Avatar uživatele
bolak

A můžete poradit ještě s jedním odborným dotazem ohledně elektrického proudu a napětí?

Když se pověsím na drát vysokýho napětí jen levou rukou, hrozí mi něco a nebo ten proud bude procházet jen prsty a zápěstím, když budu mít celé tělo ve vzduchu a nebudu uzeměnej?

Zajímavá 0 před 2441 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
JájsemRaibek

Můžeš se klidně zavěsit oběma rukama a nic se ti nestane. Nesmíš však stát na zemi, dotýkat se druhého z drátů ani sloupu el. vedení. Pták taky sedí oběma nohama na drátu i VVN.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dr.luha

Možná budeš trochu brnět, vzduch není 100% suchý. Když jedu na kole pod dráty VVN, tak bicykl mírně kope…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Nestane se Ti vůbec nic, i kdy se budeš držet oběma rukama.
Provádí se někdy tak i revize a opravy vedení VN a VVN pod napětím, kdy se pohybuje technik na vozíku, zavěšeném na vodiči. Jde o případy, kdy by „odstavení“ vedení způsobilo velké hospodářské výpadky-škody.
Problém by jsi měl v případě přelezení na vedení ze sloupu, nebo na sloup. Tím by jsi se připojil na potenciál země a prošel by Tebou velký proud, který by Tě zabil.
Na „nastupování“ na ty revizní „závěsy“ existují přesné speciální postupy, tak aby nedošlo k nebezpečí od průchodu proudu tělem nastupujícího pracovníka.
Pokud by jsi na sloup k „drátům“ vedení VN, nebo VVN lezl, tak už by stačilo, že se k vedení pouze přiblížíš, napětí „proskočí“ i vzduchem, proteče Tebou proud a není ani nutné se vedení přímo dotknout. Důsledek stejný.
Proud, který by Tebou prošel při dotyku drátu a spojení se zemí, by jsi si mohl spočítat podle ohmova zákona I=U/R. Za U dosadit napětí na tom „drátě“ a za R odpor lidského těla. Ten se pohybuje mezi jeden tisíc až sto tisíc ohmů (podle suchosti kůže a skladby těla).

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Nejsem si jistý jak velký proud Ti rukou poteče jako kapacitní vzhledem k tomu že budeš tvořit jeden pól vzduchového kondenzátoru proti zemi či dalším vodičům (předpokládám dostatečnou vzdálenost aby nemohla přeskočit jiskra). S velkou pravděpodobností bys to měl ustát.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek