Avatar uživatele
Eglantine

Pamatujete si, co jste si vytáhli u maturity?

A měli jste z tohoto výběru radost, či nikoliv? Zajímá mě hlavně čeština, ale klidně pište i další předměty.

_______

Díky všem za odpovědi :)
U mě to v češtině to byl Máj. Děj a autorův život – to taková hrůza nebyla, ovšem básnické figury neumím dodnes…

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, Alesh, briketka10, BergySeltzer před 2496 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
briketka10

Ano a měla jsem velkou radost.
U závěrečných zkoušek i maturity jsem měla štěstí na Karla Čapka.
Písemnou práci jsem si zvolila na téma Matka.

Musím poupravit – zvolila – na vytáhla :)

Upravil/a: briketka10

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Lamalam

Bylo mi to jedno, kromě češtiny, kde jsem za žádnou cenu nechtěla národní obrození a přesně to jsem si vytáhla, z NJ – Thüringen – Natur, Gesellschaft und Geschichte, z CH – teorie kyselin a zásad a protolytické reakce a z F – fyzika atomového jádra.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Alesh

Já měl dokonalé maturitní vysvědčení 1 + 2 + 3 + 4 = 10.
1 – matematika – goniometrické rovnice, pamatuji si, že jsem měl na ústní 15 minut a asi po 8 minutách jsme měl hotovo, že nebylo co řešit
2 – fyzika – chtěl jsem něco z elektriky, ale vytáhl jsem si blbě, už nevím, co to bylo, tak bohužel za dvě
3 – čeština – Jan Ámos Komenský – to mi sice sedlo, ale i tak jsem dostal za tři
4 – angličtina – něco jako education, teachers etc. Pamatuji si, jak jsem tam blekotal, že učitelé by měli být „strict, but fair“ a jinak jsem byl rád, že mi to dala a nevyhodila mě. 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
RyuzakiKate

Čeština – Pohádky bratří Grimmů, z toho jsem moc radost neměla, četla jsem to naposled na prvním stupni základky, sloh líčení na téma Krajina v bouři.
Angličtina – Czech Republic, to jsem ani nevěděla, že tam bylo, a písemný byly fakt trapně jednoduchý.
Biologie – termoregulace a osmoregulace
Chemie – voda a roztoky
Celkově jenom dvojka z chemie a byl to jeden z nejšťastnějších dní v životě, protože jsem se do tý školy potom už nemusela nikdy vracet a vidět svý spolužáky.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Z ČJ jsem „vynechala“ 3 poslední otázky, jednu z nich jsem si vytáhla.
Nadšení se tedy nekonalo 😉, chytla jsem rozbor věty a Štúrovce :(.
Z RJ – путеше́ствие ;)
Z praxe – skelet I. třídy. + protokol, technologie a obhajoba ústně.
Téma ze Stomatologie a Zubních náhrad si již nepamatuji…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
annas

Nějak jsem neuvažovala, kterou otázku bych si přála.

My jsme tahali čísla z klobouku. Když mně nastrčili klobouk, zahlédla jsem č. 13 – bylo obrácené nahoru. Pamatovala jsem si, že toto číslo se týkalo průřezu slovenskou literaturou. Ne, že by otázka vadila, ale monografické otázky byly snadnější. Takže jsem sáhla do jiného místa, vytáhla č.12, ale téma si nepamatuji.

Měla jsem trochu strach z geometrie. Algebru a řešení rovnic jsem ovládala. Z geometrie jse, měla narýsovat trojúhelník – nepamatuji si, co bylo dané. Přišla jsem k tabuli, nakreslila jsem trojúhelník a vyznačila zadané údaje a nadechla se. Vyučující se zeptala, co víme o těžnici. Už jsem byla doma, stačilo jen naťuknutí a jela jsem „jako fretka“.

Další dva předměty si nepamatuji.


Na nástavbě na ekonomické škole mně to bylo jedno, vůbec jsem neřešila, co bych chtěla.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
gecco

Ne, nepamatuju…
A bylo mi to vcelku i jedno…
V libovolném z předmětů…
😉

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Jo, v matice jsem si vytáhl spočítat objem železničního náspu o průřezu lichoběžníku. Spočítal jsem přesně, ale stejně jsem dostal za tři. Prý jsem byl blbec na matiku celý gympl. Tak jsem si to spravil chemií za jedna, páč jsem byl největší hvězda v tomto předmětu. Ale o čem to bylo, si už nepamatuju, jen to, že jsem opravoval komisi. Ostatní blbiny se už nepamatuju. Bylo to před 43 lety.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Najprv práca, potom zábava. Takže pri mature popri zamestnaní som už nebola dorastenkyňa. Na jednej strane nevýhoda veku, na druhej strane výhoda životných skúseností, vďaka čomu potom maturitné práce neboli to klasické opakovanie, čo iný napísal.
…vytiahnutá téma Slovenčina Hviezdoslav Hájniková žena. brrr. Prosím komisiu o prepáčenie, ale toto nemôžem odpovedať zo zdravotných dôvodov (tvrdo zatajujem svoju neznalosť) Videla som predstavenie „Hájničky“ a bolo, tak zle spracované, že odvtedy mám pri spomienke na ňu silnú koprivku. Napriek tejto študentskej drzosti pochopili dôvody a dostala som voľbu náhradnej témy, ktorú som ovládala 🙂
v ruštine (ano, v tých pravekých časoch ruština bola povinná ) som mala šťastie, maturitný týždeň som trávila pracovne v Kyjeve, tak som použila miestny dialekt pre rodeného Rusa síce nezrozumiteľný a celú tému odrapotala v ňom, dodnes neviem, či tomu vôbec komisia porozumela, ale ruštinár (ten vedel kde som bola a zjavne bol jediný, kto vedel o čom je reč) tvrdil, že som prešla.
Neskôr som svojich maturantov viedla k tomu, že dôležité pri maturite je nebáť sa priznať si nevedomosť, ale súčasne treba vyzdvihnúť svoju znalosť s hlavou hrdo vztýčenou a nenechať sa odradiť „pomáhačmi“. Nikdy však skúšku nesmú vzdať bez boja.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Emefej

Bylo mi to jedno, protože z Čj a Rj jsem nevěděl vůbec nic a z odborných jsem věděl skoro vše. Nakonec to byli z Čj Lumírovci, Ruchovci apod., z Rj Sovětské úspěchy při dobývání vesmíru, z technologie Výroba výbušnin a z fyzikální chemie Carnotův cyklus.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
msi

Osudy dobrého vojáka svejka, nečetl sem v životě žádnou knihu ani to nijak nestudoval. Zkousejici se ptala a na vše odpověděla sama, za tři a cus. Rozebrat neumelecky text uz je easy.. Sel sem pres ucnak, nastavbu a ted sem na vš ve druháku.
Na gymplech to hrotej víc, tam musíš už něco vědět.
Joo vytahnou si takový ty klasicky nesmysly jako máj kytici prince malyho onegina a podobny hlouposti tak to mohla byt lepší známka. Otom něco vím ale taky sem to nečetl. Jen viděl filmy na youtube.
Jinak sem si na všem výtahl to co sem se neučil moc. Krom matiky ta byla nejlepší, lehká. Dodnes se ji vseci boji a su zni pokakani. To ještě nezažili matiku na výšce

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

ČJ – historická próza. Tragédie. Z cca 10 otázek na který jsem se před maturitou alespoň trochu podíval to byla jedenáctá. Hrál jsem partyzána, nebyl jsem schopnej kváknout ani o těch knížkách co už jsem četl (a přečtených jsem jich měl dost). Na konec jsem dostal trojku, ale jen kvůli tomu že jsem měl předtím slušnej sloh, jinak bych byl asi jedinej co vyletěl z ČJ
Matika – 2, ale otázku si nepamatuju. Se středoškolskou matikou jsem nemíval problémy
Odborné teorie – otázku už si nepamatuju, ale pohoda
Odborné praxe – všichni okolo mně se modlili aby nedostali programování na TEMS (kufřík s počítačem, který měl klávesnici a displej jako primitivní kalkulačka a nějaké vstupy a výstupy). Já se modlil abych jej dostal a vyšlo to. Víc než hodinu před termínem jsem měl oživeného připojeného robota a šel jsem na oběd…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Nuk nuk

Studovala jsem dálkově střední pedagogickou školu. Maturita vskutku fraška, jak se říká, ne že bych měla z těch vylosovaných otázek radost, ale ušlo to.

Pedagogika – byla asi nejhorší. Vytáhla jsem si „Směrnici o bezpečnosti práce“, což byla z celého předmětu nejhorší otázka vůbec, protože se to muselo odpapouškovat přesně tak, jak to znělo v té směrnici a pak až teprve se případně ozvaly doplňující otázky a mohlo se to komentovat. Na tom papouškování jsem málem pohořela, zachránily mě ty doplňující otázky, na které už jsem mohla odpovědět po svém. Dostala jem 4, ale když vezmu v potaz, že další dva, kdo dostali tutéž otázku, z ní vypadli, dopadla jsem vlastně dobře.

ČJ – Měla jsem „Satiru“, což bylo fajn, o té se dalo dobře povídat, navíc jsme museli přednášet báseň (protože na SPgŠ) se hodnotí i mluvený projev a téma slohové práce už si nepamatuji.

Angičtina – už si nevzpomínám, co jsem dostala za téma. Jakožto dálkaři jsme tenkrát měli ty otázky a podmínky nějak zjednodušené, protože drtivá většina neuměla anglicky ani blbě koukat. Já jsem byla jediná, která dokázala mluvit plynule a dobře, takže mi bylo celkem jedno, o čem budu mluvit. Sypala jsem to z rukávu.

Výtvarná výchova – (přesněji řečeno, dějiny umění) tak to bylo terno :D Já mám totiž poměrně špatnou paměť na čísla a tedy na letopočty, a vytáhla jsem si Národní divadlo. To je prostě jeden letopočet vedle druhého. Tak z téhle otázky jsem vskutku radost neměla. Leč náž pan učitel měl ke každé otázce takové desky s obrazovým materiálem, protože k té výtvarce to prostě bylo vhodné. No, a u této byla na první stránce fotka ND a pod ním štítek s těmi nejdůležitějšími letopočty …:D

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
klumprt

V češtině jsem psal písemku – úvahu k citátu Karla Čapka: Škola je temný mrak nad jinak slunnou krajinou mládí.

U zkoušek jsem si vytáhl
v zeměpise: Kulturní krajina a životní prostředí, kde jsem se zamotal v otázce, zda je ekologičtější lodní či železniční doprava.
V angličtině si to nepamatuju ale řekl bych, že možná šlo o nějakou americkou literaturu, Hemingway, Poe, Twain…
V matice jsem myslím počítal kvadratickou nerovnici.
A v češtině jsem měl jestli se nepletu generaci buřičů, což mi sedlo, poněvadž jsem měl za oblíbeného básníka Františka Gellnera.

Otázkami si nejsem jist, ale pořadím zcela bezpečně. A mimochodem, v těchto dnech to bylo akorát dvacet let.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
quentos

Ano, byli to prokletí básníci a symbolismus. Radost to byla, neboť jsem z toho měl referáty a líbilo se mi to…
Ostatní předměty – ač jsem byl ve třídě za premianta na angličtinu, vytáhl jsem si nejlehčí otázku, kterou všichni chtěli – volný čas a koníčky. Zato v němčině, v níž jsem byl rovněž za premianta, jsem si tasil oblečení a módu, dostal jsem za dvě a zkazilo mi to vyznamenání (už to byla třetí dvojka, jednička byla jen z angličtiny…).

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Arne1

Pamatuju si akorát ruštinu – Puškin. Spisovatele jsem samozřejmě neuměl, to se nedá okecat.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
bekyna

To si pamatuju úplně přesně – Nejstarší česká literatura – to se prostě nedalo, nezajímavá, nudná otázka, jak já jsem si přála vytahnout si nějakého spisovatele, taky to dopadlo za čtyři, ostatní předměty, – ruský jazyk za jedna, matematika za tři a elektrotechnika za dvě

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Muffz

Český jazyk (1) – E. M. Remarque – Nebe nezná vyvolených. Kniha, co jsem četl jako poslední a nejvíc mě zaujala, takže určitě nejlepší volba.
Elektronické počítačové sítě (1) – PC sběrnice. Při přebírání otázky jsem měl trochu strach, nakonec jsem ale vypotil i to, co jsem si myslel, že absolutně nevím.
Další nějaké počítače (1) – vytvoření součástky v EAGLE
Dlouhodobá práce (1) – Obhajoba vytvořeného webu. I když jsem zapomněl vypracovat otázky od oponenta, nějak jsem si odpovědi odvodil a vše proběhlo úspěšně.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
tobby

Maturoval jsem 2×, ale pamatuji se právě jen na otázku z češtiny (už je to víc než 50 let). Dostal jsem věty a měl jsem rozhodnout, zda je v nich shoda nebo řízenost něčeho s něčím. Vůbec jsem nevěděl, a nevím dodnes, o co šlo. Přesto si myslím, že umím česky docela dobře a vůbec mi ta neznalost v životě nechyběla. A chudáci děti se takovéto kraviny biflují dodnes. A přitom napsat správně přídavné jméno v plurálu neutra neumějí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
synapse

Čeština- II. + III. Faze národního obrozeni
Angličtina- the Czech republic
Biologie- prvoci
ZSV – hlavní světová náboženství

Vše za 1 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
gobls

Já jsem měl tu smůlu, že jsem si z jednoho odborného předmětu vytáhl zrovna tu otázku, kterou jsme se v jednom ročníku nestihli naučit a v dalším jsme měli jiného vyučujícího a samozřejmě nikdo neměl zájem se připomenout doučovat něco navíc, takže se to nedoučilo vůbec. Naštěstí ale maturita byl jeden velký podvod s nápovědou na každém rohu…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Miloslav

U maturity na Stavební průmyslovce jsem dostal otázku: Jak vytýčit podzemní trasu tunelu bez optických přístrojů, přestože jsme se o tom neučili. Bez dlouhého uvažování jsem otázku správně zodpověděl.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek