Avatar uživatele
Kalpy

Co by se stalo, kdyby se stromu odřízly větve?

Kdyby zbyl jenom kmen a kořeny? Někde jsem slyšel, že by z kmene vyrašily tenké větvičky a že tímto způsobem vznikají okrasné stromy s kulovitou korunou, je to pravda? Nebo by strom spíš zahynul? Díky.

Zajímavá 0 před 2845 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
jirka F

No kdyby se odřizli jenom větve kde by se udělal správný řez aby strom přestal do rány pumpovat živiny došlo by k probuzení řízků v kmeni a vyrazili by malé větvičky (výhony) z těch uřízlích větví kdyby ale došlo k likvidačnímu řezu odříznutí celého stromu zůstal by jenom kmen a kořeny tak už by se to nezpomatovalo a kořeny by zahynuly a pařez ny se pak mohl odstranit frézováním.

studuji v oboru zahradník-krajinář

Upravil/a: jirka F

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Ano, četl jsi dobře. Nevím, jestli se to dá udělat u všech stromů, zdá se, že na to musí být odborník. V naší ulici máme z takových stromů celou alej. Silný kmen a kulovitá koruna ve výši cca 5 m.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
MK44

To záleží na druhu dřeviny, na stavu konkrétního stromu, na tom v jakém vegetačním období se do ní pustíte, jak rány ošetříte atd. Chce to o tom něco vědět. Každé dřevině prospívá (nebo snese) jiný ořez. U ovocných dřevin je dobré vědět, že jsou roubované. Pokud větev uříznete před roubem, vyroste Vám z větve tak maximálně podsada, například nějaká pláňata, ale nikoli naroubovaný kvalitní druh ovoce.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
tforro

Jóóó, to znám jednoho… co u skvěle plodících ovocných stromů ořezal prakticky vešchny větve a zůstaly jen pahejly. Už jsou tak minimálně 3 roky a stromy umřely.
Když je někdo hold blbej…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
jirka F

Doplňuji že v roli jestli se strom po ostříhání všech větví udrží hraje také stáří stromu.

před 2844 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Bydlení a zahrada