Avatar uživatele
autacek

Placená dovolená pro OSVČ? To mi jako účetní pošle jeden měsíc fakturu, že má dovolenou a ať si to zařídím jak chci?

https://finan­ce.idnes.cz/prav­ni-poradna-placena-dovolena-osvc-ds2-/podnikani.as­px?c=A171227_162105_pod­nikani_kho

Zajímavá 0 před 2311 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Zaibatsu

Ne, směřuje to na švarcsystém, který je u nás zakázaný jako celek, jinde tomu tak ale není. Účetní dělá účetnictví pro několik podnikatelů, v takovým případě si to má rozvrhnout.

Pokud ovšem je prakticky zaměstnána a OSVČ je jen na oko, tzn. pobírá prakticky stálou mzdu, vykonává obvykle práci na daném pracovišti v danou dobu, podle pokynů zaměstnavatele, na jeho účet a v jeho podřízenosti, pak jde o pracovněprávní vztah. (§5 zákoníku práce)

V takovým případě se, když přijde na lámání chleba, tedy na soud, posoudí se její vztah k zaměstnavateli podle pravé povahy (§555 občanského zákoníku), tedy jako pracovněprávní. Totéž už přeci platí o tom, když na to přijde inspekce práce, finančák nebo socka a doměří zaměstnavateli pojistné a daně za zaměstnance, který je ve švarcsystému, tedy formálně OSVČ.

Rozhodnutí tak je podstatně míň přelomový, než idnes píše. U nás to tak je už dávno. Jen málokdy využije někdo švarcsystém proti zaměstnavateli, zneužívá se spíš po boku zaměstnavatele proti státu.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
magorvkleci

Ano. V extrému to takhle mohou OSVČ zkoušet, ale počítám, že jenom jednou, protože pomůže neviditelná ruka trhu. To je tak, když se aktivista obrátí na soud a soud se začne montovat do věcí, které mu nepříslušejí.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ivzez

Zaměstnavatel švarc systémem poškozuje zaměstnance.
Podle mne je v pořádku, že mu musí zaplatit alespoň dovolenou.

Většina lidí – zaměstnanců na švarc systém přistupuje na nátlak
zaměstnavatele, kdyby měli možnost, dali by přednost pracovnímu poměru.
Švarc systém je výhodný pouze pro „zaměstnavatele“.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Mc Merkurion

… no, asi záleží na smlouvě, znám případ, kdy jako OSVČ dělá pro firmu za paušál, a má normálně asi 25 dní dovolený, takže mne to nepřekvapuje, jenom jsem si myslel, že je to o dohodě …

před 2311 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek