Avatar uživatele
Smackdown

Palmový olej je tichý zabiják. Proč ho vláda povoluje?

Nebo vláda dostáva díky tomuhle dotace, že to sem pustí?
https://www.y­outube.com/wat­ch?v=W_9FXLdnHys

Zajímavá 0 před 2391 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Tichý zabiják? To je poněkud přehnané. To bychom takto museli označit i sádlo a máslo. Vydrží vyšší teploty, aniž by ztrácel nutriční hodnoty, a je velmi vhodný pro smažení.
Palmový olej obsahuje velké množství vitamínu E, přírodních karotenů a nasycených mastných kyselin, které jsou podle některých autorů spojovány se vznikem aterosklerózy. Množství těchto kyselin je dokonce vyšší než ve vepřovém sádle.
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Palmov%C3%BD_o­lej

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Co by měla zakazovat? To je neviditelná ruka trhu. Ve všem jde v první řadě o peníze, teprve potom se přemýšlí o zdraví, ekologii a dalších věcech. Palmový olej je zkrátka levný.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
RyuzakiKate

Přesně, jak říká Drap. Palmový olej má hlavně dobré vlastnosti pro zpracování a je levný. Ale co stojí za tím, už odběratele většinou nezajímá. Vypalují se domovy tropické zvěři, okolní obyvatelstvo to musí pořád dýchat a na plantáži potom už nic jiného neporoste, protože palma drancuje půdu a je vysoce náročná na vodu. Kromě toho, jak uvádí Kepler, zvyšuje hladinu cholesterolu a riziko kornatění tepen. To sice každý živočišný tuk, ale vzhledem k tomu, že je ten palmáč opravdu ve všech komerčně dostupných produktech, které do sebe denně souká běžný konzument nehledící na složení, tak by to opravdu tichý zabiják byl. Ovšem alkohol a cigarety se taky asi nezakážou.
Za obchodem s banány je taky zajímavé pozadí a stejně se k nám dováží. Rovněž kakao, káva, čaj. Zde je řešením Fair Trade.
Jsem živoucím důkazem, že to jde i bez palmáče :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Arne1

Vláda má jiné starosti…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dr.luha

Protože není žádoucí prodlužovat věk dožití. Optimální situace nastane, když se věk odchodu do důchodu bude překrývat s věkem dožití.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Není to jen palmový olej, jsou to obecně potraviny s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin. Na úrovni EU se chystá regulace která bude omezovat jejich maximální množství v potravinách, to by ve finále mohlo omezit i nadmíru užívaný palmový tuk který právě obsahem nasycených tuků vyniká nad svými dražšími alternativami. Nejlepší odpověď plnou zajímavých informací kterou jsem zatím na téma nasycených tuků zaregistroval je zde https://www.pri­rodovedci.cz/zep­tejte-se-prirodovedcu/1197 (ostatně pro další jistě stačí jen použít google a wikipedia si k tomu také řekne svoje 🙂 pokud se jí zeptáš)

Tím zabijákem je ve finále cholesterol, palmový tuk/resp nasycené mastné kyseliny nepříznivě ovlivňují jeho osud v našem těle …

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… no a příští tvoje otázka bude: proč je máslo tak drahý …

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
bububabu

Nezdravost oleje vznikla hlavně proto aby lidé tento olej nekupovali potom by se nemuselo tolik kácet deštných pralesů, které jsou nesmírně důležité pro určité živočichy k přežití, pro vysazování dalších a dalších palmových hájí aby pokryli poptávku. Já s tím souhlasím a proto ho nekupuji.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Vláda/y jsou na některé věci malí páni… :_), řeší se až na lidu naléhání ;)
Všechny nezdravé oleje jsou především vytrvalými konzervanty. Zboží vydrží měsíce i roky (rybičky) v regálech obchodů. Je to byznys. K potažení cukrovinek čokoládou při použití palmového tuku stačí poloviční množství, je levný. Takový pamlsek (kaštany, banány v čoko aspol.) nemá popraskanou čokoládovou vrstvičku. Cpalo se to všude i do koblih. Modním hitem byl kokosový tuk (je to stejné neřádstvo), ten je prima jen do kosmetických výrobků.
Problém u olejů je ve složení mastných kyselin (SAFA, MUFA, PUFA).
Z tabulek zjistíte, že v mnoha olejích jsou jen omega 6 a 9 m.kys. Bez přítomnosti omega 3 ničí cévy, ve kterých se pak usazuje cholesterol.
Máte pravdu, je to zabiják…
Jediné 2 oleje ne a ten slunečnicový sice nějaké O3 obsahuje, ale v nedostatečném množství.
Zlaté máslo a sádlo (v rozumné míře)
Když to v rychlosti shrneme, díky boji o záchranu opiček, ekologické katastrofě se uchrání i lidské zdraví. Někteří výrobci přestali palmový olej/tuk používat i bez nařizování vládou :):
https://emco.cz/zdra­vi-a-vyziva/palmovy-olej-ucinky-vase-zdravi/
Doufejme, že budou přibývat. Dotlačit je k tomu může i spotřebitel svým nezájmem o takové výrobky v obchodech.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek