Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Padání hlavního jističe

Někdo už tu vysvětloval, že to je díky kvalitnímu vedení, ale jestli to platí i v tomhle případě:
Rodiče bydlí na samotě, takže jim měřící zařízení a jistič 32A šoupli cca 300 m daleko k trafostanici. Vedení je nové a řádně dimenzované v zemi. Domácnost je v hliníku s pojistkovou skříňkou na klasické pojistky, dílna už má jističe a celé na původním sloupu jistí 25A jistič u domu.
Přesto i prsknutí žárovky shazuje ten hlavní jistič 32A. Teď měli zkrat na motoru v dílně a vybavily oba - 25A i 32A. Je docela otrava chodit to do vsi nahazovat, dá se to nějak řešit?

Předmět Autor Datum
Vyměnít ten 32 A jistič.Asi je špatnej.
iconek 19.05.2012 09:21
iconek
Jistič je dobrý, ýměna nicc neřeší. Špatná je selektivita.
náhodný čtenář 21.05.2012 00:43
náhodný čtenář
Dá se zjistit, jaké jsou charakteristiky jistících prvků?
ms 19.05.2012 11:31
ms
Praktikové tvrdí a já se k nim připojuji, že řešit selektivitu jištění v proudech do 100A je velmi p…
mirektatra 19.05.2012 19:20
mirektatra
Jistou možností by možná byly "prodlužovací" tlumivky pro řešení přepěťových ochran: např. Mohly by…
ms 19.05.2012 22:47
ms
tak určité řešení by bylo dát tu 32A v ("motorovém") Dčku a doma mít ty 25A v Bčku nebo máte-li doma…
touchwood 19.05.2012 20:33
touchwood
Mám dojem, že "D" je pro použití v elektroinstalacích domů vyloženě zakázáno a hlavní jistič musí bý…
Moas 19.05.2012 21:01
Moas
na hlavní lze dát C, ale musí se o to žádat a jen neradi to povolojí, byť je to docela fuk
Uroboros 19.05.2012 21:10
Uroboros
Nepasuju se na odborníka, ale i tady se píše, že každá distribuční společnost si to řeší "po svém:"…
touchwood 19.05.2012 21:58
touchwood
Co si nemyslíme my je pro nás zajímavé, ale pro energetické společnosti vcelku irelevantní. :-) Jak…
Moas 20.05.2012 11:38
Moas
Už jsem to psal nahoře, ale tedy znovu: 1- Jestliže i "prsknutí žárovky" a "zkrat na motoru vybavil…
mirektatra 19.05.2012 23:53
mirektatra
Plně souhlasím. Zkratová spoušť je stejně rychlá u jističe 32A jako u jitiče 25A nebo jističe 10A. C…
náhodný čtenář 21.05.2012 00:51
náhodný čtenář
Teda abych řekl pravdu, tak tohle Z důvodu blízkosti trafa jsou zde zkratové proudy tak rychlé, že…
lk1 21.05.2012 10:33
lk1
Ehm, všiml jste si někdy při vypínání světla, kde je třeba klasická tepelná koule (žárovka), že se t…
ms 21.05.2012 11:53
ms
Děkuji za odpovědi, jističe jsou B a jedná se o problémy při zkratu, jak píše Mirektatra. V běžné do…
kejki 20.05.2012 19:37
kejki
Možné řešení: Na každou fázi na vstup do hlavního domovního rozvaděče připojte /vřadit mezi hlavní v…
mirektatra 20.05.2012 22:40
mirektatra
Děkuji
kejki 21.05.2012 00:01
kejki
V tomto případě asi myslíte oddělovací impedanci, co se používá mezi II. a III. stupněm ochrany prot…
náhodný čtenář 21.05.2012 00:53
náhodný čtenář
Dobrý den mě ještě napadlo nevim jestli to nebude kravina ale dříve existovali takové jističe které…
watta97 21.05.2012 15:09
watta97
A o cem se tady jiz nekolik dni bavime, Mlho?:-) Akorat se tomu rika vypinaci charakteristika a uz s…
bahno 21.05.2012 15:44
bahno
Také mám dojem, že to nepomůže, viz výše. Jen tak mimochodem, pojistky se chovají poněkud jinak a ob…
ms 20.05.2012 22:59
ms
Pojistkový odpojovač a válcové pojistky může obsluhovat i lajk. Otázka je spíše v tom, jestli může z…
náhodný čtenář 21.05.2012 00:56
náhodný čtenář
... ale notáák, klucíí, čtu, na co odpovídám, néé?:-/Elektroměr dali energetici při rekonstrukci sít…
mirektatra 21.05.2012 06:13
mirektatra
Ale no tak, ke vší smůle tu vpadl jeden z idiotů ze Živě a tapetoval. Viz: http://kutilska.poradna.n…
ms 21.05.2012 11:40
ms
Já jsem taky ze Živě, to má asi 120tis. registrovaných uživatelů, plus tapetáře s Poradny 8-)
kejki 22.05.2012 00:23
kejki
A z toho je 20 tisíc nicků skutečného odborníka, který má "na svědomí" jednu "úředně" ověřenou oběť.… poslední
ms 22.05.2012 14:44
ms

Praktikové tvrdí a já se k nim připojuji, že řešit selektivitu jištění v proudech do 100A je velmi problematické a závislé na okamžitém stavu sítě - tedy těžko předvídatelné a vypočítatelné. Že to nemá nic společného s proudovou hodnotou jističe a jeho momentálním zatížením v provozu, je nasnadě. Zkratový proud v případě, který uvádíte, tedy jistič i přívod ke spotřebičům jsou těsně u trafa (cca 300m), je tak veliký a jeho nárůst tak strmý, že je opravdu otázkou náhody, který jistič vybaví jako první, případně zapůsobí i několik jističů v řadě. Doporučuji vybrat jako jistič před elektroměrem, jistič s velikou zkratovou odolností (Ik) a odzkoušet to. V praxi by to řešila lépe kombinace pojistka/jistič/pojistka, ale u elektroměru být pojistky nesmějí již mnoho let (to jsem bylo ještě dítě, když to zrušili :-().

Nepasuju se na odborníka, ale i tady se píše, že každá distribuční společnost si to řeší "po svém:" http://elektrika.cz/data/clanky/hlavni-jistic-pred -elektromerem

A nemyslím si, že by s tím měli mít zásadní problém (už kvůli vzdálenosti - to bych se odvážil tvrdit, že si ulehčili práci), pokud jističe lítají oba, pak je jasně vidět, že ten první u hodin v dědině je buď vyhřátý, nebo citlivější, než ten u baráku, což je obecně špatně.

Už jsem to psal nahoře, ale tedy znovu:
1- Jestliže i "prsknutí žárovky" a "zkrat na motoru vybavil oba jističe", potom se jedná o zkratové proudy, které nemají nic společného s proudovým zatížením jističe spotřebou, tedy ani s "vyhřátím", proudovou zatěžovací charakteristikou a podobně. Vypíná zkratová spoušť jističe, ne bimetalová, přetěžovací!
Charakteristika B,C,D upravuje průběh proudu při přetížení, tedy dobu, po kterou nevypadne při zvýšeném jmenovitém proudu. Popsat to lze takto: Jistič má hodnotu 16A, kterou udrží trvale. Proud 17A vydrží při charakteristice "B" řekněme 1 hodinu, při charakteristice "C" 1,5 hodiny, při "D" 2 hodiny. Za uvedenou dobu se ohřeje přetížený obvod, ale také bimetal v jističi, který jistič vypne.
2 - Vybavení při zkratu: Takové vybavení musí být okamžité a měří se v milisekundách, proto k němu slouží zabudovaný elektromagnet. Ten "vybaví", tedy vypne, jistič při zkratu, kdy skokově roste proud v obvodu, aniž by se obvod stejně rychle celý ohříval, roste však "dotykové napětí" v místě zkratu a je zde nebezpečí úrazu elektřinou. Elektromagnetická spoušť má v jističi za úkol, v co nejkratší době rozeznat tuto poruchu a obvod vypnout dřív, než napětí nebezpečně vzroste.
Z důvodu blízkosti trafa jsou zde zkratové proudy tak rychlé, že než stačí vybavit jistič nejbližší k místu poruchy, zaznamená poruchu i jistič následující, případně i další. [b]Ano, je to průvodním jevem "kvalitního vedení", s velmi malým zdánlivým odporem. Jedním z řešení může být to, co navrhoval kolega, tedy "zhoršit" (upravit) zdánlivý odpor obvodů, vložením tlumivky, které se používají u přepěťových ochran, na vstupu do hlavního rozvaděče v budově.
:-x No dyk vim, zas už je to vobšírný, jak šíré rodné lány, ale já to líp neumím říct :-[ .

Plně souhlasím. Zkratová spoušť je stejně rychlá u jističe 32A jako u jitiče 25A nebo jističe 10A. Charakteristika jističe opravdu neřeší zkratové proudy, ale přetížení (nadproudy). Doporučuji místo 32 A jističe dát pojistky. Někdy je to řešení, protože než se "drátek v pojistce přetaví" trvá to déle, než je reakční doba zkratové zpouště jističe. Tlumivka asi nebude to nejlepší řešení. Rozhodí to cos. fí a způsobí to větší ztráty ve vedení. Tím to může zvýšit jalový proud natolik, že pak budou problémy s jištěním ještě větší. Tlumivku bych možná vynechal, když už, tak jen nějaké to mH. Tohle řešení jsem ještě nezkoušel, tak nemohu posoudit.

Teda abych řekl pravdu, tak tohle

Z důvodu blízkosti trafa jsou zde zkratové proudy tak rychlé, že než stačí vybavit jistič nejbližší k místu poruchy, zaznamená poruchu i jistič následující, případně i další. [b]Ano, je to průvodním jevem "kvalitního vedení", s velmi malým zdánlivým odporem.

moc nechápu, měl jsem vždy pocit, že obvodem, každou jeho částí, teče proud stejný, takže oběma jističema poteče vždycky proud stejný.
I když bude posunutý tlumivkou (pokud je to jenom tlumivka v sérii), tak pořád oběma jističema poteče proud stejný.
Všechny jističe v sérii přece musí zaznamenat stejný (stejně rychlý) nárůst proudu, nebo snad né?
Takže jak chceš tlumivkou zařídit, aby jedním jističem (tím u domu) šel proud rychle a druhým (tím ve vesnici) trošku pomaleji?
To mi někdo vysvětlete prosím.

Ehm, všiml jste si někdy při vypínání světla, kde je třeba klasická tepelná koule (žárovka), že se tam "modře blýskne"? Zde se jedná o mezní a přechodové jevy! A vůbec nejde o nějakou "rychlost" proudu, jak píšete, toto má impulsní charakter a jsou tam tím pádem jiné zákonitosti.
Ty tlumivky jsou v řádu mikrohenry, tj. s naprosto nulovým vlivem na účiník! Nahrazují impedanci příslušné délky vedení, on má totiž každý kus drátu svého Ohma, Henryho a Farada...

Děkuji za odpovědi, jističe jsou B a jedná se o problémy při zkratu, jak píše Mirektatra. V běžné domácnosti by to asi nebylo tak často, ale tohle je "farma", čili různých nehod se vyvrbí za rok povícero.
Ušetří to peníze za výměnu jističe s jinou charakteristikou, nebo i kus za kus.

Možné řešení:
Na každou fázi na vstup do hlavního domovního rozvaděče připojte /vřadit mezi hlavní vypínač a přívodní klemy do jističů/ jednu tlumivku na každou fázi (tedy celkem 3 ks). Zkratové proudy se tím zpomalí směrem k hlavnímu jističi před elektroměrem, který je značně vzdálen, tedy provozně špatně přístupný. Při zkratu vybaví jističe, které předcházejí tomuto jističi a které jsou v domě. Šíření proudové špičky směrem k hlavnímu jističi u elektroměru, tlumivky zpomalí tak, že jistič vybaví až o několik milisec. později, pokud by zkrat byl příliš dlouhý a s menším proudem (Ik) - např.el. oblouk, tato ochrana bude nadále funkční, jen "odložená". Zařízení bude složené z homologovaných součástek s výhodou oprav a bez problémů při revizích el.zařízení. Zároveň tím vytvoříte podmínky pro instalaci přepěťových ochran, které mohou být prospěšné Vašim spotřebičům, proti napěťovým špičkám, které vznikají při spínání na VN...

Dobrý den mě ještě napadlo nevim jestli to nebude kravina ale dříve existovali takové jističe které na sobě měli takovou jakoby značku "šneka" a řikalo se jim myslim spomalené jističe nebo něják tak takže snesli vysoký proud například při rozběhu motoru nevim jestli to není blbost ale myslim si že by to mohlo jit :-)

Také mám dojem, že to nepomůže, viz výše.
Jen tak mimochodem, pojistky se chovají poněkud jinak a obzvláště ty pro velké proudy (nožové) mají zajímavou vlastnost v podobě "utlumení" strmosti průběhu zkratového proudu - proto by byly lepší místo toho 32A jističe, leč není možná "obsluha" laikem.
Další zajímavostí je vypínací schopnost, tato pojistka má 37,5× vyšší vypínací schopnost než běžný jistič pro jištění nn rozvodů...

... ale notáák, klucíí, čtu, na co odpovídám, néé?:-/Elektroměr dali energetici při rekonstrukci sítě asi 300m od baráku, k trafostanici... proto je hlavně nepohodlná jeho obsluha, ale nedá se s tím nic dělat, protože umístění měření určí příslušný REP, zpravidla do veřejně přístupného místa, tedy před oplocení soukromého pozemku.
1 - pojistky, jako hlavní jistící prvek před el.měrem, zakázal REP už v dobách MÉHO ranného dětství, jež je pradávno v nenávratnu a ačkoliv použití jistící char. pojistka/jistič by bylo nejjednodušším řešením, je tímto nemožné.
2 - tlumivkou samozřejmě rozumím "oddělovací impedanci" pro přepěťové ochrany, ale to je jen otázkou názvosloví a vyplývá to z textu, který má především vysvětlit funkci obvodu. Že je ve velikosti mH, je zřejmé jak z požadavku na funkci, tak z účelu, pro který je vyrobena a homologována, tedy úprava impedance obvodů, při provádění přepěťových ochran (jak ostatně bylo uvedeno).

Tak čtěte, čtěte přátelé, kamarádi :puff:

P.S.: Mě se to řešení docela zamlouvá (poprvé zde uvedl "ms" -je to zkrátka hlavička), prodlouží se čas mezi elektroměrem a ostatními jističi zcela homologovaným zařízením, ale nemám s tímto použitím sebemenší praktickou zkušenost. Věřím však, že už to někdo zkoušel...:?:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru