Avatar uživatele
EDA

POČET OSOB V BYTĚ

Existuje zákon nebo vyhláška určující, kolik osob se počítá v bytě, aby úměrně tomu byly hrazeny i zálohy na společné prostory (výtah, osvětlení, voda)? Příkl. počítá se malé dítě v kočárku, osoba pracující přes týden mimo a doma jen o víkendech?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? panenka, 1popelka1, vlastina před 4994 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
standa

Zákon (372/2001 Sb.) řeší problematiku rozúčtování tepla a teplé užitkové vody.

Rozúčtování Vámi zmiňovaných SPOLEČNÝCH nákladů žádným ´zákonem´ upraveno není…, ale každý vlastník domu (obec, družstvo, SVJ, apod.) by si měl stanovit PRAVIDLA, podle kterých budou tyto náklady rozúčtovávány.

S těmito pravidly by měli být seznámeni jednotliví nájemci či vlastníci bytových jednotek PŘEDEM tak, aby byly eleminovány pozdější problémy.

V rámci daných podmínek (upravených stanovami ap.), pak mohou jednotliví nespokojení nájemci/vlastníci vyjadřovat svůj nesouhlas nebo svoje připomínky k těmto pravidlům s tím, že je nakonec, ale budou muset respektovat a nebo se v krajním případě domáhat nápravy prostřednictvím sou­du.

Ze své praxe (jsem členem malého SVJ s 11 byt.jednot­kami) mohu vřele doporučit nejjednodušší způsob: a to, že VEŠKERÉ*) společné náklady jsou rozúčtovávány vlastnickým podílem (případně podílem podlahové plochy bytu).

Ať již použijete jakýkoli rozpočítávací model (počty osob v bytě, počty byt.jednotek v domě, vlastnický podíl, počet dospělých osob v bytech, počet osob trvale bydlících v domě, počet osob bydlících v domě jen dočasně, počet bytů v přízemí a počet bytů v dalších patrech atd. atd.), tak bude vždy NESPRAVEDLIVÝ…, jde o to nalézt takový model, který bude na jedné straně jednoduchý a na straně druhé co nejméně nespravedlivý.

*) jedině spotřebu vody v bytech rozpočítáváme podle dílčích vodoměrů

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Gollumek.88

Momentálně hledáme byty a s tímto jsem se setkala jen párkrát – zákon to nevymezuje, vymezuje to smlouva, kterou podepisujete s majitelem bytu. Někteří určí zálohy pro jednoho člověka, a pro dva lidi. Někteří mají fixní zálohy, ale další osoby vyskytující se s v bytě jsou zase „ošetřeni“ v nějakém dalším článku podepsané smlouvy.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Bydlení a zahrada