Předmět Autor Datum
muj nazor: palubka se da broust, natirat, brousit, lakovat,.... , vypada lepe, je to dobre opravitel…
ms-fiala 31.05.2013 11:27
ms-fiala
Děkuji za radu
MarekOlomouc 31.05.2013 12:29
MarekOlomouc
Smrková podlaha bude strašně měkká, velmi rychle bude doškrabaná a ani lak to nezachrání. Buk/dub (č…
Prasak 31.05.2013 12:33
Prasak
nebude drazsi, nesmis pocitat pouze se vstupni investici, poskrabanou plovoucku za 5 let vymeni a pr…
ms-fiala 31.05.2013 13:14
ms-fiala
jako priklad odolnosti a trvanlivoti muzes vzit treba telocvicny
ms-fiala 31.05.2013 13:16
ms-fiala
Ještě takový dotaz.. pokud bych šel do dřeva, jak často se musí podlaha přelakovávat?
MarekOlomouc 31.05.2013 15:26
MarekOlomouc
to zalezi na tom, cim je lakovana a cemu ten lak bude celit, pokud po nem budes behat s botama od ma…
ms-fiala 31.05.2013 19:02
ms-fiala
Díky
MarekOlomouc 03.06.2013 09:57
MarekOlomouc
Doporučuji navštívit podlahové studio a nechat si položit vedle sebe laminátovou podlahu, dřevo lako…
sHpy00n 01.06.2013 08:39
sHpy00n
Díky za radu, nakonec to asi tak udělám. Akorát jsme tam chtěl jít alespoň s nějakou představou. Zat…
MarekOlomouc 03.06.2013 09:57
MarekOlomouc
Pokud není palubková podlaha položená na dokonale suchém podkladu, je lepší ji nechat přírodní, nela…
náhodný 03.06.2013 10:42
náhodný
dobrý den, také jsme se před několika lety podobně rozmýšleli, od plovoucí podlahy jsme ustoupili, k… poslední
hlinik 05.06.2013 21:12
hlinik

nebude drazsi, nesmis pocitat pouze se vstupni investici, poskrabanou plovoucku za 5 let vymeni a pri treti vymene ses na cene tvrdeho dreva, navic podlaha se nedela ze smrku, ale borovice a dnesni laky jsou hone odolne, ale jak rikam, je to ciste muj nazor

Doporučuji navštívit podlahové studio a nechat si položit vedle sebe laminátovou podlahu, dřevo lakované a dřevo olejované. Pak si vždy na dvě současně položit holou dlaň, vnímat rozdílné pocity a vybrat podlahu s nejpříjemnějším pocitem. Budete po podlaze běhat dlouho a vaše tělo, resp. nohy nejpříjemnější pocit ocení.
Laminátová plovoučka je pocitově nejstudenější. Má výhodu nízké ceny, téměř bezúdržbová ale krátká životnost.
Lakované dřevo je pocivě o poznání teplejší. Cenově dražší, vysoká životnost a občasná údržba laku.
Olejované dřevo pro mně pocitově jasná jednička. Na dotek okamžitě působí nejpříjemnějším dojmem. Cenově cca stejně s lakovaným dřevem, opět vysoká životnost, častější údržba a ošetřování.
Záměrně píšu jen dřevo, protože krom palubky je ve hře dřevěná plovoucí podlaha - třívrstvé lamely s nášlapnou vrstvou 3,5 mm tvrdé dýhy HARO, nebo 3,9 mm MAGNUM. Ale to je jiná cenová kategorie.

Pokud není palubková podlaha položená na dokonale suchém podkladu, je lepší ji nechat přírodní, nelakovat. Například podlahové palubky 25-30 mm silné (zvláště položené na nepodsklepeném podkladu, ze kterého přirozené vlhkost stoupá i do palubek a z nich se normálně odpařuje) v sobě po několik let drží přirozenou vlhkost a nalakováním se v ní zavře. Stejně tak jako když se na čerstvě položené palubky položí PVC. Pod ním se srazí vlhkost a to je živná půda pro různé mikroorganismy, houby a plísně, které palubky mohou rychle ničit nebo může začít být cítit hniloba.

Například když si na palubkovou podlahu položíte pod kamna plech, na kterém stojí kamna, uhlák a popelník při vybírání kamen, a po roce, po dvou náhodou dáte kamna pryč a plech sundáte, zjistíte, že je pod ním dřevo zčernalé nebo zmodralé.

Palubky nedávat přímo od zdi ke zdi a netěsnit okrajovou lištou. Dobrá je lišta s větracími mezerami, aby podlaha mohla u okrajů stěny dýchat. Pak je všechno OK, palubková smrková podlaha je příjemná na chůzi, zajímavě vzhledná, snadno se vysává vysavačem, případně (a pouze v nejnutnějším případě) se dá setřít vlhkým hadrem.
Dřív bylo běžné, že se doma (a samozřejme i v obchodech a hospodě) lidé nezouvali a chodili v botech a prkená nebo paluková podlaha se běžně drhla rejžákem (hrubým kartáčem z rýžové slámy) vodou a dalšími přípravky. Také se napouštěla voskem (bezbarvým, bílým nebo i červeným tak zvaným hydrovoskem) a leštila. Taneční parket musel klouuuuuzat. A palubky a prkna vydržela dlouho i když se v některých místech prošlapala.

Palubky se dají natřít i speciálním tvrdým lakem, jsou vzhledné, lesklé, snadno se uklízejí, ale chůzí i přirozeným pružením dřeva lak popraská a do trhlinek se dostává nečistota nebo se lak může odlupovat. Přírodní palubky jsou hezké, přírodní i když pro batolata hrozí nebezpečí zadření třísky z míst, která jsou odřená nohama židlí nebo špatným ohoblováním.

dobrý den,
také jsme se před několika lety podobně rozmýšleli, od plovoucí podlahy jsme ustoupili, když jsme u známých slyšeli, jaký randál nadělá např. pád kávové lžičky. Nakonec na doporučení jsme si pořídili zátěžové lino, které má vzor plovoučky, nebo palubek a naprostá spokojenost, bezvadná údržba, na první pohled nikdo nepozná, že to je lino. Příjemný nášlap a na pomak teplé. Doporučuji.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru