Avatar uživatele
BENYTA

Penzijní připojištění – mohu mít dvě?

V roce 1997 jsem si založila PP u Wistenrot, dnes je to AXA. Do roku 2006 se platilo pravidelně z účtu, pak byl zrušen trvalý příkaz – o čemž jsem nevěděla – a změnila jsem také adresu, prostě, AXA mě od roku 2007 nemohla najít a nevím, jestli kontaktovala. Po čtyřech letech je mé spoření promlčené? Budu mít od ledna PP od České Pojišťovny,tak jestli můžu, protože původní spoření (38.000) jsem už oželela…abych vlastně neměla dvojí..

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? johana 56 před 4479 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Teoreticky jich můžete mít i několik, státní příspěvek však lze čerpat jen na jedno, mít jich více je nevýhodné a strácí to smysl.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
pusinka50

Podle zákona můžeš mít jen jedno penzijní pojištění, jedno na jedno rodné číslo. Jestli tvé pojištění u AXY je stále aktivní, neprojde počítačem při ověřování RČ tvé nové pojištění u České pojišťovny a nebudeš si ho moci udělat, dokud ho nezrušíš u AXY.

Tvé peníze zřejmě již propadly fondu AXA, ale nic nedáš za to, když se tam půjdeš se smlouvou v ruce zeptat, nikdo ti hlavu neutrhne a můžeš na tom jen vydělat. 38 tis. je hodně peněz.
Penzijní fond má právo vypovědět účastníkovi smlouvu o penzijním připojištění, ale jen v zákonem stanovených případech, jedním z nich je, že účastník po dobu alespoň šesti kalendářních měsíců neplatil příspěvky.

Účastník penzijního připojištění může kdykoliv písemně smlouvu vypovědět. Penzijní plán přitom může stanovit výpovědní dobu, která začíná prvním dnem kalendářního měsíce po doručení výpovědi. Výpovědní doba stanovená fondem nesmí být delší než dva kalendářní měsíce. Penzijní fond je potom povinen nejpozději do 30 dnů ode dne doručení výpovědi písemně potvrdit přijetí výpovědi a sdělit klientovi datum zániku penzijního připojištění.

Pokud ovšem klient nechce ukončit penzijní připojištění, pouze by rád změnil penzijní fond, je možné ukončit penzijní připojištění výpovědí s převodem prostředků k jinému penzijnímu fondu

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
terry

Eviduje se podle r.č., takže se to zjistí, pokud by bylo druhé.
Může být pouze jedno, protože dostáváš pá kaček od nás (státu) :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ARIS

Myslím, že PP může být jen jedno. Dvě a více mohou být stavebka.
To chce někoho kdo tomu rozumí.
Na toto mám svého poradce, použijte jeho stránky kde se jej lidi ptají
www.smsporadce­.ic.cz
Přeju ať se peníze „najdou“.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
greek

Dvě smlouvy mít nemůžete, to hlídá ministerstvo financí. Jedinou vyjímkou je, když z původní smlouvy čerpáte rentu, což není váš případ. Ale k vaší smlouvě:
Wustenrot PF /penzijní fond/ (resp. AXA) právem smlouvu o PP ukončil-vypověděl. Nárok na příspěvky však nezaniká, ale nedostanete statní příspěvky, nesplnila jste podmínky. Doporučuji zajít si na AXA PF a zažádat o vyplacení peněz.
A jedna upřímná rada: Jak víte, na účet PP jsou vám, kromě státních příspěvů, připisovány i úroky od PF. Osobně bych zvážil smlouvu, kterou jste podepsala s účinností od ledna. Jsou PF, kde je mnohem vyšší zhodnocení (dlouhodobě) a navíc další bonusy. Jde o peníze, „každá Koruna dobrá“, myslím si.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek