Avatar uživatele
dudu

Parazitují živnostníci na zaměstnancích, a to nejen příspěvky na svoje penze?

Živnostníci mají při nástupu do penze v průměru o 13 procent nižší důchod než zaměstnanci, a to kvůli nižší odvedené částce pojistného. Rozdíl by byl ještě vyšší, pokud by se peníze z důchodového systému solidárně nepřerozdělovaly.
Roční odvody průměrného zaměstnance na penzi v roce 2014 dosahovaly 76 116 korun. OSVČ v průměru za rok odvedla 32 184 korun. Po 40 letech placení minimálního pojistného důchod činí asi 6 500 korun. K získání průměrné penze kolem 11 tisíc korun je potřeba odvádět každý měsíc přes 6 000 korun. Lidé, kteří byli OSVČ a během svého aktivního života si platili úplně nejnižší odvody, najednou zjistí, že ten jejich důchod je naprosto minimální.
Jestli nemají úspory, stávají se navíc závislými na sociálních dávkách..
Odboráři nerovnost dlouhodobě kritizují. Podle nich by se pravidla pro živnostníky a zaměstnance měla srovnat. Zástupci podnikatelů ale poukazují na to, že živnostníci mají vyšší rizika a výdaje na podnikání a jejich situace je nejistá. Kde je vlastně pravda!

Upravil/a: annas

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? mosoj, Drap před 2486 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
autacek

Faktem je, že živnostník se o sebe musí celý život starat sám, oproti zaměstnanci, o kterého se stará celý život nadstandardně stát, potažmo zaměstnavazel (nemoc, očr, návštěva lékaře, placená dovolená, státní svátky, práce až pod nos, nemožnost výpovědi, štědré odstupné, ručení za chyby, atd.)

Tady se porovnavá něco, co je naprosto neporovnatelné.

Živnostníci navíc musejí platit, i kdyz nic nevydělají, neptejte se odkud musí brát, v tom lepším případě z měsíce, kdy bylo líp.

Zajímá zaměstnance jestli má co dělat, jestli má zaměstnavatel odbyt, jestli dostal od odběratele zaplaceno? Ne, to zaměstnanec neřeší, má zaručenou pravidelnou výplatu na účet.

Snad poslední poznámka k zaměstnancům státním, tady se dokonce nevyberou prostředky na důchody nové žádné, to jen stát přehodí jedny peníze z jedné své kapsy do druhé.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Určitě parazitují. Kdyby přiznávali své příjmy jak měli, tak by se nedivili, že mají tak nízký důchod. Co si podvodně ušetřili na odvodech během podnikání, to jim teď zákonitě chybí.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?mosoj Nahlásit


Avatar uživatele
Tw!st

Přesně jak píše autacek. O zaměstnance je staráno jako o dítě v mateřské škole. OSVČ si musí vše řešit sami, nikoho nezajímá že mu poslední dobou nejdou kšefty, zaměstnancům se platí pořád stejně i kdyby měl zaměstnavatel pracovat zadarmo. K tomu ber v potaz, že když pomineme kdo kolik dostává peněz a kolik platí, tak nebýt podnikatelů si ani nekoupíš v obchodě rohlík, protože by žádný Penam nikdo neprovozoval a žádný Kaufland už vůbec ne.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Neparatzitují. Statistika čísel neni vše. Je to otázka pohledu na věc.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Nikdo nebrání zaměstnanci, aby si nevyzkoušel „fungovat“ jako OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná (to zdůrazňuji).
Jiná kategorie jsou podnikatelé, mající výdělek z podílu práce svých zaměstnanců.
A staral se o vše a měl všechny nevýhody oproti zaměstnanci.
Vše celkem dobře specifikoval už autacek, není nutno opakovat.
A pokud si neplatí dostatečné odvody na DP, pak na tom je tedy v důchodu opravdu hůře, ale je to jen jeho problém.
A neodváděli rovněž proto, že nepřiznávali skutečné příjmy, z nichž se odvody platí.
Jenom tak mohli platit pouze minimální DP.
V tom by jim mohlo pomoct „Babišovo“ EET, ale i to budou někteří stále nějak obcházet a proto se jim to tolik nelíbí.
Protože, v případě, že by přiznávali skutečnost a měli příjmy i průměrné, i důchod by měli slušný.
A znám některé, kteří, vzhledem k tomu, že si dostatečně neplatili a nenašetřili si z „utajených“ příjmů a peníze „rozfofrovali“, „makají“ furt.
Ale jsou mezi námi takoví a není jich málo, kteří nepracují „plánovitě“ a někdy celý život a těm se podpory a sociální dávky platí, aniž neodváděli nikdy a nic.
Tohle mně štve daleko víc.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

Slovo „parazitují“ asi není úplně vhodné, ale pravdou je, že OSVČ jsou proti zaměstnancům v ledasčem zvýhodněni. Kdyby nebyli, neexistoval by a nemusel se zakazovat tzv. švarc systém. Byl bych pro narovnání podmínek.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek