Avatar uživatele
zjentek

Platí v ČR povinnost při řízení vozidla u sebe mít (krom ŘP) konkrétně OP? Nebo stačí jiný platný průkaz totožnosti?

Samozřejmě je otázka o češích, ne cizincích!

„Předložte řidičský a občanský průkaz/oprávnění“. Toť obvyklá věta policejního či celního orgánu. Ale co když na tento povel předložím řidíčák s pasem nebo zbrojním průkazem?

Přece důvod absence dokladu může být třeba ten, že nemám trvalý pobyt a tudíž NEMOHU vlastnit občanku! Přesto ASI zůstávám občanem, ale…

Mohu jako takový pak s patřičným řidičským oprávněním řídit vozidlo?

.............­.......

Ještě než bude má otázka OPĚT považována za nelogickou, na vysvětlenou zde v závěru vkládám citaci části zákona 133/2000 Sb. o evidenci obyvatel, konkrétně § 10, odst. 12:

„Občan v případě, že se rozhodl ukončit trvalý pobyt na území České republiky, sdělí tuto skutečnost písemně ohlašovně podle místa trvalého pobytu.“

TO JE VŠECHNO! Takže stačí načmárat na kus papíru větu typu- „Ve smyslu § 10 odst. 12 zákona 133/2000 sb. o evidenci obyvatel v platném znění vám tímto oznamuji své rozhodnutí ukončit trvalý pobyt na území České republiky“, a jsme BEZ OBČANKY!

(Dále platí otázky z mé otázky) Dík ;)

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, Drap, orestez, anonym před 2175 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
autacek

Možná by stálo za to osvětlit si pojem trvalý pobyt a státní občanství, což není totéž.

Způsob prokazování totožnosti je zákonem též upraven, včetně dokladů, kterými je možné totožnost prokázat (OP, PAS), zákonem jsou předepsány situace, kdy záměna těchto dokladů není možná (například zpravidla vycestování do třetí země), stejně jako je zákony upraveno náhradní prokazování totožnosti (také jen v určitých případech).

Tedy jen to, že se odhlásíš z trvalého bydliště, nemá na prokazování Tvé totožnosti naprosto žádný vliv.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Edison

Dnes policisti neříkají „předložte řidičský průkaz, občanský průkaz…“ ale „předložte doklady předepsané k řízení vozidla“.

Doplnění: Může taky říct prokažte svoji totožnost. A to je o dokladu totožnosti. Jsou to prostě dvě zcela rozdílné věci.

Upravil/a: Edison

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
aliendrone

Na území ČR JSI POVINNEN mít u sebe platný DOKLAD TOTOŽNOSTI. (pokud se nenacházíš v blízkosti místa trvalého bydliště – tuším, že je to do 500m, ale nevím to jistě) a jestli řídíš vozidlo nebo děláš kotrmelce, či jestli jsi občanem ČR nebo cizinec je fuk, na tom nic nemění. Jen se mění papíry připouštěné jako doklad totožnosti.

ŘP je u nás pouze doklad opravňující k řízení vozidla.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

Povinnost mít u sebe OP platí stále, nezávisle na tom, jestli zrovna řídíte vozidlo.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

OP je možno zaměnit s platným pasem. Zbrojní průkaz ne.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
jepik

Předepsané doklady k řízení vozidla, řidičský průkaz, malý technický průkaz, doklad o pojištění vozidla. Občanský průkaz mít u sebe v ČR není povinnost.
Při kontrole chtějí policisté občanský průkaz z důvodu následného zpracování kontrolovaných osob a zadání do policejního systému na útvaru. Na řidičském průkazu není uvedeno bydliště, které potřebují do uložení do systému. Z žádného jiného důvodu ho nevyžadují.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
zjentek

Dubraro, mne to ale zajímá přesně obráceně. Když nevlastním OP (jedna ze zákonných možností je- ukončím trvalý pobyt a stát mě ji sebere!), můžu řídit auťáka?

před 2175 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Pokud ukončíš trvalý pobyt, musíš si požádat o nový OP a vyzvednout si jej (pokud nehodláš zcela opustit ČR). Citace zákona níže…

před 2175 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

Autáček: Pokud mám prošlý pasy, ŘP, zbroj. průkaz i kreditky a UKONČÍM TRVALÝ POBYT, je více než jisté, že svou totožnost již NIJAK neprokážu.

před 2175 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

kreditkou totožnost neprokážeš nikdy. Alespoň ne před našimi úřady. za to rodný list a svědectví by podle mně pomoci mohli.

před 2175 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Domnívám se, že tím ukončením trvalého pobytu nemyslí že půjdeš spát pod most, ale že se odstěhuješ z ČR.

A také se domnívám, že dokud budeš občanem ČR, máš právo a (až na vyjímky) povinnost mít OP bez ohledu na místo trvalého pobytu.

Oprava: Můžeš se při trvalém vycestování vzdát OP, a také můžeš požádat o OP bez trvalého pobytu…
http://www.pra­ha4.cz/Nejcas­tejsi-dotazy-k-tematu-obcanskych-prukazu.html

před 2175 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

Vzdát se OP nelze! Nejsi jeho majitelem, tím je totiž stát! A vzdát se můžeš jen něčeho, čeho jsi majitelem.

před 2175 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

Omyl. Z legální možnosti, kterou uvádím v podotázce, nevzniká JAKÁKOLIV povinnost opustit území republiky. Zdroj- ZKUŠENOST Z PRAXE!

Jestli chceš, zkus si to taky, kdykoli můžeš zase zahájit trvalý pobyt (všechny procesy jsou zdarma), stačí k tomu pouze prokázat totožnost a státní občanství k ČR, takže si OHLÍDEJ PLATNOST PASU ČI DRUHÉHO PASU ČI ZBROJ. PRŮKAZU či ŘP!!! ;) ;D ;D

před 2175 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Já neříkám nic o povinnosti opustit ČR, jen že tato možnost (že nemám trvalý pobyt a tudíž NEMOHU vlastnit občanku!…Občan v případě, že se rozhodl ukončit trvalý pobyt na území České republiky, sdělí tuto skutečnost písemně ohlašovně podle místa trvalého pobytu.) se podle mně vztahuje právě na případ kdy hodláš vycestovat. Pokud jsi občan ČR a trvale žiješ v ČR (je jedno kde, klidně pod mostem) měl bys mít občanku.

A OK, nemůžeš se jej vzdát, jen jej musíš odevzdat pokud skončí jeho platnost (opět s některými vyjímkami) a jeho platnost skončí například pokud trvale vycestuješ z ČR

http://www.za­konyprolidi.cz/cs/1999-328
Vycuc:
§ 11
(1) Platnost občanského průkazu skončí

  1. nabytím právní moci rozhodnutí o zrušení údaje o místu trvalého pobytu,
  2. ukončením trvalého pobytu na území České republiky.

§ 14
(1) Občan je povinen

  1. požádat o vydání nového občanského průkazu do 15 pracovních dnů

9. po dni, kdy ohlásil změnu místa trvalého pobytu nebo kdy nabylo právní moci rozhodnutí o zrušení údaje o místu trvalého pobytu,

před 2175 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek