Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Peltierův článek - co se může "rozbít"?

Dobrý večer,
dal jsem si dohromady chlazení pro malé terárium, využil jsem u toho peltierův článek (konkrétně tento typ: http://www.gme.cz/peltierovy-clanky/m-tec1-12703-p 601-007/#popis). První peltier odešel, protože se do něj dostala vlhkost (na chladné straně se prostě vysrážela ze vzduchu). Odhalené přechody se místy rozpadaly jak plastelína. Ok. Na radu prodejce jsem nový kousek ze stran zalepil silikonem.

Dnes se dlouho nerozběhl větrák na chladiči - sáhnu na něj a málem jsem se spálil. Z mě neznámého důvodu peltier žhavil a větrák (paralelně připojený, klasický z PC, patří k chladiči) stál. Poslední dva měsíce systém fungoval bezchybně, dnes se rozhodl přestat. Zdroj používám tento: http://www.ges.cz/cz/zdroj-sitovy-prumyslovy-ps-50 -12-GES07507083.html
Přeměřil jsem zdroj - 12V stabilně, větrák připojený pouze ke zdroji jel. Po chvíli vypnutí a po opětovném zapnutí jede větrák už i s peltierem. Jen peltier má trošku vyšší odběr (asi 2,8 místo 2,6 A) než dřív, ale stále má chladnou a teplou stranu (tj. na zkrat to nevypadá). Zdroj je spínaný časovačem, klasickými mechanickými spínacími hodinami, aby chlazení neběželo celou noc v kuse.

Netuším, co to mohlo způsobit. Nějaká chyba ve zdroji, která zmizela po restartu? Na rozžhavené chladiče jsem bohužel reagoval okamžitým vypnutím ze zásuvky a nepřeměřil jsem zdroj hned. Nebo jsou tyhle peltiery nekvalitní a problémové? Napadá někoho něco? Dokud nevyřeším chybu, bojím se to znovu zapojit, abych se jednou nevrátil do vyhořelého bytu.
Předem díky za jakékoli rady
Adam

Předmět Autor Datum
Omlouvám se, že se nepřidám s ničím zřejmě převratným, ale právě řeším dilema, jestli pořídit prcky…
Redsnake 30.11.2011 21:42
Redsnake
Promin za OT ale nedá mi to. Sice jsem elektrikář ale z oboru silnoproud.Na wiki je o tom ,,hezkej"…
Thomas_Rayen 30.11.2011 21:49
Thomas_Rayen
Už jsem se těšil, že mi někdo takhle rychle poradí :-) Nevadí, snad pomůžu trochu já. Tady je odkaz…
Adam (neregistrovaný 30.11.2011 21:52
Adam (neregistrovaný
ok, díky za tip, nicméně pro mne to asi nebude řešení a na horské chamíky se budu muset vyprdnout. O…
Redsnake 30.11.2011 22:00
Redsnake
Co na něm máš za pasivní chladič? Já že peltiery co znam (z hydrometeorologických stanic), tak na tě…
Uroboros 30.11.2011 23:09
Uroboros
Pasiv, co tam mám, je nějaký asi 2x předimenzovaný chladič ze starého procerosu (z PC bazaru). Ostat…
Adam (neregistrovaný 01.12.2011 11:01
Adam (neregistrovaný
Pro správnou funkci vyžaduje tento peltiérův článek docela fest stažení mezi oboje žebrování aby byl…
Filuta 01.12.2011 00:23
Filuta
Asi bych také hledal závadu jinde než v samotném pel. článku. Usuzoval bych na to, že se z nějakého…
Zerozero 01.12.2011 00:52
Zerozero
Dobrý den, využijem tejto témy a rád by som sa opýtal na Váš názor.Mám 68 W Peltier (40mm x 40mm) a… poslední
Pitviper 28.03.2014 18:42
Pitviper

Omlouvám se, že se nepřidám s ničím zřejmě převratným, ale právě řeším dilema, jestli pořídit prcky Jacksonii. Tudíž mě čeká i řešení nějaké chladné místnosti nebo chlazení terária a z toho důvodu by mě zajímalo o kolik jste schopen snížit teplotu v teráriu Peltierem, protože jsem nad tímto taky přemýšlel.

Btw. nejsem elektrikář, ale mám za to, že jsem někde četl, že u peltieru záleží kterým směrem protéká elektřina. Jedním směrem chladí, druhým směrem topí. Ale je klidně možné že to jen nějak motám, fakt tomu nerozumím..

Už jsem se těšil, že mi někdo takhle rychle poradí :-) Nevadí, snad pomůžu trochu já. Tady je odkaz na přesné provedení toho mého zařízení, je tam i pár fotek: http://www.darwiniana.cz/forum/read.php?35,52571,5 2749#msg-52749
V polystyrenové krabici, kde chladím horským kytkám, to dokáže snížit teplotu o víc než 10°C oproti okolí a přitom peltier neběží naplno (je stavěný na vyšší napětí). Terárium bude potřeba zaizolovat ze všech stran, kde to jde a použít výkonnější peltier (na větší objem). Nebo by šlo nějak předělat velkou polystyrenovou krabici na terárium. Nebo přebudovat malou domácí vinárnu (někteří pěstitelé horských rostlin to tak dělají a není důvod, proč by to nešlo i pro živočichy).

Nechtěl jsem v původním postu rozvádět tolik funkční detaily, proto jsem chlazený prostor označil jako "terárium". Na technickém problému to nic moc nemění...

ok, díky za tip, nicméně pro mne to asi nebude řešení a na horské chamíky se budu muset vyprdnout. Ono třeba zmínění Jacksoňáci potřebují vynikající větrání, takže nějaká uzavřená krabice nepřipadá v úvahu. Holt si budu muset počkat, až budu v důchodu vlastnit ten starý dům se sklepem kam bude zatékat a bude tam zima :)

Co na něm máš za pasivní chladič? Já že peltiery co znam (z hydrometeorologických stanic), tak na těch je snad kilovej, možná i větší pasiv. Ono mít zapojené takhle a ještě nemít nedostatečnej pasivák je dost o hubu. Pokud peltir "zkratuje", poteče skrze něj max proud, co zdroj dá, díky tomu se větrák nebude točit (všechen proud jde skrze peltier). Článek se zahřívá, větrák se netočí atd... Zaprvé bych doporučil zapojení s dvěma zdroji. Zadruhé bych tam narval pojistku přesně dle proudu, který tam teče, když je vše v normálu.

EDIT: Jinak počítej s tím, že pokud je na jedné straně peltier nedostatečně chlazen, začne v určité teplotě "hřát" i na druhé straně a předpokládám, že pak už to jde dost lavinovitě, prostě se bude hřát čím dál víc a tím se i snižuje účinnost (což zase zvýší zahřívání). Neb je to prakticky polovodič, tak se stoupající teplotou se snižuje vnitřní odpor, což nejspíš zapříčiní to zvýšení proudu a následně zase další a větší zahřívání... Toť jen myšlenka, proč se nejspíš dělo to, co se dělo.

Pasiv, co tam mám, je nějaký asi 2x předimenzovaný chladič ze starého procerosu (z PC bazaru). Ostatní chladiče na tuto patici byly poloviční výšky a tento kousek má navíc měděné jádro. Když je spuštěný větrák, na dotek není poznat, že by byl zahřátý - a to ani po dvou hodinách nepřetržitého provozu. Pro převod tepla jsou samozřejmě obě strany namazané tepelně vodivou pastou (s obsahem stříbra pro lepší vodivost, ale na kontakty se nedostane, ty jsou zasilikonované).
To lavinovité rozšíření poruchy kvůli nesepnutému větráku mi připadá jako docela dobré vysvětlení. Rozhodně nemám lepší.
Díky všem za rady a názory, prozatím zkusím osadit pasiv tepelnou ochranou a budu doufat, že se problém nezopakuje.
Adam

Pro správnou funkci vyžaduje tento peltiérův článek docela fest stažení mezi oboje žebrování aby byl dokonalý převod odváděného tepla z chlazeného prostoru do venkovního chladiče v horké části. Doporučuje se obě strany hojně namazat silikonovou vazelínou, používanou třeba na přechod tepla z procesoru do chladiče v počítačích. Zalepení stran silikonem je chválihodný čin. Vezmi si také inspiraci, jak je to dělané v chladničkách do auta.

Asi bych také hledal závadu jinde než v samotném pel. článku. Usuzoval bych na to, že se z nějakého důvodu neroztočil větrák na teplé straně článku. U těchto malých motorků to je dost běžné. Stačí trochu vychozená ložiska a kotva se přilepí ke statoru. Při vypnutí a zapnutí se zas může rozběhnout a dál běží normálně. Také tužší smítko vmetené mezi rotor a stator při tomto malém výkonu může nerozběhnutí způsobit.
Následné přehřátí je pak jasné. Jako ochranu případné poruchy bych na teplou stranu dal tepelnou ochranu
Asi na 60 st. Pokud to bude nějaká bimetalová ochrana s vratnou funkcí, po vychladnutí znovu sepne. V nejhorším případě bude cyklovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru