Avatar uživatele
Gestas

Patří Liberland mezi státy bývalé Jugoslávie?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2729 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Jak se dovíte z informací, není to stát, ale jen mikronárod, protože nedošlo k jeho uznání žádným jiným svrchovaným státem, ale ani mezinárodním společenstvím (ať už OSN či EU). I v minulosti to bylo jinak.

" Čech Vít Jedlička, člen Svobodných vyhlásil na území bývalé Jugoslávie vlastní stát. Z toho plyne, že v minulosti neexistoval.

https://www.no­vinky.cz/doma­ci/367000-clen-svobodnych-vyhlasil-na-uzemi-byvale-jugoslavie-vlastni-stat.html

Vlastní stát na „území nikoho“ mezi Srbskem a Chorvatskem si založil aktivista a člen Strany svobodných občanů Vít Jedlička. Pojmenoval ho Svobodná republika Liberland a vyhlásil se jejím prezidentem v roce 2015".

„Území má rozlohu přibližně šest kilometrů čtverečních a nachází se na takzvaném „území nikoho“ u toku Dunaje mezi Chorvatskou a Srbskou republikou. Ani jedna z uvedených zemí podle zakladatele Liberlandu v rámci svých hraničních sporů neprojevila o území zájem.“

Na některých mapách je toto území označeno jako Gornja Siga. Oblast Siga leží v prostoru, kde se vlivem pohybu říčního koryta proměnila faktická hranice mezi chorvatským a srbským břehem Dunaje. V dokumentech z přelomu 20. a 21. století je označována jako srbská územní kapsa o rozloze cca 650 hektarů".

„Liberland byl uznán Královstvím Severního Súdánu“

https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Liberland
http://echo24­.cz/a/wjSRa/ces­ky-liberland-je-vtip-tvrdi-chorvatsko-srbsko-mlci
„Území je předmětem hraničního sporu mezi Srbskem a Chorvatskem. Leží sice na chorvatské straně Dunaje, podle Záhřebu ale patří Srbsku. To to však odmítá, protože by jinak přišlo o řadu dalších sporných území kolem Dunaje.
Jde prý o území, nad kterým vykonává správu Chorvatsko“ atd.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ivzez

Nepatří.
Ale byl založen na území někdejší Jugoslávie.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek