Avatar uživatele
JájsemRaibek

Co by se stalo, pokud by nebyl odběr elektřiny?

Dnes jsem se díval na dráty vysokého napětí. Elektřina ve vodičích není vidět, ale je tam a proudí k odběratelům.
Co by se stalo, pokud by najednou všichni vypli elektrické spotřebiče a elektrárna by dál vyráběla elektřinu?
Kam by ta elektřina šla?
Všichni mám na mysli úplně všichni, ne, že by to poslali jinam, prostě všichni.

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? Dochy, Kepler, Honza5486656 před 2839 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Ty jsi nikdy nečetl ani to nejblbější sci-fi? Kdyby odběr nebyl, jako že je to páteř všech technologií po vynálezu parního stroje pouze elektřina, není to možné. Nebude odběr, padne přenosová síť, padnou elektrárny. Kdyby byl chvilkový přebytek elektřiny, tak bych ji prostě pustil do země, elektrárny zachoval a spustil bych je, až bude nová příležitost. Pak si všichni rádi zasvítí pravěkými žárovkami.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dubraro

Nestalo by se nic. Řízení přenosové soustavy by elektrárny začalo odstavovat. Elektřinu nelze vyrábět, pokud není odběr. Obvod není uzavřen, proud neteče. Není možné, aby „všichni vypli“ a „elektrárna dál vyráběla“. Generátory by se točily naprázdno.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

Pokud by vypli opravdu všichni najednou, věřím tomu že na vzniklou špičku by reagovali různé ochrany na přenosové cestě a síť by se rozpadla. Elektrárny by se odpojily a podle svých plánů postupně odstavily. Nejsem si jist, jestli by na elektrárnách vznikly z důvodu tohoto odstavení nějaké další materiální škody (kromě nákladů na provoz a výrobu nekompenzovaných platbou za elektřinu), myslím, že by neměly. Znovuspuštění elektráren a přenosové sítě by mohlo chvíli trvat a v průběhu spuštění by i po zapnutí elektřiny mohlo lokálně docházet k občasným výpadkům.

To jsou mé osobní domněnky, pokud by tu byl nějaký odborník z elektrárny nebo ČEPSu, rád si přečtu info od zdroje.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

…a proč se asi dělaj přečerpávací elektrárny? právě proto, aby bylo kam tuto přebytečnou energii uložit, a alespoň z nějaké části využít…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

Mc Merkurion: I ty přečerpávací elektrárny potřebují na spuštění řádově desítky sekund až minuty. Nedokáží zareagovat během sekundy. Navíc jejich maximální výkon je poměrně zanedbatelný oproti běžné výrobě. V ČR:
http://oenerge­tice.cz/elektrar­ny-cr/precerpavaci-vodni-elektrarny-v-ceske-republice/
Štěchovice II 45MW
Dalešice 480MW
Dlouhé Stráně 650MW

Celkem cca 1175MW

podle http://www.cez­.cz/cs/vyroba-elektriny/jaderna-energetika/jaderne-elektrarny-cez/edu.html

Dukovany vyrábí ročně 15milionu MWh ročně, to odpovídá průměrnému výkonu 1710MW. Prý pokrývá cca 20% spotřeby ČR. Takže průměrná spotřeba ČR je cca 8500MW. Pokud by tedy veškerá elektřina jela z jiných než přečerpávacích elektráren a přečerpávací elektrárny měli volnou kapacitu, pak by „po vypnutí všeho“ byli schopny zachytit cca 13% energie z elektráren… Ale… Nejrychlejší elektrárna Dlouhé Stráně dokáže naběhnout na plný výkon až za 55s (nejsem si jist jestli je tím myšlen i „příkon“ v režimu přečerpávání).

před 2838 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek