitexikora
Tohle je záležitost POUZE mezi zdrojem a holou deskou, žádný CPU či paměť do toho nemohou zasahovat.…
Pytlík 14.08.2013 10:33
Pytlík
Tam není problém to, že to na chvilku naskočí, ale že to naskočí a pak už se nerozjede... CMOS reset…
vitexikora 14.08.2013 10:52
vitexikora
Počkej, trochu tomu nerozumím. Zatím jsem to chápal tak, že když přívodní šňůru strčíš do zdi (nebo…
Pytlík 14.08.2013 13:15
Pytlík
Nemas pravdu. Zdroju sa nikdy necukne ventliator ptz zdroj zapne len standby vetvu a nic ine. 12V sa…
MM.. 14.08.2013 14:37
MM..
Kdybych cuknutí ventilátorů nepozoroval na vlastní bulvy, tak o tom nepíšu. Že se zapne (nebo má zap…
Pytlík 14.08.2013 15:59
Pytlík
Na CMOS baterce jsem naměřil přesně 3.00V, předpokládám, že tedy vybitá není...
vitexikora 14.08.2013 17:33
vitexikora
Zdroju sa nikdy necukne ventliator ptz zdroj zapne len standby vetvu a nic ine. při vší úctě, tent…
jirka44 14.08.2013 17:00
jirka44
A meral si osciloskopom PS_ON signal ze to nerobi chipset & BIOS? Tak si ho zmeraj, az potom pis. Ma…
MM.. 14.08.2013 17:32
MM..
Neměřil jsem nic, nijak jsem nad tím nebádal. Z cca dvaceti počítačů, které jsem kdy poskládal mi to…
jirka44 14.08.2013 17:41
jirka44
Lebo tam je phoenix BIOS a v nom to "Stay Off" isty cas jeden cinan takto dementne naprogramoval.
MM.. 14.08.2013 17:44
MM..
Resp. ono to nebolo dementne ale bolo to tusim kvoli tomu aby BIOS nakonfiguroval Wake On LAN. Co je…
MM.. 14.08.2013 17:51
MM..
jj, Phoenix. Zase jsem si rozšířil duševní obzor;-)
jirka44 14.08.2013 17:54
jirka44
ok :) detailní popis problému: (sestava leží na zemi, zapojená do zásuvky) -zapnu spínač zezadu kra…
vitexikora 14.08.2013 17:30
vitexikora
Tak sa to zapne a dosk alebo BIOS to vypne. Preco to moze byt uz som pisal. Zacina sa cmos baterkou…
MM.. 14.08.2013 17:33
MM..
Ked nic nepomoze a ani clear CMOS ani iny zdroj tak bude nieco s doskou. Posahany BIOS alebo vadna d…
MM.. 14.08.2013 17:48
MM..
To moze byt uplne normalne spravanie. Mas aj nejaky problem? Jaky? Nejde to potom zapnut powerbutton…
MM.. 14.08.2013 14:33
MM..
Ano nejde. Po těch 3 sekundách co zdroj dodává napájení do sestavy ho dodávat přestane a už nezačne…
vitexikora 14.08.2013 17:21
vitexikora
Mnel jsem podobne potize, PC se rozbehlo hned po pripojeni na el. zasuvku. Zjistil jsem ze bylo vadn… poslední
JzH 23.07.2015 07:22
JzH

- Vypada to spis na problem zakladni desky, nebo skratu v kablazi.. Zdroj se ti nemuze sam spustit, musi byt spustem pres 24pin a to dela zakladni deska.
- Kdyz kompletne odpojis ten zdroj od PC a zapojis ho do proudu, spusti se ten zdroj samovolne? Jestli ne bude na problemu zkladni deska, doporucil bych ti spis, vse odpojit a zapojit jen Hardware dulezity k chodu, zadne DVD, vetraky, USB atd. a po novem zapojeni to zkusit znovu.(muze jit o spatny slotDIMM na RAM, vyzkousej jiny)

Tohle je záležitost POUZE mezi zdrojem a holou deskou, žádný CPU či paměť do toho nemohou zasahovat. Buď je vadný zdroj, to se mi ale nezdá, nebo deska posílá signál k zapnutí, který pomine. Zkus zapnout zdroj s odpojenou deskou (snad jenom ponechat např. disk jako minimální zátěž), jestli se na zdroji protočí ventilátory. Pokud ano, tak to pravděpodobně dělá zdroj a bude na tobě se rozhodnout, jestli ti to chvilkové naskočení vadí (osobně bych to nepovažoval za nebezpečné).
Pokud to dělá deska, tak bych zkusil Clear CMOS (jumperem na desce)

Počkej, trochu tomu nerozumím. Zatím jsem to chápal tak, že když přívodní šňůru strčíš do zdi (nebo zapneš vzadu na zdroji vypínač), tak se zdroj na cca 3 sec rozjede a potom se zachová jako každý slušný zdroj a vypne se. U zdrojů je běžné, že při přivedení napětí se mu cukne ventilátor - na kratičko se zapne a potom se uklidní (jak se mu ustálí vnitřní napětí). U tebe, jak tomu rozumím (a podle toho odpovídal), sebou ventilátor jenom necukne, ale zdroj se zapne na ty 3 sec. Potom, předpokládám (nebo předpokládal jsem), lze počítač normálně zapnout - ale o tomhle zapnutí se tady vlastně, jak si teď uvědomuji, ani nemluvilo, takže nevím.
Pokud se mýlím, tak mě oprav, nebo napiš co se děje ve stylu:
- Strčím zásuvku do zdi
- vyvalí se hustý dým :-)
- atd.

Nemas pravdu. Zdroju sa nikdy necukne ventliator ptz zdroj zapne len standby vetvu a nic ine. 12V sa zapina az ked po privedeni standby napatia na dosku sa naincializuje standby cast chipsetu, a na zaklade urcitych nastaveni (zalohovanych cmos baterkou) chipset aktivuje PS_ON, alebo neaktivuje. Po aktivovani PS_ON sa zapne zdroj vsetky napatia zacnu bezat vetraky atd a BIOS, a ten zas moze na zaklade nejakych nastaveni PS_ON vypnut po sekunde. To sa aj deje u dotazovatela.
Moze mat vybitu CMOS baterku, alebo to je normalne spravanie ked ma v BIOSe nastavene vypnut po privedeni napatia, a ak to vyvojar BIOSu riesil na tej doske takto.

P.S. moze byt aj vadny zdroj alebo doska, ak to robi aj uplne minimalna konfiguracia a doska vytiahnuta na stole, a ak nepomaha clear CMOS.
A este ked sa to vypne tak to treba nechat 5sekund napokoji, ci sa to zas znova nezapne. To by bol normalny powercycle aktivovany BIOSom a riadeny chipsetom, napr. kvoli tomu ze je nieco blbo nakonfigurovane co sa da rekonfigurovat len powercyclom, alebo zdochla cmos baterka, apod
P.S.2. powercycle moze robit BIOS aj ak je nejaky problem s RAM, alebo ziaden zastrceny RAM modul

Kdybych cuknutí ventilátorů nepozoroval na vlastní bulvy, tak o tom nepíšu. Že se zapne (nebo má zapnout) jen standby větev je sice pravda, ale při přechodových jevech při nabíhání zmiňované větve prostě může ke krátkodobému náběhu hlavních napětí dojít.

A meral si osciloskopom PS_ON signal ze to nerobi chipset & BIOS? Tak si ho zmeraj, az potom pis. Mam pocit ze ATX specifikacia nedovoluje ziadne prechodove javy na 12V, ale nemam cas teraz si pozerat spec.
(BTW. a dotazovatel pise o 3sekundach, a nie o cuknuti, takze diskusiu o cuknuti by som tu zbytocne moc nerozijal, 3s nabeh je jasny PS_ON z dosky, a nasledne vypnute BIOSom z nejakeho dovodu, alebo chipsetom samotnym (aj v nom dnes bezi FW). Stejne to je aj na tych tvojich PC - zapne sa to a nasledne to BIOS vypne, ptz mas v Setupe nastavene "Stay Off")

Resp. ono to nebolo dementne ale bolo to tusim kvoli tomu aby BIOS nakonfiguroval Wake On LAN. Co je velmi dolezita vec napr. vo firme ked je niekde 1500 PC a spravovane su dialkovo. Keby sa to vobec nezaplo (jak u cinskych polepencov) tak by napr. po vypadku elektriky musel admin obiehat 1500 PC a zapinat ich rucne apod. ptz po vypadku prudu neni hned aktivne WOL, resp. zavisi to od vela veci (napr. od chipsetu, LAN chipu, apod)

ok :)
detailní popis problému:

(sestava leží na zemi, zapojená do zásuvky)
-zapnu spínač zezadu krabice (zdroje)
-zdroj začne dodávat napětí do všech kabelů, měřil jsem to, 12V i 5V, vše správně
-všechny připojené komponenty začnou pochopitelně nabíhat (pokud je připojená jen deska, tak větrák CPU, příp GPU, pokud i disky, mechanika a LEDky, tak i ty)
-po třech sekundách blikání diod, vrčení mechaniky a točení větráků všechno najednou zhasne -> zdroj se vypnul. Deska ani nepípla (pokud má vůbec integ. speaker).
-konec srandy, tlačítko Power ani Reset nereagují, všechno je mrtvé. Po dobu 6 sekund ještě měřák ukazuje 0.1V, pak už nula -> v tu chvíli můžu opět cvaknout vypínačem a celé divadlo jede znovu....

Mnel jsem podobne potize, PC se rozbehlo hned po pripojeni na el. zasuvku. Zjistil jsem ze bylo vadne (stale sepnute) tlacitko reset na case. Odpojil jsem ho a zas to vse slape jak ma. Case uz je hooodne stara, proste unava materialu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru