Avatar uživatele
JájsemRaibek

Pamatujete na sortiment v obchodech v 70. a 80. létech 20. století?

Dnes při retro akci v jednom nejmenovaném obchodě jsem mimo jiné koupil Burizony, Kávěnky a také konzervu pro kočky. Při této příležitosti mě napadlo, že nepamatuji, že by v obchodech prodávali konzervy a granule pro psy a kočky.
Otázka tedy zní: Prodávaly se konzervy a granule pro pejsky a kočičky tak jako dnes? Existoval nějaký zverimex, kde se toto zboží prodávalo?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Drap, da ny před 2400 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

V 80 tých prodávaly. Sice ne v takové míře, ale na trhu byly. Neprodávaly se ovšem granule a konzervy pro zvířata společně s potravinami, jak tomu je dnes v supermarketech.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

V 70– tých myslím ani ne, pro zvířata se kupovaly hodně dršťky (3,– Kč/1 kg, přímo na jatkách, to si ještě pamatuju), případně výsekové maso. V 80– tých už ano, ale poměrně v omezeném sortimentu a pouze ve zverimexu. Ten, v té době, už existoval.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
da ny

V některých okresních městech byl Zverimex, v KV jsem tam chodívala okukovat mazlíčky a rybičky v 60. a 70.. letech ;).
Psí konzervy v Praze nejedli jen ožungrové (viz. Kepler), ale také studenti (i v Plzni 😁, vzpomínal jeden z lékařů, ročník 1951). Byly již tehdy údahně chutné a kvalitní (stejně, jako dnes jsou kvalitnější, než mnohé konzervy určené pro lidi).
Na granule si nevzpomínám, neumím odhadnout, kdy u nás začala jejich éra…
Měli jsme doma jen opeřence, želvu, křečky a rybičky .:).

Také jsem dnes koupila Burizony, Arizonky a Kávenky. Slepičí polévku (Gulášovou večer neměli), Bonpari, taťkovi arašídové křupky (tehdy však byly bez palmového tuku…)

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Konzervy i granule určitě byly běžně k mání i v kdejaké vesnické sámošce. Jen měly svůj oddělený koutek. To si pamatuju přesně, páč jsem nikdy z toho sortimentu dom nedonesl na oběd pro rodinu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
bububabu

Pamatuji si jídlo těch let, ale hlavně jejich výtečnou chut. Jídlo se opravdu pro zvířátka neprodávalo tak jako dnes, krmili se normální lidskou stravou a nic jim nechybělo.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
rasik

Vzpomínám si, že jsem v roce 197 či 1973 chtěla v železářství koupit „psí konzervu“. Prodavač mi odvětil: „Máme jen konzervy pro psy!“ – šprýmař!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

da ny: máš pravdu, jen jsem ty studenty nechtěl zmiňovat, páč jsem byl v té době v Praze taky studentem. Abych se neprezentoval jako študý chudent. Ale na jedlé jídlo v menze za 2,60 a na pivo za 2,– ve IV. cenové bylo vždycky.

před 2400 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Jiří Bohumil: na granule si nepamatuju kdy začaly, ale v 70. letech konzervy určitě byly. Kupovali si je ožungrové i v Praze. Prý až na nějakou tu kostičku to šlo. 🙂

před 2400 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
led

Kepler, krásny výraz „ožungrové“, zjavne ide o „kontajneristov“, ale môžte mi ho viac priblížiť? Ďakujem

před 2400 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

Ožungr je (jestli se nemýlím) spojen s pitím alkoholu. Kontejnery ani lidi, kteří by vybírali popelnice, si nepamatuji… (Myslím, že to lidé nepotřebovali.)

před 2399 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek