Avatar uživatele
arygnoc

PEXESO – poznáte pôvod zohto názvu pre obľúbenú hru?

odpoveď je v diskusi.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, iceT, johana 56, ratava před 4346 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
iceT

Neznám,kouknu,najdu a vy už jste si odpověděl.To se dělá,toto?Ty,ty,ty! 🙂

Pexeso je karetní hra pro nejméně dva hráče zaměřená na paměť a soustředění. Její původní název je Memory, název PEXESO je český akronym vzniklý ze sousloví PEKELNĚ SE SOUSTŘEĎ.[1] Hraje se speciální sadou karet. Balíček se skládá ze sudého počtu, nejčastěji 64 karet, které tvoří dvojice. Cílem hry je nalézt co nejvíce dvojic.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ratava

Tak jen doplním, že:
Údajným autorem tohoto slova je malíř Miloš Nesvadba , který jedno z prvních českých pexes namaloval…

Více zde: http://www.pe­xesosberatel.cz/

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
quentos

ano, o původu názvu jsem slyšel… PEKelně SE SOustřeď :{)>
Doplňuji:
tak jsem si to ověřil v diskuzi… pamatuju si to dobře :{)>

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
arygnoc

V letech 1965–1972 byl (podle sdělení oddělení informatiky ČT) v průběhu Libereckých výstavních trhů vysílán televizní soutěžní pořad J. Dietla „Pekelně se soustřeď!“. Za tu celkem nedlouhou dobu jsme možná na tuto soutěž zapomněli, zato jsme přijali slovo pexeso (ač doposud v žádném našem výkladovém slovníku nezaznamenané), které bylo motivováno právě názvem tohoto pořadu – vzniklo z něj drobnou hláskovou obměnou jako zkratkové slovo. Původně šlo o vlastní název jednoho konkrétního výrobku (jednoho konkrétního výrobce), a to o název hry karetního typu. Na hracích kartách i ve znění pravidel hry se používal a používá pravopis jako u iniciálových zkratek (tj. PEXESO). S rozšířením této hry se začal název používat běžně i jako obecné označení druhu hry, nikoliv pouze určitého výrobku jednoho výrobce.

Princip původní hry (pexesa) a její název (slovotvorný model) byl využit ještě jednou – v r. 1992 vzniklo slovo sklepseso, jímž jeho tvůrci označili hru vloženou do nahrávky LP „Písničky divadla Sklep“. I tato hra má stejná pravidla jako pexeso. Na obrázcích jsou fotografie účinkujících a ostatních lidí spjatých s divadlem Sklep. Tato vtipná jazyková aktualizace poměrně výrazně podržuje v povědomí mluvčích souvislost s motivujícím názvem, z něhož vznikla záměnou první části.

před 4346 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek