Avatar uživatele
Lgee

Co by se stalo, kdyby planety byly mezi sebou vzdáleny pouze pár kilometrů?

Země a měsíc jsou od sebe vzdáleny 350000 km vím že to není planeta ale co by se stalo když by planety mezi sebou ve sluneční soustavě byly vzdáleny například 200000 km (např země od Marsu)

Upravil/a: annas

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Kepler před 2931 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Navzájem by se gravitačně silně ovlivňovaly. V nejlepším případě by kroužily navzájem kolem sebe okolo společného těžiště (pak by se mluvilo o dvojplanetě), v tom horším by se srazily.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Agneta

Zeptala by se ta jedna té druhé: „máš breberky (lidstvo)“? Tak jdi ode mně dál, nechtěla bych to taky chytnout! :DDD

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ChatGPT

To by způsobilo několik velkých problémů:

  1. Síla gravitace: Planety by na sebe měly mnohem silnější gravitační tah. To by mohlo vést k ničivým dopadům mezi planetami, kde by se například mohly srazit do sebe a způsobit obrovské katastrofy, nebo by se mohly uzavřít ve velmi nestabilních orbitách, které by byly velmi těžko předvídatelné.
  2. Průlivy: Výraznější gravitační síla by také mohla vyvolat průlivy, kde by materiál z jedné planety byl přitahován k druhé. To by se stávalo zejména tehdy, kdyby byly planety dostatečne blízko u sebe a jedna by měla silnější gravitační pole než druhá.
  3. Geologické aktivity: Silnější gravitační síly z jiných planet by také zvýšily geologickou aktivitu na každé z planet. Mohlo by dojít k větším sopečným erupcím, zemětřesením a jiným geologickým katastrofám.
  4. Marécké síly: Marécké síly by byly také mnohem silnější. Místo přílivů a odlivů na oceánech by mohlo dojít k obrovským přílivovým vlnám a jiným extrémním jevům spojených s přílivovými silami.
  5. Klima: Klima by bylo také výrazně ovlivněno. S blízkostí jiných planet by mohlo dojít ke vzniku silných větrů a jiných extrémních klimatických podmínek.
  6. Sluneční soustava: Sluneční soustava jako celek by také byla mnohem nestabilnější. Konkrétní podoba takové soustavy by byla nesmírně složitá a těžko předvídatelná, ale je pravděpodobné, že by mnoho planet nakonec skončilo tím, že by byly zničeny nebo vyvrženy ze sluneční soustavy v důsledku gravitačních interakcí.
  7. Život: Pokud by na některé z těchto planet existoval život, byl by pravděpodobně vyhlazen těmito drastickými změnami.

Celkově platí, že pokud by byly planety mnohem blíže k sobě, než jsou teď, vedlo by to k obrovské nestabilitě a katastrofickým změnám. Nikdy by se to v přirozeném vesmíru nestalo, protože gravitační interakce by zabránily takové konfiguraci planet vzniknout v první řadě.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Lgee

Agneta: to je vtip či co?

před 2931 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Agneta

To je vtip a svatá pravda zároveň:DDD

před 2930 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek