Avatar uživatele
bolak

Pamatujete si z dob komunismu nějaký filmy, ze kterých soudruzi vystřihávali určité části, protože bylo pro nás dobré…

…abychom je neviděli?

Zajímaly by mě názvy filmů a obsah oněch škodlivých scén.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, redy před 3948 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Na film si nevzpomínám, ale na seriál Byl jednou jeden dům. Sledovala jsem původní, který byl vysílaný v r. 1974. Když jsem viděla jeho reprízu až po r.1989, diskutovaly jsem tehdy se známou, že závěr seriálu se liší. Od té doby uplynulo hodně vody, detalily jsem už zapomněla, ale připomněla si je na netu.

5. díl – Barikáda ve vedlejší ulici – Přetočený poslední díl seriálu, doplněný o bojové revoluční scény (a s novými herci: Bohumil Švarc, Josef Čáp, Dana Syslová, Viktor Preiss, František Hanus, Vlastimil Hašek, Otto Lackovič a Jan Přeučil) a bez předčasně zemřelého Jana Libíčka. Po roce 1989 však tato verze odvysílána nebyla.

Na fotografických materiálech uložených v archivu České televize se dochovaly scény, které nebyly buď vůbec natočeny, nebo byly při finálním sestřihu vystřiženy. Vystupují v nich herci, kteří se jinak v seriálu neobjevili: Dana Syslová a Josef Čáp (pracovní tábor v Německu), Bohumil Švarc (vojenská nemocnice), Viktor Preiss a Vlastimil Hašek (v kuchyni Anděly Hrachové). Osudy jednotlivých postav se v seriálu měly více rozvinout. Např. pilot Přemek Tvaroh (Václav Postránecký) se objevuje ve vojenské nemocnici, promítač Adolf Svárovský (Petr Čepek) se ocitá v koncentračním táboře, Pipina Ulčová (Eva Hudečková) je vyfotografovaná v pracovním táboře v Německu. (Bart)

Zmíněné vynechané scény mají zvláštní osud – původně se dotočily dodatečně, protože poslední díl s názvem „Obvaziště Boccacio“ se vedení televize zdál málo revoluční. Při druhé repríze seriálu byl tento díl odvysílán s novými scénami a byl přejmenován na „Barikáda ve vedlejší ulici“, ale při další, už porevoluční repríze, se opět použila původní epizoda.
když si Otčenášek s Daňkem historické téma vybrali schválně kvůli jeho relativní politické nekonfliktnosti, cenzoři přesto nějaké mouchy našli. Poslední, pátý díl se jim zdál málo revoluční a bez dostatečného důrazu na zásluhy Rudé armády. Závěrečné scény na barikádách se proto musely přetočit.

http://www.csfd­.cz/film/70074-byl-jednou-jeden-dum/zajimavosti/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Mc Merkurion

chalupáři,když zdrhnul Matuška,vynechala se písnička,jen instrumentálka

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek